Banke i Fina nepravilno provode ovrhe

Banke i Fina nepravilno provode ovrhe

16.5.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Već četiri mjeseca Glas Istre i mnogi drugi mediji izvještavaju kako se građanima s računa u banci posve ilegalno oduzima novac. Pisali smo o mnogim primjerima iz Istre: umirovljeniku koji je zbog ovrhe ostao bez čitave mirovine iako se samo trećina iznosa smije ovršiti; nezaposlenom Puljaninu kojem je bez ikakva upozorenja blokiran račun pa nije mogao podići naknadu za nezaposlene iako ona uopće ne smije biti predmetom ovrhe, kao uostalom ni socijalna pomoć ili dječji doplatak. Nedavno smo pisali o Puljanki koja o ovrsi prethodno nije bila obaviještena pa stoga nije mogla pravovremeno reagirati u Financijskoj agenciji (Fina). Problemi su uslijedili i nakon što se utvrdilo da je svoj dug ta Puljanka odavno platila. Naime, za deblokadu računa Fini je trebala platiti naknadu od 273 kune, i to unatoč tome što joj je račun blokiran tuđom greškom!

Svi ti primjeri ukazuju na to da je problem u sustavu koji je to omogućio, a čini se da je Sabor jedino mjesto gdje bi se to moglo riješiti, s obzirom na to da su zastupnici izglasali izmijenjen Zakon o provedbi ovrhe koji je stupio na snagu 1. siječnja 2011. Stoga smo sve saborske zastupnike iz Istre upitali što planiraju učiniti da se isprave nelogičnosti iz Zakona o provedbi ovrhe i kada to namjeravaju poduzeti.

Pogoduje se kapitalu

Silvano Hrelja iz HSU-a veli da će u najskorijem mogućem roku ministrici financija uputiti pisano pitanje. - Hrvatska stranka umirovljenika je u samom početku primjene tog zakon upozoravala na probleme koji će nastajati i, očito je, nastaju. Činjenica je da, iako namjera zakonodavca nije bila oduzimanje socijalnih pomoći ili invalidnina, birokracija trenira strogoću na građanima. S druge strane, u priči se ne mogu zanemariti niti lokalna komunalna poduzeća koja su, očito, pronašla način da ovako krpaju rupe u svojim proračunima, zaključio je Hrelja.

Nevio Šetić, saborski zastupnik HDZ-a, veli da primjeri iz prakse ukazuju na poteškoće u provedbi zakona. - Zakon je poprilično jasan i konkretan, ali u primjeni se javljaju određene poteškoće pa građani trebaju pristupiti žalbenom postupku. Jednostavno, Fina i banke se trebaju pridržavati zakona, naveo je Šetić. Upitan što će učiniti kao saborski zastupnik da se isprave nelogičnosti odgovorio je: "Pratit ćemo provedu zakona i da se u najkraćem roku otklone nelogičnosti koje izaziva zakon."

Dino Kozlevac, saborski zastupnik SDP-a, veli da je njegova stranka u postupku donošenja zakona predlagala rješenja kojima se neće omogućavati upravo ono što se u provedbi događa, a to je da opet ceh problema, prvenstveno gospodarskih, pada na siromašne i ljude koji su u problemima u pravilu ne svojom krivicom. - Nažalost opet se pogoduje kapitalu, ne kažnjavaju se nesavjesni poduzetnici koji ne isplaćuju plaće i ne namiruju obveze, njima država ne blokira račune. I to govori o karakteru ove vlasti i njenoj brizi za građane, zaključio Kozlevac.

- Ako se dosljedno čita zakone, nelogičnosti nema u njima nego Fina i banke rade protuzakonito, a država ne provodi nikakvu kontrolu i ne sankcionira prekršitelje zakona, tvrdi saborska zastupnica SDP-a Tanja Vrbat te dodaje da zbrka, kaos i otimačina građana proizlaze iz aljkavosti Fine i banaka te nedosljedne primjene zakona.

Blokirati nesavjesne poslodavce

- Fina još nije blokirala niti jedan račun nekog poslodavca koji svojim radnicima, primjerice, ne isplaćuje plaće ili doprinose, ali je blokirala oko 600 tisuća računa građana. No, predmetom ovrhe nikako ne mogu biti primanja koja građani ostvaruju po osnovi alimentacije, zakonskog uzdržavanja, tjelesnog oštećenja, socijalne skrbi, privremene nezaposlenosti, dječjeg doplatka, stipendije ili pomoći učenicima, veli Tanja Vrbat.

Damir Kajin, Marin Brkarić i Boris Miletić iz kluba zastupnika IDS-a na naš upit što i kada planiraju učiniti da se isprave nelogičnosti iz Zakona o provedbi ovrhe odgovorili su "uskoro, kada smijenimo ovu nesposobnu i korumpiranu vlast".

- Svi naši prijedlozi zakona, svi naši amandmani, sve naše primjedbe i dobronamjerne preporuke odbačene su kao da su kužne. Dolazimo na vlast mijenjati HDZ-ove zakone koji su napravljeni samo da narodu deru kožu i bogate bogate (koji su to postali zaslugom HDZ-a), a siromašne i dalje pelješe. HDZ 20 godina pljačka i siromaši Hrvatsku, 20 godina ne slušaju glas radnika i sada Vi mislite da će dva mjeseca do izbora, kad se grčevito bore da izbjegnu Remetinec, mijenjati Zakon o ovrsi koji ide njima na ruku i kapitalu koji održava HDZ na vlasti, navode u zajedničkom priopćenju Kajin, Brkarić i Miletić. (Paulo GREGOROVIĆ)

 

ovrha fina financiranje dugovanja prisilna naplata