Biznismen iz Republike Srpske, povezivan s oružjem i naftom, otkrio Barbanštinu

Biznismen iz Republike Srpske, povezivan s oružjem i naftom, otkrio Barbanštinu

2.12.2009. // iPress // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Općina Barban i tvrtka Ocellus sklopile su ugovor o poslovnoj suradnji kojom ova tvrtka sa sjedištem na Cipru i podružnicom u Umagu dobiva ekskluzivno pravo pronalaženja ulagača u turističke i ostale objekte na četiri hektara atraktivnog zemljišta na području Rebića, iznad uvale Blaz. Ovaj donekle neuobičajen potez, koji je na prijedlog načelnika Denisa Kontošića potvrdilo i Općinsko vijeće, obvezuje strane i na povjerljivost, definiranu posebnim ugovorom, a vrijedi do kraja mandata načelnika i Vijeća.

- Predstavnici firme došli su u Općinu jer su zainteresirani za nalaženje investitora u zoni koja je i Prostornim planom određena kao turističko-rekreacijska. Riječ je o državnom zemljištu te bismo nakon pronalaska pouzdanih investitora o njemu razgovarali s državom. Ugovor nema financijskih obveza, a sklopljen je do kraja mog sadašnjeg mandata, kako eventualno novoj vlasti ne bismo prenijeli takve obveze, opisao je okolnosti sklapanja ugovora Kontošić. Istakao je da je u proteklih osam godina već imao ''šetnji'' po navedenom području, ali potencijalni investitori nikada nisu poslali pismo namjere. S Ocellusom je postignut dogovor da investitora potvrđuje i Općina, a sadržaji definirani za investiranje su hoteli, objekti za smještaj osoba treće dobi, zdravstvene ustanove i eko-biznis.

Drugi ugovor o povjerljivosti Kontošić tumači poslovnim običajima u Americi, gdje predstavnici Ocellusa također imaju tvrtke, odnosno u Los Angelesu i New Yorku. – U Ocellusu ne žele da dajemo kontakt-podatke o njima, kako ih se ne bi stalno uznemiravalo pitanjima o tijeku pregovora s investitorima. Kad se investitor nađe, daljnji tijek je javan i potvrđuje ga Vijeće, kaže načelnik.

Kontošić nam je također potvrdio da je u ime Ocellusa u Barbanu bio Zoran Savičić, ali je bio donekle zatečen našim upozorenjem o kontekstu u kojem se njegovo ime do sada spominjalo u medijima. Savičić, rođen u Banjoj Luci, vlasnik je i poduzeća Inmark Omega, a navodi se njegovo sudjelovanje u aferi s gorivom za banjalučku toplanu 1991. godine. Savičić je, navodno, nabavio samo dio dogovorene količine, ali ne i vratio novac. Kasnije je bio veliki donator SDS-a, te ga se spominje i kao pripadnika lanca koji je Srbima tijekom rata u BiH prodavao oružje JNA, s čime je bio upoznat i Radoslav Brđanin, predsjednik Kriznog štaba tzv. Autonomne regije Krajina, kasnije u Haagu osuđen na 30 godina zatvora.

Srpski izvori navode da je Savičević osnovao Ocellus za poslovanje s ruskom naftnom industrijom, a kasnije je u Bruxellesu utemeljio tvrtku koja se bavi gradnjom u Republici Srpskoj.

- Ne znam da se Savičića spominje u kontekstu kriminala, ali jasno je da nitko nije kriv dok to ne utvrdi sud. Također vjerujem da država ima instrumente kojima može regulirati tko se u Hrvatskoj kreće, rekao je Kontošić.

uvala blaz barban gospodarstvo poduzetništvo ocellus denis kontušić