Aldo Ukanović i Adriano Kiršić: Obrtničku komoru treba reorganizirati

Aldo Ukanović i Adriano Kiršić: Obrtničku komoru treba reorganizirati

13.7.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Sadašnji sustav udruživanja u obrtničke komore po sili zakona potpuno je nefunkcionalan i treba ga hitno reorganizirati, poruka je koju su s konferencije za novinare odaslali obrtnici Aldo Ukanović i Adrijano Kiršić.

Ukanović je obrtnik s respektabilnim iskustvom: posluje duže od četrdeset godina, odradio je pet mandata predsjednika Obrtničke komore Istarske županije, obnašao je dužnost potpredsjednika Hrvatske obrtničke komore i dobitnik je njene prestižne nagrade "Zlatne ruke".

Kiršić ima ambiciju političkim djelovanjem pokrenuti reorganizaciju sustava obrtničkog udruživanja. Smatraju da bi Hrvatskoj najviše odgovarao talijanski model udruživanja.

- U Italiji društva ili u nekim slučajevima zadruge vode obrtnika od početka do kraja, pružaju mu potpuni servis oko svih administrativnih pitanja, a po potrebi ga i usmjeravaju u odgovarajući tržišni segment. Članstvo je dobrovoljno i temelji se na dohodovnim odnosima. Kada bi obrtnici kod nas djelovali u takvim uvjetima, tvrdim da ne bi bilo blokada kakvih imamo sada, kaže Ukanović.

- Namjeravam među istarskim obrtnicima provesti anketu o tome bi li plaćali komorski doprinos da ne moraju. Uvjeren sam da će 95 posto odgovoriti da ne bi i da ne žele biti članovi HOK-a, kaže Kiršić.

Ukanović i Kiršić ističu da na komorske izbore izlazi najviše pet posto članstva, a slučaj potpredsjednice županijske komore Loredane Krbavčić, članice Upravnog odbora, koje je dobitnica nagrade "Zlatne ruke", odraz je potpunog nedostatka komunikacije. Krbavčić je aktivna i zaslužna obrtnica, kažu, ali sporan je način na koji je predložena. Naime, sva istarska udruženja obrtnika pozvana su na predlaganje kandidata za nagrade HOK-a, ali se nijedno nije odazvalo, pa je odbor predložilo nju. (R. SELAN)

 

obrt hok aldo ukanović adriano kiršić obrtnici