Autorski koncept Približavanje umjetnica Tanje Dabo, Letricije Linardić i Maje Rožman do kraja svibnja u Gradskoj galeriji Labin

Autorski koncept Približavanje umjetnica Tanje Dabo, Letricije Linardić i Maje Rožman do kraja svibnja u Gradskoj galeriji Labin

11.5.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U Gradskoj galeriji Labin održano je u petak (05. svibnja) otvorenje izložbe  Približavanje Tanje Dabo, Letricije Linardić i Maje Rožman. Riječ je o umjetničkom konceptu navedenih autorica, koje su projekt predstavile kao Kolektiv 110-502 unutar kojeg djeluju. Izložba kao zajednički nazivnik progovara o temi približavanja radovima nastalim samostalnim umjetničkim djelovanjem autorica.

Njihova je uloga zajedničkim predstavljanjima potencirati slobodu umjetničkog djelovanja i umjetnosti kao otvorenog, slobodnog prostora za izražavanje u raznim medijima i progovaranje o temama koje svaku od njih okupiraju u njihovom radu. Približavanje se događa među njima samima svakom narednom izložbom kao i preneseno među njihovim radovima, no jednako tako i publikom koja aktivno sudjeluje u izvođenju izložbe te biva involvirana u radove intrinzičnim iskustvom njihova predstavljanja iz osobnog ugla umjetnica prilikom otvorenja. Irena Bekić, kustosica izložbe, ustvrdila je, stoga, kako bi njeno predstavljanje i uobičajen kustoski predgovor bili konceptualna greška, negirajući time htjenje umjetnica za osobnim progovaranjem o vlastitoj ideji radova i cjelovitog koncepta.

Izložbu su u ime ustanove Pučkog otvorenog učilišta Labin predstavile ravnateljica Renata Kiršić i kustosica Stephanie Peršić, a svečano ju je otvorila  dogradonačelnica  Grada Labina Federika Mohorović Čekada.

Dio autorske zamisli približavanja umjetnica Dabo, Linardić i Rožman je i zajednička šetnja umjetnica i publike nazvana Kolektiv hoda, za čije su se izvođenje zainteresirani okupili kraj fontane na Šetalištu sv. Marka idućeg dana te se potom družili i razgovarali o umjetnosti i raznim temama putem Sentonine staze do Rapca.

Umjetnice u svojem djelovanju problematiziraju razne osobne i socijalno angažirane teme, djeluju u raznim medijima – konceptualnoj umjetnosti, crtežu, fotografiji, a primarno grafici. Bave se pedagoškim radom na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, odnosno likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnice su brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada i priznanja za svoj rad, a djela ubrojena u funduse hrvatskih i inozemnih kulturnih ustanova. Kustosica izložbe povjesničarka umjetnosti i kustosica Irena Bekić, ujedno ravnateljica Umjetničkog paviljona u Zagrebu, prirodno se uklopila u idejni ton izložbe svojim predmetom interesa za suvremenu novomedijsku umjetnost, njezine istraživačke i društveno transformacijske potencijale te interdisciplinarnom suradnjom umjetnosti i drugih područja, napose kulturne antropologije.

U sastavu izložbe održat će se popratni program vođenog razgleda, a može se posjetiti do 27. svibnja u radnom vremenu galerije ili prema najavi na e-adresu. galerija@uciliste-labin.hr.

O AUTORICAMA

Irena Bekić završila je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Zaposlena je na funkciji ravnateljice Umjetničkog paviljona u Zagrebu od 2022. godine. U Knjižnicama grada Zagreba djelovala je kao knjižničarka, voditeljica i kustosica Galerije „Prozori“ od 1995. do 2022. godine. Predmet njezina interesa je suvremena novomedijska umjetnost, njezini istraživački i društveno transformacijski potencijali te interdisciplinarne suradnje umjetnosti i drugih područja, a napose kulturne antropologije. Objavljuje likovnu kritiku te predgovore za izložbe i tekstove o umjetnicima. Članica je ULUPUH-a i Hrvatske sekcije AICA te osnivačica i članica Udruge IPAK – istraživački projekti i autorske koncepcije.

TANJA DABO (Rijeka, 1970.) Multimedijalna umjetnica, autorica umjetničkih instalacija, performansa, fotografskih radova, video radova, urbanih  intervencija, umjetničkih knjiga i dr. U svom radu bavi se temama položaja pojedinca u društvu, odnosa umjetnika/ica iinstitucija, individualnog spram kolektivnog, nametnutih očekivanja i slično.
Studij Likovne kulture pri Pedagoškom fakultetu u Rijeci završava 1997., a magisterij 2003. na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Od 1993. godine izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, kustoskim projektima i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, natječajnog i pozivnog karaktera. Radovi su joj uvršteni u više zbirki i muzeja u Hrvatskoj i inozemstvu. Objavila je više tekstova i radova u raznim publikacijama. Selektorica je nekoliko filmskih festivala u Hrvatskoj i inozemstvu, te autorica nekoliko izložbi. Dobitnica je 8 nagrada i priznanja za svoj rad u Hrvatskoj i inozemstvu. Radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. http://www.go.alu.hr/?portfolio=izv-prof-art-tanja-dabo

LETRICIJA LINARDIĆ (1971.) Diplomirala je 1997. likovnu kulturu na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, a 2003. magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Stručno se usavršavala u različitim vizualnim medijima. Od 1993. godine izlaže na 12 samostalnih te preko 140 skupnih izložaba, kao i projekata u Hrvatskoj i inozemstvu, natječajnog
i pozivnog karaktera. Sudjeluje u radu likovnih kolonija, radi grafičke mape i umjetničke knjige. Ostvarila je niz edukativnih projekata kao i stručnih umjetničkih radionica za studente likovnih umjetnosti, djecu i građane. Radovi su joj uvršteni u više zbirki i muzeja u Hrvatskoj i inozemstvu. Objavila je više tekstova u stručnim i znanstvenim publikacijama, a o njenom radu objavljeni su osvrti, kritike i publikacije. Dobitnica je 5 nagrada i priznanja za umjetnički rad. Od 1999. do danas radi na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, na katedri za Grafiku. www.letricija.wix.com/letricijalinardi

MAJA ROZˇMAN (Zagreb, 1981.) Stvara u području crteža, grafike, umjetničke knjige i instalacije. Njezini radovi obuhvaćaju širok raspon tema, a karakterizira ih proučavanje koncepata kao što su autentičnost i objektivnost. Koristeći stalno rastuće spremište za stvaranje autonomnih umjetničkih djela, Rožman promišlja o blisko povezanim temama arhiva i memorije. Diplomirala je 2006. na graficˇkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2003. se kontinuirano pojavljuje na likovnoj sceni – izlazˇe na 26 samostalnih i visˇe od 100 skupnih izlozˇbi, kustoskih projekata i festivala u Hrvatskoj i inozemstvu,
natjecˇajnog i pozivnog karaktera. Dobitnica je mnogih priznanja i nagrada za svoj rad. Radovi joj se nalaze u zbirkama hrvatskih i inozemnih kulturnih ustanova.
Živi u Zagrebu, gdje i radi kao docentica na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti. www.majarozman.com

galerija izložba irena bekić leticija linardić maja rožman