Bankomat u Rapcu: HPB dala 90 milijuna kuna kredita uz hipoteku na hotel Amfora

Bankomat u Rapcu: HPB dala 90 milijuna kuna kredita uz hipoteku na hotel Amfora

26.3.2010. // iPress // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Tvrtka Amfora hoteli d.o.o. čiji su vlasnici Glas Istre i Mehanika opteretila je istoimeni hotel u Rapcu hipotekarnim kreditima Hrvatske poštanske banke i Centar banke u visini od ukupno 94,4 milijuna kuna, od čega 88,8 milijuna kuna otpada na HPB, a 5,6 milijuna na Centar banku, potvrđuju podaci iz zemljišnih knjiga.

Ovi iznosi višestruko premašuju vrijednost hotela, a sudeći prema navodima o dugovima dobavljačima i zaposlenicima očito i značajno opterećuju njegovo poslovanje, te je vrlo upitno daljnje poslovanje hotela.

Tvrtka, a time i hotel, u vlasništvu su Glasa Istre i Mehanike, koji su ih, bar formalno, svojedobno preuzeli od Đanija Bažona, moguće na ime jamstava u visini od 30 milijuna kuna koja je predsjednik Uprave Željko Žmak u ime Glasa Istre izdao Bažonovoj tvrtki. Danas u ime vlasnika nastupa Albert Faggian, koji je na još neutvrđen način za dvije kune postao vlasnikom trgovačkog i novinskog dijela Glasa Istre. U sudskom su registru kao članovi uprave još uvijek upisani Predrag Škuljević i Vaso Berak, a kao prokurist Željko Tomišić.

Hotel tada pod imenom Apollo i pripadujeće objekte za svega je 2,5 milijuna njemačkih maraka tijekom 2002. godine kupio Bažon preko tvrtke MB Alona, koja je 2009. godine pripojena tvrtki Amfora hoteli. Kao prethodni vlasnik upisana je porečka podružnica Hypo Alpe-Adria banke i kredit od 1.270.000 eura, što je zapravo iznos kojim je Bažon platio hotel.

Upisi u zemljišnim knjigama pokazuju niz kredita i pozajmica podignutih uz založno pravo na hotelu u razdoblju od 2002. do 2009. godine. Prvi se u iznosu od 150.000 eura odnosi na dug prema «Programu razvoja turizma u malom gospodarstvu za 2002. godinu», slijedi u ožujku 2004. godine 2.402.600 kn tvrtke Tip-Top Sport i 337.047,91 kn Borisa Grubišića iz Labina, vlasnika te tvrtke, a samo dva dana kasnije 3,2 milijuna kn Hypo banke. Iste godine upisano je založno pravo Hypo banke za iznos od još 2,2 milijuna kuna, koje je brisano u listopadu da bi već u studenom bilo upisano 1,6 milijuna kuna iste banke, što je brisano 2008. godine. Na nekretninu se 2005. godine upisala i Republika Hrvatska zbog poreznog duga od 155 tisuća kuna. Svi su ovi upisi brisani, iz čega se može zaključiti da su dugovanja podmirena, ali zaista ozbiljni iznosi slijede od 2007. godine nadalje, poslovanjem s Hrvatskom poštanskom bankom.

U prosincu HPB upisuje hipoteku za iznos od 55,8 milijuna kuna, a u listopadu 2008. godine za još 33 milijuna kuna. Iste je godine upisan i porezni dug od 753 tisuće kuna. Posljednji je kreditor bila Centar banka s iznosom od 5,6 milijuna kuna.

Prema onome što smo do sada uspjeli rekonstruirati, HPB je u Istri samo povezanim društvima u kojima se vlasnički ili upravljački pojavljuju Željko Žmak i Đani Bažon, uz nezaobilaznog Predraga Škuljevića, putem kredita bez odgovarajućeg pokrića u vrijednosti založenih nekretnina plasirala čak 189,8 milijuna kuna. Podsjetimo, tvrtki Nominat u vlasništvu Glasa Istre i Mehanike na tada šumsko, a kasnije urbanizorano zemljište u Marčani dan je kredit u visini od 90 milijuna kuna, Nezavisna istarska televizija dobila je 11 milijuna kredita, a Amfora hoteli 88,8 milijuna. (iPress)

 

hotel amfora amfora radnici plaće kriza glas istre đani bažon malverzacije dug prava radnika afera bankomat hypo banka nit željko žmak