[BIJENALE INDUSTRIJSKE UMJETNOSTI] "Iznad zemlje” - umjetnički program za mlade

[BIJENALE INDUSTRIJSKE UMJETNOSTI] "Iznad zemlje” - umjetnički program za mlade

15.5.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

U sklopu 2. Bijenala industrijske umjetnosti koje će se od 21. srpnja do 28. listopada 2018. održati u Labinu, Raši, Vodnjanu, Puli i Rijeci, u sklopu projekta Rijeka – EPK 2020, Labin Art Express XXI i kustoski kolektiv WHW organiziraju i provode poseban umjetnički program za mlade od 15 do 25 godina namijenjen učenicima studentima, pripadnicima nacionalnih manjina, invalidima i nezaposlenima pod nazivom "Iznad zemlje". Više od 300 mladih imati će mogućnost sudjelovanja u višednevnim umjetničkim rezidencijama i radionicama pod vodstvom domaćih i stranih umjetnika, sudionika bijenala. Konačni rezultati ovog programa, koji je započeo dvodnevnom svibanjskom radionicom umjetničke grupe ŠKART u Puli, bit će predstavljeni na 2. Bijenalu industrijske umjetnosti.

Prema najavi, nakon radionice u Puli, hrvatski umjetnik Marko Tadić održat će od 16. do 18. svibnja, od 17-20 sati u labinskoj Lamparni trodnevnu umjetničku radionicu na kojoj je sudjelovanje besplatno a prijave su moguće na mail adresi igor@lae.hr ili na telefon 095 840 2666. Riječ je o interaktivnoj video-radionici tijekom koje će mladima biti približen ovaj umjetnički medij. Osim prikupljenih i snimljenih materijala te stečenog iskustva, jedan od rezultata radionice biti će i produkcija novog, participativnog umjetničkog rada Marka Tadića koji će biti predstavljen na izložbi Bijenala u Raši.

Marko Tadić, rođen 1979. u Sisku diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Firenci u Italiji. Izlagao je na nizu samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu. Dobitnik je više nagrada, a njegova zaokupljenost odbačenima stvarima i sklonost razradi narativnih prosedea u mediju animacije i multimedijalnih instalacija ima svoje podrijetlo u književnosti, filmu i osobito u mediju radio-drame. Uz vlastite umjetničke radove, Marko Tadić kontinuirano radi s djecom i mladima na programima koji im približavaju medije animacije i videa. Zajedno sa Tinom Gverović predstavlja Hrvatsku na ovogodišnjem likovnom Bijenalu u Veneciji. (B. BIOČIĆ)

Projekt “Iznad zemlje” ukupne vrijednosti 648.240.93 HRK, koji traje od travnja 2018. do veljače 2019., s iznosom od 551.004,79 HRK sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.–2020.

Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Labin Art Expressa XXI.

kultura mladi umjetnost marko tadić branko biočić prijave Italija Bijenale venecija Sisak Zagreb klub maldih Lamparna Rudarska 1 skupine korisnici ESF EU projekti srednja škola studenti osobe s invaliditetom nacionalne manjine Labin Pula Rijeka ŠKART kolektiv video Iznad zemlje Vodnjan Raša animacija mediji Tina Gverović instalacija