Bolji uvjeti financiranja izgradnje doma za starije u Labinu: Smanjena kamata za KREDIT OD GOTOVO 37 MILIJUNA KUNA

Bolji uvjeti financiranja izgradnje doma za starije u Labinu: Smanjena kamata za KREDIT OD GOTOVO 37 MILIJUNA KUNA

26.12.2021. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U proračunu Grada Labina planirana je izgradnja Doma za starije osobe u Labinu, koji se, u iznosu od 34 milijuna kuna, financira iz kredita Privredne banke Zagreb, za koji je Grad Labin dobio suglasnost Vlade Republike Hrvatske još 16. travnja prošle godine. Ugovor o dugoročnom kreditu sklopljen je 11. svibnja te godine u skladu s predviđenim rokom početka izgradnje doma i s rokom korištenja kredita do 31. prosinca 2021. godine. S obzirom da je gradnja započela tek 7. svibnja ove godine bilo je potrebno s bankom ugovoriti novi rok korištenja kredita, kao i početak otplate.


Povoljniji uvjeti

Novim otplatnim planom predviđeno je korištenje kredita do 30. lipnja 2023. godine, s time da prva rata dospijeva na naplatu 30. rujna 2023. godine. Rok otplate kredita je ostao isti, odnosno kredit se otplaćuje 15 godina, te zadnja rata dospijeva na naplatu 30. lipnja 2038. godine. Stoga je na sjednici Gradskog vijeća održanoj 26. listopada ove godine usvojena Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o zaduživanju kod Privredne banke Zagreb za financiranje kapitalnog projekta u kojoj je izmijenjen rok korištenja kredita, rok dospijeća prve rate i krajnji rok otplate kredita. Temeljem te odluke PBZ je dokumentaciju uputila HABOR-u, koji je odobrio prethodno navedene rokove i istovremeno smanjio kamatu za vrijeme korištenja i otplate kredita, sa sadašnjih 1,19 posto na 0,99 posto fiksno godišnje pa je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u utorak donesena nova izmjena i dopuna Odluke o zaduživanju kod Privredne banke Zagreb za financiranje tog kapitalnog objekta koji je u izgradnji, a čija je ukupna vrijednost 36,8 milijuna kuna.


- I to je dokaz rasta grada Labina i Labinštine, u trenutku kad možda cijeli svijet i Europa, malo kasne. Iduće godine moramo napraviti puno viši proračun, i zato je jako važno da ostanemo dosljedni i čvrsti u nekim stavovima, da Labinština uspije ostvariti stvari koje su do sada ostale neostvarene. Raduje me da imamo puno spremnih projekata koje neće financirati građani Labina, ni proračun, već Europska komisija. To su projekti koji imaju pravomoćne građevinske dozvole kao što su zgrada gradskog kina u Labinu, zgrada budućeg Dječjeg vrtića na Vinežu, buduće Veliko kupatilo, i još niz projekata koje smo pripremali. Ukoliko nam Vlada RH izađe u susret - a zato kažem da je ovaj proračun ambiciozan, vjerujem i provediv - vjerujem da ćemo tijekom 2022. a pogotovo 2023. imati još dodatnih financijskih injekcija, koji će bitno podignuti život na Labinštini. Tome će pridonijeti i Aglomeracija, rekao je Glavičić.

Što se kredita Grada Labina tiče od 37 milijuna kuna slijedeće godine, Glavičić kaže da je sigurno da se neće zadužiti, iz razloga što će se jedan dio financirati i iz one kune koja je išla za razvoj. "Vjerujem da dugoročno možemo sve to napraviti i bez većeg zaduživanja", rekao je tom prigodom Glavičić.

Kapacitet budućeg Doma za starije, kojeg na Katurama iza Doma zdravlja gradi tvrtka De Conte, je 50 korisnika, plus 20 dnevnih korisnika. Predviđeno je 16 jednokrevetnih i 17 dvokrevetnih soba s dodatnom sobom za izolaciju. Moguće je povećanje kapaciteta Doma do 63 stalnih korisnika i 20 dnevnih korisnika, reorganizacijom pojedinih jednokrevetnih soba u dvokrevetne.


Branko Biočićprojekti video dom za starije osobe kredit