Biootpadu iz ugostiteljskih objekata nije mjesto u polupodzemnim kontejnerima

Biootpadu iz ugostiteljskih objekata nije mjesto u polupodzemnim kontejnerima

14.9.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Na današnjem Aktualcu Gradskog vijeća Grada Labina, vijećnike Đulijana Kosa (IDS-ISU) i Mladena Bastijanića (ID) zanimala je problematika oko količina otpada tijekom ljetne sezone u Rapcu.


Odgovor na pitanje dao je direktor trgovačkog društva 1. MAJ d.o.o Labin, Donald Blašković te istaknuo kako je je ovogodišnja turistička sezona daleko nadmašila prethodne dvije, stoga je donijela veće izazove i veći pritisak na sam centar Rapca ali i cijeli Grad Labin.


„Svjesni smo situacije, da su predmetne dvije lokacije polupodzemnih spremnika, dakle one ispod Apolla i na početku šetnice jedne od najkritičnijih. Prije svega jer pojedini nesavjesni građani i vlasnici ugostiteljskih objekata odlažu otpad na nepropisan način.  Ono što smo radili, jest da smo svakodnevno uklanjali otpad odložen oko spremnika te ujedno oprali više puta navedene polupodzemne spremnike i tretirali ih za potrebnim kemikalijama.  Najveći problem neugodnih mirisa je biootpad kojeg pojedini vlasnici restorana odlažu u spremnike a ne predaju ga ovlaštenom sakupljaču. I upravo ti vlasnici restorana se najviše bune da iz spremnika se šire neugodni mirisi. Razmišljamo o rješenjima za iduću sezonu kako bismo smanjili nepropisno odlaganje u i oko spremnika te kako bismo spriječili neugodne mirise.“  - istaknuo je Blašković


Napomenuo je i kako se u ostalim dijelovima Rapca znalo događati da spremnici budu dupkom puni ili da bude otpada i kraj njih. Sukladno tome povećan je broj odvoza.


Za kraj Blašković je apelirao i pozvao korisnike  koji imaju više otpada ljeti da zatraže veći spremnik pa ako treba neka zatraže i dodatni spremnik. Cijena pražnjenja im se iz toga razloga neće povećati jer se cijena pražnjenja spremnika plaća po litri i jednaka je bez obzira na veličinu spremnika. Dakle, jednako se plaća varijabilni dio ukoliko se tri puta prazni spremnik od 80 litara ili jednom od 240 litara. Tako da ni preko zime takvi korisnici ne bi bili u gubitku, jedino bi rjeđe predavali spremnik na pražnjenje, dok bi ljeti imali dovoljno mjesta da to sve skupa bolje izgleda.


Oko ove teme u svojem se izlaganju osvrnuo i gradonačelnik Glavičić koji je jasno istaknuo kako se problematika smrada iz polupodzemnih kontejnera ne dešava slučajno već je jasno kako stvarima poput hrane iz ugostiteljskih objekata tamo nije mjesto i tome treba stati na kraj.

smeće kontejneri otpad donald blašković