Blagoslov zvonika i proslava svetog Justa

Blagoslov zvonika i proslava svetog Justa

9.11.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

U subotu je u labinskom starom gradu obilježen blagdan sv. Justa, zaštitnika grada, a bila je to ujedno i prilika da se blagoslovi ove godine obnovljen zvonik, koji je 1623. izgrađen na mjestu crkvice ovog sveca.

Blagoslovu je prethodilo okupljanje u pastoralnom centru bl. Miroslava Bulešića, u župnoj kući. Župljanima, svećenicima i ostalim gostima obratio se dekan labinskog dekanata, velečasni Milivoj Koren, koji nije krio zadovoljstvo da labinska zvona od ove godine ponovno odjekuju gradom i okolicom. Velečasni Koren posebno se zahvalio svim donatorima i onima koji su inicirali obnovu labinskog zvonika, a potom je prezentiran i novi barjak s prikazom svetog Justa s jedne i vedutom grada Labina s druge strane.

Na svečanosti je govorio i Daniel Mohorović, koji se prisjetio pokojnog Bože Glavičića te za ovu priliku održao predavanje na temu Grad Labin i njegove župe – zaštitnik sv. Just.

Nakon predavanja Daniela Mohorovića, obnovljenim labinskim zvonima u čast, stihove je kazivao pjesnik Daniel Načinović. Uslijedio je blagoslov zvonika, na samom njegovom temelju, ostacima crkvice svetog justa, a uz molitvu predvođenu izaslanikom biskupa porečko-pulskog Dražena Kutleše, vlč. Sergija Jelenića.

Nakon molitve, svi koji su to željeli, popeli su se do dva ponosna labinska zvona, stara gotovo 200 godina. Za naš radio govori i Lorella Limoncin Toth iz Konzervatorsgog odjela u Puli. Priču o subotnjem blagoslovu zvona te svetom Justu poslušajte u nastavku.

 

Više na Radio Labinu

 

 

blagoslov zvonika zvonik sveti just