Bošnjaci jačaju kulturnu raznolikost Labinštine

Bošnjaci jačaju kulturnu raznolikost Labinštine

12.3.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine i Bošnjačke nacionalne  zajednice u petak je u Klubu Bošnjaka obilježen Dan Bosne i Hercegovine, koji se slavi 1. ožujka.

Okupljene su pozdravili predsjednik vijeća Mehmed Džekić, predsjednica zajednice i ujedno voditeljica programa Mirela Karić, gradonačelnik Tulio Demetlika, gradski vijećnik iz redova BDSH Rasim Hallović, predsjednik njegove stranke i saborski zastupnik Nedžad Hodžić te Fuad Brigić, zamjenik načelnika Općine Banovići u BiH s kojim Grad Labin surađuje na temelju rudarske prošlosti.

- Voljom sva tri naroda u Bosni i Hercegovini održano je 25. i 26. studenoga 1943. Zasjedanje antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH na kojemu je konstituirana vlast i doneseni su akti u kojima je izražena želja da njihova zemlja bude istovremeno i srpska i hrvatska i muslimanska, odnosno da bude zajednica u kojoj će biti osigurana ravnopravnost svih građana koji u njoj žive, podsjetio je Halilović u prigodnom referatu na temelje državnosti suvremen BiH.

Budući da se obilježavanje održavalo na Dan žena svi su govornici u svojim obraćanjima čestitali prisutnim ženama njihov dan, a Halilović i Demetlika podijelili su im ruže. Esad Ahmić je u povodu toga recitirao pjesme "Čekaj me" Konstantina Simonova i "Ljerka" A. G. Matoša.

Kulturni dio programa sastojao se od nastupa "Đulistana" sa spletom bošnjačkih plesova, njegovog podmlatka, koji je izveo ples "Mehmeda majka budila" i nastupa KUD-a "Kršanski ljuljani" iz Kršana sa spletom Sarajevske igre. U zabavnom dijelu publiku je zabavljao "Mrga Band", a svečanost je završila degustacijom specijaliteta bosanske kuhinje, koje je pripremio Aktiv žena BNZ.

R. SELAN

bih demetlika mehmed džekić mirela karić manjine bošnjaci dan bih