Bijenale industrijske umjetnosti / Industrial Art Biennial (IAB) Labin 19. rujan – 4. listopad 2014.

Bijenale industrijske umjetnosti / Industrial Art Biennial (IAB) Labin 19. rujan – 4. listopad 2014.

1.9.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Bijenale industrijske umjetnosti / Industrial Art Biennial (IAB) - novi je umjetnički festivalski projekt Labin Art Expressa XXI (L.A.E. XXI), međunarodne bijenalne forme, koji bi se održavao svake 2 godine, najprije kao pilot projekt u Labinu, Raši i Rapcu (2014.), od 2015. godine i na drugim industrijskim lokalitetima u Istri (Pula, Plomin, Kanfanar, Rovinj,..), te od 2019. i u samom bivšem rudniku uglja u Labinu i Raši (budućem „Podzemnom gradu"), nakon njegove rekonstrukcije čiji je početak planiran u 2016. godini. Industrijska topografija cijele Labinštine, kao i brodograđevni kompleks u Puli, te brojni drugi industrijski lokaliteti u Istri, uz kompleksnu društveno-političku pozadinu kulturnog nasljeđa regije usko povezanog s njenim industrijskim razvojem, uz budući  in situ „Muzej rudarstva i industrije Istre" u bivšem labinskom i raškom rudniku uglja, upravo nameće potrebu za međunarodnom umjetničkom manifestacijom vezanom uz širi pojam „industrijskog" u umjetnosti (glazbena, vizualna, novomedijska, izvedbena,..).

 

Na Bijenalu bi se, u različitim vidovima, izlagala, predstavljala i istraživala višeznačnost umjetničko-industrijske sprege, kao i sam kontekst povezanosti umjetnosti, znanosti i tehnologije. S obzirom da je takva vrsta manifestacija jedinstvena na području Hrvatske, ali i šire srednje-europske regije, nadogradila bi dosadašnju lokalnu i regionalnu kulturno-turističku ponudu, istovremeno  predstavljajući važan doprinos jačanju  identiteta i  kreiranju prepoznatljivosti bogate i u europskim okvirima značajne industrijske baštine Istre. Prvi pilot projekt realizirat će se se od 19. rujna do 4. listopada 2014. s oko 15 međunarodnih učesnika, kao priprema za prvi redovni Bijenale industrijske umjetnosi, u kolovozu i rujnu 2015. godine, koji bi se nakon toga održavao svake 2 godine, u trajanju od 45-60 dana, i to upravo tijekom održavanja Venecijanskog bijenala, na kojem bi se IAB i promovirao.

 

 

Koristit će se različite prezentacijske forme, u širokom rasponu od klasičnih (izložbe, koncerti, performansi, instalacije, projekcije,...) do novomedijskih (interdisciplinarne akcije i projekti, ambijentalne intervencije, interaktivne mixed media instalacije, virtualni 3D objekti i prostori,  robotski performansi,,...), čime bi različitim pristupima, poetikama  i izvedbenim tehnikama bio predstavljen svojevrstan presjek i aktualno stanje jednog, u našim krajevima, ali i globalno nedovoljno obrađenog segmenta u umjetnosti, s tendencijom njegovog  pretvaranja  u prepoznatljiv kulturno-turistički proizvod (brand).

 

 

Osim prezentacije samih umjetničkih djela predviđen je i niz pratećih tematskih programa (didaktičke radionice, stručne tribine, predavanja, međunarodni simpozij, izložba „Rudnici kulture", izložbe studenata likovnih i arhitektonskih akademija,...), koji će potaknuti  i intenzivirati mobilnost hrvatskih i inozemnih kulturnih djelatnika, ali i znatniji interes posjetitelja, s krajnjim ciljem kulturne razmjene i suradnje umjetnika i kulturnih djelatnika iz šire međunarodne zajednice.

 

Izložbe, koncerti i druge aktivnosti biti će prigodno dokumentirane (audio-video-foto) u svrhu formiranja digitalne baze podataka o audiovizualnom stvaralaštvu vezanom uz manifestaciju, kao i stvaranje arhive - kolekcije radova putem otkupa i donacija, koji bi postali dio stalnog postava budućeg „Muzeja industrijske umjetnosti" u Podzemnom gradu XXI.

 

  

Prvi futuristički manifest Filippa Tommasa Marinettija, 1909. godine je za ključne odrednice umjetničke prakse moderne epohe u pogledu estetike proklamirao njihovu usklađenost s dominantnim proizvodnim modelom i pledirao za poetiku koja će opjevati brzinu i stroj. Etička dimenzija takve umjetnosti uključivala je izazov, aktivizam i odvažnost.  Stoljeće poslije, futurističke postavke još uvijek su referentne, ali postindustrijska epoha,  kao i razočaranje u dosadašnje modele napretka zasnovanog na razvoju tehnologijie, praksu suvremenih umjetnika sublimirale su u kritiku društvenih odnosa, posebice pozicije političke moći koja proizlazi iz dominacije neoliberalnog kapitala, te vizionarsku umjetnost koja ne samo što se produkcijski zasniva na digitalnim tehnologijama i prati informatičku revoluciju, već i kritički anticipira složenu društvenu strukturu koja će se razviti u njenoj konstelaciji. Kritička interpretacija suvremenog i novog, tako je zamijenila kritiku starog i tradicionalnog. (Branko Franceschi, 2014.)

  

Učesnici:

Laibach (Slovenija / SI)
Kata Mijatović, Zlatko Kopljar, Dario Šolman, Damir Žižić & Kristian Kožul (Hrvatska / HR)
Zoran Todorović, Želimir Žilnik (Srbija / RS)
Autopsia (Srbija/Češka / RS/CZ)
Mladen Miljanović (BiH / BA)
Carl Michael von Hausswollf & Thomas Nordanstad (Švedska / SE)
Anne Spalter (SAD / US)

Jeremy Deller (Velika Britanija / GB)
Atsuhiro Ito (Japan / J)

 

 

Popratni program:

Projekt „UrbanIxD" - Umjetnička akademija Split (Hrvatska / HR)

Projekt MINHER

Suradnička platforma „Rudnici kulture"

Međunarodni simpozij „Rudarsko nasljeđe: generator gospodarskog i turističkog razvoja"

Industrial party by ŽIVA MUZIKA (HR)

 

 

Dio umjetnika iz država nastalih na području bivše Jugoslavije (Hrvatska, Slovenija, Srbija, BiH,...) na Bijenalu industrijske umjetnosti sudjeluju i kao sastavni dio izložbenih aktivnosti regionalne suradničke platforme „Rudnici kulture", koju su 2013. godine pokrenuli L.A.E. XXI, Labin (HR), Fondacija Balkakult intereg, Krušedol (RS), Center za idrijsko dediščino - CID, Idrija (SI), Manifest, Prijedor (BA), JP „Turizam Banovići" (BA), Polygon, Zagreb (HR) i Terra Nostra, Mojkovac (ME),  u svrhu provedbe zajedničkih aktivnosti na zaštiti i revitalizaciji rudarske baštine u regiji. Radovi ovih umjetnika na Bijenalu industrijske umjetnosti biti će ishodišni materijal za produkciju mobilne izložbe, koja će tijekom studenog i prosinca o.g. krenuti na turneju po rudarskim mjestima u navedenim državama, kao dio regionalne zagovaračke kampanje za zaštitu rudarske baštine.

 

Projekt sufinanciraju: European Cultural Foundation (ECF), Ministarstvo kulture, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Zaklada „Kultura nova", Istarska županija i Grad Labin.

 

 

Organizator: Labin Art Express XXI

Selektor i kustos: Branko Franceschi

Umjetnički direktor: Sanja Švrljuga Milić

Direktor: Dean Zahtila

 

Ulaznice za koncert otvaranja Bijenala i za završni industrial party (SHAPEDNOISE, Zarkoff, Tajga & Tundra) mogu se kupiti svim prodajnim mjestima Eventima i na www.eventim.hr.

Cijena ulaznice za „Laibach" u pretprodaji je 75 kn, a na dan koncerta 90 kn.

Za završni party cijena je 45//60,00 kn. U pretprodaji se može kupiti i „paket" ulaznica za Laibach + IAB Closing party po cijeni od 90 kn.  

 

Za koncert „Autopsia" ulaznice po cijeni od 30 kn  mogu se kupiti samo na ulazu KuC-a Lamparna".

 

 

www.industrialartbiennale.eu

  

IAB sufinanciraju: Ministarstvo kulture, Istarska županija, Grad Labin, Općina Raša

 

 

industrial art biennale lamparna lae labin art express laibach