Antimuzej u Lamparni

Antimuzej u Lamparni

3.10.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Vladimir Dodig Trokut, umjetnik, muzeolog, publicist, skupljač umjetnina i pokretač mnogobrojnih umjetničkih projekta, najavljuje niz izložbi u KUC-u Lamparna u listopadu. Namjera mu je pokazati strukturu svoje zbirke Antimuzeja izlaganjem dijela fundusa koji je pohranjen u istarskim gradovima.

- U Lamparni, kod voditelja Labin Art Expressa Deana Zahtile, pohranjeno je oko 1.500 artefakata, među kojima i oni izložbe o Titu zapažene u Beču. Dio zbirke u Istri pokušavam udomiti od 1993. godine, a počeo sam upravo u Labinu razgovorima s ondašnjim pročelnikom za prosvjetu, sport i kulturu Gracijanom Kiršićem. Dosad je bilo obećanja o prostoru za stalni postav, ali ništa nije realizirano, pa se ne mogu oteti dojmu o opstrukciji, kaže Trokut.

Zbirka, koju je počeo graditi prije četrdesetak godina, do sada je narasla na oko pet stotina tisuća artefakata. Status spomenika kulture dobila je još 1981. godine.

U međuvremenu je uvrštena u leksikone, enciklopedije i svjetske pojmovnike. Golema količina eksponata stvara probleme u čuvanju. Trenutačno su pohranjeni na 35 različitih lokacija u Hrvatskoj i inozemstvu, ne uvijek u primjerenim uvjetima.

Ideja o antimuzeju polazi od činjenice da muzeji konzervirajući i čuvajući predmete zapravo konzerviraju vrijeme u kojemu su nastali, a nešto suprotno, anti, bilo bi te svjedoke vremena vratiti u život. Ako slika nekog glasovitog slikara svjedoči o svom dobu, ne nazire li se isti duh vremena u nekoj onovremenoj kutiji bombona, cigareta ili dječjoj igrački?

Antimuzej je, kako kaže jedan likovni kritičar, «pobijeđeno i dezinficirano Vrijeme, mentalno stanje u kojemu su istodobne 1900., 1932.,1957. ili 1964. godina». (R. S. )

 

trokut antimuzej lamparna kuc lamparna dean zahtila labin art express vladimir dodig vladimir dodig trokut