Anketa: Labinjani o (ne)učinjenom u njihovom gradu: A gdje ćemo s mladima?

Anketa: Labinjani o (ne)učinjenom u njihovom gradu: A gdje ćemo s mladima?

16.1.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Pitali smo Labinjane što se dobrog napravilo u njihovom gradu, a što nije. Uzvratili su nam upitnikom iz naslova, iskazali bojazan od gubitka radnih mjesta te ukazali na nedorečenosti u uređenju grada

Petar Knežević, zastupnik u osiguranju: Stari Labin je, zahvaljujući nekim događanjima, malo oživio, no turiste bi trebalo u grad privući nudeći još više sadržaja. Ide nešto i s tom gradnjom, pozdravljam i planove oko doma umirovljenika te zgrade na Katurama. Čim se ide naprijed, dobro je! Mladi? Sigurno im nedostaje mjesta za izlazak. Ovako nemaju kamo pa i prigovori o njihovom divljanju u starom gradu ne drže vodu. Ako su i nešto glasniji petkom, to treba otrpjeti jer samo ondje i mogu izaći.


Anja Gruban, konobarica: Pozitivno je otvaranje Mercatora i još bi trebalo dovesti takvih centara pa nek'''' se natječu. Čim više, to bolje! Sad ne moramo u Pulu ili Rijeku, a u Labin sve više privlači okolne mještane, što je dobro. Za mlađe - malo mjesta za izlazak. Zimi uopće ne izlazim. U te neke klubove gdje ima i tučnjava baš mi se i ne izlazi. Fali nekakav pravi klub, veći disko. Pogledajmo samo koliko je Rijeka posljednjih godina po tom pitanju proširila ponudu. Pogledaj ovo sivilo oko markata, to treba malo urediti, sanirati, ovako je žalosno.


Gabrijel Benčić, umirovljenik: U Rapcu, gdje živim, nije se bogznašto napravilo, ali u Labinu treba izdvojiti sagrađene kružne tokove i uređenu cestu prema gradskom groblju. Najviše me u mom mjestu smetaju ti nazovistručnjaci koji su postavljali zrcala za izlazak sa sporednih na glavnu cestu - pa oni pojma nemaju! To je totalno nepregledno i opasno, užas! Kad su već stavljali ležeće policajce, oni su trebali biti barem nešto veći, da vozači stvarno uspore kod škole. Trebalo bi konačno u rabačkim uličicama riješiti i parkirališta jer nemamo gdje ostaviti auto ispred svojih kuća.


Ivanka Arefijev, prodavačica: Na Labinštini se osjeti nezadovoljstvo zbog straha od novih otkaza. To je osnovni problem. Osjeća se kriza, dosta se ovih manjih, privatnih pogona zatvorilo. Katastrofa! Pa i iz donedavno jakog Holcima stižu slične najave, makar vjerujem u suprotno. Trebalo bi nekako stisnuti vlasnike firmi, prisiliti ih da redovito plaćaju radnike. Koliko čujem, nekima plaće kasne dva mjeseca - prepoznat će se ti, prije svih, ugostitelji. U gradu i okolici uvijek se nešto radi i planira. Koromačno je dobilo rasvjetu, obnovljena je tamošnja kinosala, a u Labinu nas, primjerice, pokušavaju razvedriti uređenim zelenim površinama.


Boris Vilić, strojarski tehničar: Pješak sam pa, obilazeći tako cijeli grad, primjećujem i one male nepravilnosti, nedorečenosti u uređivanju. Kad smo već, eto, plasirani odmah do najljepšeg gradića u Hrvatskoj, to bismo trebali do kraja opravdati. Parkovi prema starom gradu, recimo, imaju svoje nazive, pokušali su ih urediti, ali... Put kod tamošnjeg kina sav je raspucan. Nedavno sam pomogao starijoj gospođi nakon što je ondje pala. Daleko najveći problem bit će nam ekologija, nadrljali smo sa zdravljem pored ovoliko dimnjaka. Godinama se, mi planinari, trudimo napraviti staze, a potom olako dozvoljavamo da nam ih austrijski i njemački enduro motoristi uništavaju.

 

Anketirao i snimio Igor RADIĆ

 

anketa labinjani mišljenje gospodarstvo trgovina Holcim