Benzin poskupio na gotovo 12 kuna po litri, dizel od sutra za 13 lipa jeftiniji

Benzin poskupio na gotovo 12 kuna po litri, dizel od sutra za 13 lipa jeftiniji

16.4.2012. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

 

Ministarstvo gospodarstva na svojim je stranicama i službeno potvrdilo najavu o novom poskupljenju benzina. Dizel će od sutra biti nekoliko lipa po litri jeftiniji.

Prema tablici najviših razina maloprodajnih cijene naftnih derivata za sljedeća dva tjedna, od ponoći će Eurosuper BS 95 koštati 11,32 kune po litri (tri lipe skuplji od trenutne cijene), Eurosuper BS 98 11,71 kunu po litri (četiri lipe skuplje od trenutne cijene), dok visokooktanskom benzinu Eurosuper BS 100 nedostaje tek nekoliko lipa da premaši cijenu od 12 kuna po litri - od ponoći će za njega trebati izdvojiti čak 11,97 kuna po litri.

Eurodizel BS pojeftinjuje za 13 lipa po litri i nova cijena od ponoći je 10,11 kuna za litru. Jeftinija su od ponoći i plinska ulja - običnom će cijena iznositi 7,30 kuna po litri, onom s oznakom Euro 7,54 kuna po litri, a plavom dizelu 6,51 kuna po litri.

 

 

Komentar: U Hrvatskoj trošarine na bezolovni benzin iznose 3 kune po litri (cca. 40 centi). Tako npr. Eurosuper BS 95 po novom stoji 11,32 kuna po litri, od čega, po prilici, možemo izračunati 2,26 kuna PDV-a i 3 kune trošarina. Dakle, bez trošarina i PDV-a litra ovog goriva stoji otprilike 6,06 kuna. Međutim, i u tih 6,06 kuna zaračunate su premije za energetske subjekte, naknada za financiranje obveznih zaliha nafte i naftnih derivata te naknada za biogoriva (zbroj tih premija i naknada je po prilici oko jedne kune). Ispada da je sama cijena navedenog goriva tek oko 5,06 kuna po litri. Uzmimo u obzir i da su Hrvati svoju naftnu industriju (čitaj: Inu) prodali stranim investitorima (čitaj: MOL), čime su izgubili mogućnost utjecaja na samu maržu prilikom kreiranja cijena goriva. Apsurd u ovakvom kreiranju cijena goriva jest taj što se PDV zaračunava nakon obračuna trošarina!? Time de facto dobivamo oporezivanje poreza! Odnosno, ugrubo rečeno, plaćamo državi još oko 75 lipa PDV-a na trošarine! (napomena: radi se o mojim izračunima, za koje ne jamčim točnost, svaki ispravak je dobrodošao! - Lazar Latihi)

ina benzin dizel cijene PDV trošarine gorivo