Bijela cesta - u iščekivanju kiše

Bijela cesta - u iščekivanju kiše

22.5.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Na velikom europskom natječaju European Design Awards 2009, nagrade je osvojilo i nekoliko umjetničkih studija iz Hrvatske - brončanu nagradu osvojili su Studio Rašić, Bruketa & Žinić, Studio TriDvaJedan i Laboratorium. Studio Rašić osvojio je i srebrnu nagradu za rad “Bijela cesta - U iščekivanju kiše”.

Ed Awards je prestižna institucija koja nagrađuje najbolja dostignuća na području grafičkog dizajna, ilustracije i multimedije. U konkurenciji se natjecalo čak 1000 radova europskih dizajnera i dizajnerskih kuća, a nagrađeni radovi bit će objavljeni u godišnjoj publikaciji ED Awardsa kao pregled najboljih dizajnerskih dostignuća u Europi.

Srebrna nagrada u kategoriji “Signs and displays” pripala je radu Ante Rašića “Bijela cesta - U iščekivanju kiše” - projekt nastao za klijenta Mediteranski kiparski simpozij u Parku skulptura. “Cesta” se proteže na 325 metara, svaka dionica duga je 25 metara i do sada su na njoj radili neki od naših najpoznatijih umjetnika (Kožarić, Murtić, Džamonja, Knifer, Perić, Dora Kovačević, Bogdanić, Džaja, Smerdu, Bassani, Milić, Briski).

Djelo Ante Rašića je svojevrsni hommage ideji “Bijele ceste” kao umjetničkom fenomenu koji je postao nova umjetnička stvarnost. Sam rad se iščitava višeslojno budući da su, sama priroda i vremenske prilike, postali sastavnim dijelom umjetničkog izgleda i forme. Naime, cijela površina je složena od 1245 kamenih kvadratnih ploča od kojih 806 s tokarenim, upisanim krugovima u kojima se skupljaju darovi prirode - voda, lišće, zemlja, i prate sve mijene prirode uključujući odraze, svjetlost i sjene, ovisno o položaju sunca tijekom dana, ali i osobitost godišnjih doba.

izvor: http://www.livingstone-magazine.com

bijela cesta Dubrova park prirode skulpture