Analiza turističke sezone 2007. i pripreme za sezonu 2008

Analiza turističke sezone 2007. i pripreme za sezonu 2008

25.3.2008. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Gradski vijećnici jednoglasno su prihvatili analizu prošlogodišnje turističke sezone te Program pripreme ovogodišnje turističke sezone, koju je pripremio i predstavio Alen Golja, dogradonačelnik Grada Labina. U analizi protekle sezone istaknuto je dobivanje nagrade „Plavi cvijet sa zlatnim znakom“ kojom je Rabac proglašen najuređenijim mjestom na Jadranu. Ta je nagrada potvrda da je protekla sezona bila uspješno pripremljena i provedena u suradnji Grada Labina, TZ Grada Labina, komunalnih poduzeća te tvrtki koje se bave turističkom djelatnošću.

 

U protekloj turističkoj sezoni ostvareno je 1.089.365 noćenja, odnosno 5 posto više nego godinu dana ranije, te su ostvareni prihodi od boravišne pristojbe u visini 3.694.356,64 kuna što je za 6 posto više od plana. Gradu Labinu transferirano je 1.108.300,81 kuna. U toku pripreme sezone 2007. godine dovršena je druga faza izgradnje rabačke rive, te je cjelokupni prostor hortikulturno uređen s suvremenom urbanom opremom. Posebno se ulagalo na unapređenju uvjeta boravka gostiju odnosno na uređenje plaža i prateće urbane opreme.Prezentirani su i podaci o investicijama u turističkim poduzećima koja su 2004. godine iznosila 5,7 milijuna kuna, 2005. godine 23 milijuna, a 2006. godine 25,3 milijuna kuna. U izvještaju se navode i kulturno-zabavne manifestacije održane tijekom ljeta s ciljem povećanja ukupne ponude Labina i Rapca. Unutar Master plana Istarske županije, cluster Labin-Rabac definiran je „spojem prirode i nasljeđa, raja za umjetnike, tamo gdje se brežuljci sastaju s morem“, te je prema podacima Istarske županije i usporednim podacima uočeno visoki stupanj realizacije zacrtanih zadataka.

 

Priprema ovogodišnje turističke sezone u punom je zamahu s obzirom na rani dolazak Uskršnjih blagdana i u njoj uz Turističku zajednicu Grada Labina i Grad Labin sudjeluju gradska komunalna poduzeća, turističke te ostale prateće tvrtke. Ukupna ulaganja Grada Labina iznose 1,8 milijuna kuna, dok Turistička zajednica Grada Labina planira utrošiti 3,4 milijuna kuna od čega na poboljšanje uvjeta gostiju iznos od 1,5 milijuna kuna. Tijekom rasprave prihvaćen je amandman za učinkovitijim približavanjem Rapca i Labina i to prije svega boljom međugradskom povezanošću lokalnim autobusom koji bi omogućio gostima da u večernjim satima posjećuju srednjovjekovni Labin.

Predloženo je da grad sufinancira lokalnog prijevoznika kako autobusna karta za goste i za domaće stanovnike ne bi bila viša od 5 kuna.

turizam analiza TZ sufinanciranje profit Rabac Labin