Amneris Ružić iz KUD-a Zlatela branila boje Istre na smotri tradicijske vokalne baštine Hrvatske

Amneris Ružić iz KUD-a Zlatela branila boje Istre na smotri tradicijske vokalne baštine Hrvatske

1.6.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Bugarili su, kantali na tanko i debelo, ojkali, rerali, gangali, svirali na cindru i na mih i sve to u malom Lanišću podno planinskog vrha Orljaka. Treća smotra tradicijske vokalne baštine Hrvatske "Zarozgajmo na Ćićariji", privukla je kod župne crkve sv. Kancijana one najupornije, koji su, usprkos prijetećim oblacima, došli poslušati stare napjeve, upravo onakve kakvi se već stoljećima pjevaju u raznim dijelovima Hrvatske.

Ćićsku smotru, zahvaljujući kojoj se na jednom mjestu mogu čuti gotovo svi očuvani oblici izvorne narodne pjesme, otvorio je Neven Mikac, načelnik teritorijalno najveće i stanovništvom najsiromašnije istarske općine.

Stari ćićki napjev izvele su članice Ženske vokalne skupine Lanišće koje njeguju tradiciju bugarenja. Zapjevala su i Tri Ćića - Josip Žmak, Anton Šverko i Zorko Ziraldo, jedini muški izvođači ovog danas najugroženijeg tradicijskog vokalnog izričaja Istre.

Ravno iz Slavonije u Lanišće su stigli pjevači Babogredci. Iz Imotske krajine došli su predstavnici Hrvatskog kulturnog društva Vinjani i predstavili gangu. Gošće iz Gornjih Poljica iz sela Srijane izvele su ojkavicu i reru. Alkari iz Dalmatinske zagore, članovi KUD-a Glavice iz istoimenog mjesta Sinjskog kraja gdje je izvorni vokalni izraz ponajbolje očuvan, predstavili su sinjsku reru.

Na svehrvatskoj smotri, glazbene boje Istre branili su svirkom na mih Amneris Ružić iz KUD-a Ivan Fonović Zlatela Kršan, kao i pjevači Zajednice Talijana Armando Capolicchio Galižana koji su izveli canto soto le pive, canti a la longa i canti a la pera. Pjevači KUD-a Mate Balota iz Raklja otpjevali su dvije rakljanske narodne pjesme. Zapjevali su i Žejanci s krajnjeg sjevera Istre, Istrorumunji, koji također njeguju starinsko pjevanje s karakteristikama bugarenja. (G. ČALIĆ ŠVERKO, snimio M. MIJOŠEK)

Foto: Amneri Ružić, autor M. Mijošek/Glas Istre

 

kud ivan onović zlatela kršan amneris ružić tradicija glazba tradiciolna glazba franko kos paola kos tronjkanje kud zlatela