Bogat kulturni vikend u Labinu

Bogat kulturni vikend u Labinu

2.9.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

Kraj tjedna bio je bogat kulturnim događanjima u našem gradu. U petak, 28. Kolovoza otvorene su dvije izložbe. U Gradskoj galeriji Labin otvorena je samostalna izložba labinske likovne umjetnice Davorke Vadanjel pod nazivom „Plet“.

O izložbi, umjetnici i njezinom djelu govorila je povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, Branka Arh. Nakon niza nastupa na skupnim izložbama labinskih likovnih umjetnika i nakon rada u osnovnoj školi gdje je kao učiteljica likovnog odgoja brojnim naraštajima  otvarala prostore likovne izražajnosti, Vadanjel je 2019. godine  nagrađena na Labinskom uzletu likovnosti što joj je omogućilo  samostalni nastup u Gradskoj galeriji.

Izložba autorice Davorke Vadanjel ostaje otvorena  za posjetitelje Gradske galerije Labin do 29.rujna, a može se pogledati od ponedjeljka do subote, preko dana u vremenu od 10 do 14 sati i navečer od 19 do 22 sata.


Iste večeri u Galeriji Alvona u Starom gradu Labinu  otvorena je izložba pod nazivom  „More, nebo i ljestve“, slovenskog autora Ota Rimele. Postavljeno je dvanaest akvarelnih listova stvorenih kao intimno veličanje osjećaja i razmišljanja  o prirodi i mjestu čovjeka u sveoobuhvatnoj stvarnosti Svemira.

Akademski slikar Rimele, dobitnik je najvišeg priznanja u Republici Sloveniji, nagrade za područje kulture, Prešernov sklad, za slikarstvo 2003. godine.  Bavi se  grafičkim oblikovanjem i scenografijom te je redovni je  profesor na Pedagoškom fakultetu u Mariboru. Također je glazbenik i  jedan od osnivača novovalnog rock sastava Lačni Franz i Laibach.

Imao je brojne samostalne i skupne izložbe u znamenitim galerijskim prostorima. Među nekoliko posljednjih su u Parizu Carrousel du Louvre, Beču  Korotan Gallery, Berlinu  Galerie B1, Schönberg. Izlagao je u galeriji DDA Pratt Institute u Brooklynu.

Njegova umjetnička djela dio su svjetske likovne baštine prisutne u najznačajnijim muzejskim i galerijskim zbirkama.

Izložba ostaje otvorena do petka, 11. rujna 2020.
kultura izložba davorka vadanjel oto rimele