Bogat program obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti

Bogat program obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti

12.9.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom. Ovogodišnje tema obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti odnosi se na uštedu goriva i energije općenito te će se provoditi pod sloganom „Krećimo se kvalitetnije - štedimo energiju!“

Kao i proteklih godina, izuzev onih kada se zbog pandemije COVID-19 iz preventivnih razloga ograničavalo kretanje i izbjegavala veća okupljanja, Grad Labin aktivno se uključuje u obilježavanje ovog globalno sve važnijeg tjedna.

Prva aktivnost u sklopu Europskog tjedna mobilnosti je predstavljanje labinskih sportskih klubova i udruga, koje će se održati u subotu 16. rujna od 10 sati na igralištu Osnovne škole Matije Vlačića. Zainteresirana djeca i roditelji moći će vidjeti kako se treniraju rukomet, nogomet, atletika, košarka, judo i drugi organizirani i u Labinu popularni sportovi, te dobiti informacije i kontakte od predstavnika klubova i Sportske zajednice Grada Labina.

Za idući dan, nedjelju 17. rujna, najavljeno je pješačenje za sve građane te ostale zainteresirane. Start pješačenja je na Titovom trgu u labinskom startom gradu u 10 sati, a laganom i nezahtjevnom rutom prilagođenom gotovo svim dobnim skupinama, preko Gondolići (Lovronci) i Teleferike, u dužini od oko 7 kilometara, hodači će se spustiti do rabačke rive. Za sve sudionike osigurana je voda za piće, te su organizirane i besplatne autobusne linije za povratak iz Rapca. Pješačenje se organizira u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Labina, a prijave su otvorene zaključno s četvrtkom 14. rujna, ispunjavanjem upitnika na sljedećem linku: https://bit.ly/ETM-2023-labin.

U ponedjeljak, 18. rujna bit će organiziran "Hodajući autobus do škole (PEDIBUS)" odnosno pratnja prometnih redara i djelatnika gradske uprave, za učenike Osnovne škole Matije Vlačića koji pješače do škole, s polascima u 7:30 s Titovog trga u starom gradu te igrališta u ulici Zelenice. Ista aktivnost za učenike Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ bit će organizirana u utorak, 19. rujna, također s polaskom u 7:30 s novog parkirališta - bivšeg poligona auto škole na Katurama. Učenike će u pješačenju pratiti i volonteri: roditelji i učitelji.

Za utorak 19. rujna, planirana je predvečernja aktivnost za građane „Trčaonica“ i „Hodaonica“. Radi se o programu rekreativnog trčanja i brzog hodanja za odrasle osobe amatere kako bismo ih potakli na sportsku aktivnost, ali i one u boljoj spremi. Trčaonice i hodaonice bi se održavale u trajanju od 60 min pod nadzorom trenera iz Seven Gym-a.

Također, po prvi puta u Labinu, biti će organiziran i atraktivan demonstracijski trening samoobrane za sve zainteresirane građane u suradnji i na inicijativu Judo kluba Ippon.

Za učenike sedmih razreda obje labinske osnovne škole, djelatnici Policijske postaje Labin održat će kroz tjedan predavanja o sigurnosti u gradskom prometu kod vožnje biciklima i (e)romobilima, uz prezentaciju letka s uputama za vožnju.

U jutarnjim satima četvrtka 21. rujna, u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom Labin, organiziran je obilazak parkirnih mjesta namijenjenih parkiranju osoba s invaliditetom, te kontrola ispravnosti  znakova pristupačnosti. Ovom već tradicionalnom akcijom ukazuje se na važnost poštivanja prava osoba slabije pokretljivosti i povećava svjesnost o kulturi ponašanja u gradskom prometu.

Središnji dan obilježavanja Europskog tjedan mobilnosti je petak, 22. rujna, poznat i kao "Dan bez automobila". Tom prigodom, za sav se promet zatvara dio inače prometne gradske ulice ili trga, a ove će godine to biti Trg labinskih rudara, u vremenu od 8:30 do 15:00 sati, odnosno gotovo cijeli radni dio dana. Na od automobila oslobođenom trgu, biti će predstavljeno više ekoloških, energetskih i drugih projekata i inicijativa za građane Labina, kao i novi načini ekološki i energetski prihvatljivije mobilnosti, kroz promocija voznog parka električnih vozila Grada Labina i gradskih tvrtki, nabavljenih kroz proteklih nekoliko godina uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Među vozilima svakako se ističe električni mini-shuttle, popularna „Karocela“, koja će uz to kroz tjedan besplatno i apromotivno prometovati ulicama Podlabina.

Isti dan, predškolci i prvašiči labinskog vrtića i osnovnih škola na otvorenom će pogledati besplatnu kazališnu predstavu, a do lokacija odigravanja predstave odlazit će pješice, u organiziranoj šetnji s odgojiteljicama i učiteljicama.

Udruga Labin Zdravi grad u suradnji sa Gradom Labinom i lancem sportskih trgovina Sport Vision organizira nagradno rekreativno natjecanje u mobilnosti od 16. do 22. rujna 2023. putem aplikacije Strava. Strava je aplikacija koja omogućuje mjerenje i  pohranjivanje tjelesnih aktivnosti kao i njihovo  dijeljenje s drugima. Natjecanje je otvoreno za građane s područja Grada Labina  bez obzira na dobnu skupinu, a nagrade u vidu poklon bonova u iznosima od 50, 40 i 30 EUR osigurava Sport Vision.

U tjednu mobilnosti, ostali učenici nižih razreda imat će priliku sudjelovati u tematskim likovnim radionicama pod vodstvom profesorice likovnog odgoja Nicol Načinović. Kreativno izražavanje na temu mobilnosti povezat će sa šetnjom od svoje škole do mjesta održavanja radionice na otvorenom. Ni oni najmlađi, polaznici labinskog vrtića, neće biti "preskočeni" - kroz cijeli će tjedan u svim odgojnim skupinama vrtićkog uzrasta biti organizirane vježbe s fizioterapeutom prilagođene djeci u suradnji s Centrom za rehabilitaciju Akrion. Također, polaznici Centra Liče Faraguna Labin u ovom će tjednu uživati u izletu na ranč koji im financira Grad Labin.

Svaka aktivnost u sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti biti će dodatno najavljena kroz medijske objave u idućim danima, gdje će građani moći saznati dodatne detalje te način kako se uključiti u ovu zdravu i važnu globalnu inicijativu. Iz Grada Labina također poručuju da se svi koji žele svojim volonterskim angažmanom doprinijeti obilježavanju ovog tjedna, mogu javiti na e-mail marina.brezac@labin.hr ili telefon 052 866843 (8-15h radnim danom).
europski tjedan mobilnosti mobilnost zdravlje