Anamarija Lukšić: rješavanje turističkog zemljišta moglo bi potrajati i deset godina / Grad Labin riješio 1 od 73 zahtjeva

Anamarija Lukšić: rješavanje turističkog zemljišta moglo bi potrajati i deset godina / Grad Labin riješio 1 od 73 zahtjeva

19.2.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

I dvije godine nakon donošenja Zakon o turističkom zemljištu pokazao se neprovedivim na terenu. Još uvijek nije izdana niti jedna koncesija za turističko zemljište, niti u kampovima, niti na zemljištu oko hotela i apartmanskih naselje. Dok je opće poznato da će se model oko kampova mijenjati, kako je još prije više od godinu dan najavio resorni ministar Veljko Ostojić jer mu je želja da se u kampovima ne stvara suvlasnička zajednica između države kao vlasnika zemljišta i turističkih tvrtki kao vlasnika određenih nekretnina, očito bi bilo potrebno da se zakon promijeni i kada je u pitanju procedura oko turističkog zemljišta uz hotele i apartmanska naselja.

 

Svatko zakon tumači kako želi

 

Naime, općine i gradovi, kojima je prema ovom zakonu pripalo to vlasništvo te bi njime trebale raspolagati na način da dodijele koncesiju te uberu dugo očekivan novac za svoj, županijski i državni proračun

- po dvadeset posto novaca dobivaju općine, gradovi i županija, a ostatak državni Fond za turizam - nisu do dan danas uspjele riješiti pitanje vlasništva na tom zemljištu. Upravo zato niti jedan grad i općina u Istri nisu uspjeli hotelijerima, koji su pravodobno poslali svoje zahtjeve, izdati niti jednu koncesiju. Doduše, neki su poslali privremene račune za koncesijsku naknadu, što im zakon omogućava do dodjele konačnih koncesija, čime su naplatili polovicu iznosa na osnovu poslanih zakona.

Međutim, dio njih nije ni to odradio, već se "izgubio" u nizu sporova s državom te turističkim poduzećima. Kako nam veli labinska pročelnica za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Anamarija Lukšić, rješavanje turističkog zemljišta moglo bi potrajati i deset godina. Veli da je glavni problem preduga procedura u kojoj je moguć niz žalbi koje odgađaju rješavanje određenih predmeta za tri do četiri godine.

- Zakon nije dorečen, pa se u svakom pojedinom slučaju drugačije tumači. Ne pomaže ni situacija na terenu gdje se događa da primjerice pojedina čestica koja je ušla u privatizaciju određene tvrtke u papirima po površini ne odgovara čestici na terenu, veli Lukšić. Zbog toga je Labin dosad riješio samo jedan zahtjev, a predano je njih 73. Ipak, Grad je poslao privremene račune u visini od 608.000 kuna tvrtkama Riviera Adria, Amfora Hoteli te Maslinica.

 

Pula i Medulin nisu poslali račune

 

U Puli pak nije ispostavljen nikakav račun i Grad nije ubrao ni lipe jer je, kako tvrde u gradskoj upravi, utvrđeno da zemljište oko Arenaturistovih hotela i apartmanskih naselja za koje su poslali zahtjev, nije turističko, već njihovo vlasništvo.

Na takvu odluku Arenaturist je pokrenuo upravni spor, a u čitavu se priču uplelo i Državno odvjetništvo. I tu je sve stalo! A u Grad je pristiglo 28 zahtjeva. Arenaturist također nije dobio ni račun za korištenje manjeg dijela zemljišta oko svojih objekata u Medulinu, koje također još uvijek nije riješeno do kraja.

 

I u Rovinju su zapeli u imovinsko- pravnim odnosima, ali ipak su poslali privremene račune Maistri u visini od 400-tinjak tisuća kuna koja je poslala zahtjev za koncesiju u turističkim naseljima Amarin i Villas Rubin te na zemljištu na kojemu su izgrađeni hoteli Eden, Park, Istra i Katarina.

- S obzirom na to da su na uknjižbe Grada podnijete žalbe, a da su za te iste nekretnine u tijeku sudski i upravni postupci, Grad nije bio u mogućnosti okončati postupak davanja koncesije na zahtjev trgovačkog društva na preostalom turističkom zemljištu u gradskom vlasništvu, poručuje nam Maria Črnac Rocco iz rovinjske gradske uprave.

 

Maistra tražila i privatne parcele

 

Vrsarska općinska uprava, koja je u "klinču" s Maistrom oko kampova te plaćanja koncesija nad tim zemljištem na koje se Općina uknjižila prije donošenja ovog zakona koje sada potražuje Državno odvjetništvo, nije željela ispostaviti privremene račune Maistri, koja je jedina predala zahtjeve, ni nad zemljištem koje prema ovom zakonu neosporno pripada Općini. Odlučni su da će koncesije dodjeljivati tek po okončanju svih sporova.

- Uz to Općina nije dodijelila koncesiju jer je Maistra u svom zahtjevu, uz turističko zemljište navela i zemljište na koje je knjižena Općina Vrsar, a koje nije turističko, a u zahtjevu su navedene i čestice u privatnom vlasništvu. Valja napomenuti da je tokom nove katastarske izmjere, dovršene prije godinu i pol, proknjiženo sve "turističko zemljište", i da je potpisan sporazum između Općine Vrsar i Općinskog državnog odvjetništva Pazin o razgraničenju između područja kampova te hotela i apartmanskih naselja. Unatoč tom sporazumu, Županijsko državno odvjetništvo se žalilo na te uknjižbe i sudski sporovi traju, veli općinski pročelnik Marin Grgeta. Dodaje i da je Općina Vrsar, zajedno s još 14 drugih obalnih općina i gradova iz Istarske županije, lani pokrenula inicijativu prema ministarstvima turizma i pravosuđa te resornim tijelima Hrvatskog sabora kako bi se ta pitanja vezano za zemljište napokon razriješila. No, nikakve odgovore još nisu dobili.

 

"Veselo" je i u Umagu gdje je sredinom prosinca gradsko vijeće ukinulo svoju odluku o dodjeli koncesije jer je također došlo do greške u koracima oko dodjele koncesije i uknjižbe. Kako se neslužbeno moglo čuti, glavni razlog je nedorečenost zakona koji nije propisao kako se na pravi način uknjižiti. Grad se stoga uknjižio na zemljište oko tih objekata, pa čak i na neke objekte koji nisu u njihovom vlasništvu, a na što su se žalili i Istraturist i Državno odvjetništvo. Sada se, dakako, čeka rasplet situacije.

Usprkos tome, Umag je prema zakonu ispostavio račune Istraturistu, koji je predao svoje zahtjeve i naplatio 1.115.127 kuna za 2011. godinu te 834.137 kuna za 2012. godinu. Zahtjevi su predani za zemljišta u turističkim naseljima Punta, Stella Maris, Polynesia, Katoro i Savudrija.

 

Državno odvjetništvo u Novigradu

 

Općinsko državno odvjetništvo zaustavilo je i dodjelu koncesija Laguni Novigrad koja je platila dosad polovicu koncesijske naknade od 99.439 kuna.

- Prije dodjele koncesije počeo je postupak uknjižbe prava vlasništva na nekretninama u korist Grada sukladno Zakonu kako bi se, nakon uknjižbe prava vlasništva na zemljištu, dodijelila koncesija. Budući da se Općinsko državno odvjetništvo žalilo na sva rješenja o uknjižbi prava vlasništva, koje je donio Općinski sud u Bujama, dodjela koncesije je obustavljena do okončanja sporova. Kada će biti riješeni, ovisi o sudovima, kaže nam novigradski gradonačelnik Anteo Milos.

 

U općini Tar-Vabriga rado bi dali koncesiju koju je zatražila Riviera Adria, međutim kako tvrdi njihova pročelnica Marija Zupančič, ne postoje uvjeti za to jer nije utvrđena granica turističkog naselja i kampa na Lanterni i pravo vlasništvo na tom zemljištu.

Zbog toga je pokrenut upravni postupak kod porečkog Odsjeka za prostorno uređenje i gradnju, ali još nije okončan. Općina je ipak donijela odluku o visini koncesijske naknade na preostalom turističkom zemljištu u naselju Lanterna kojom je Riviera Adria platila stalni dio koncesijske naknade od 789.282 kuna te promjenjivi dio od 42.251 kuna.

Među prvima je koncesiju, barem onu privremenu naplatio Poreč koji također do kraja nije riješio pitanje vlasništva te time nije riješio koncesiju nad zemljištem za koje je jedan zahtjev predala Plava laguna. Od ovog su hotelskog poduzeća dosad naplatili 1.032.410 kuna.

 

Barbara Ban

 

zakon o turističkom zemljištu koncesija rabac labin anamarija lukšić