Alarmantno: Puli i Labinu prijeti epidemija azbestoze

Alarmantno: Puli i Labinu prijeti epidemija azbestoze

15.5.2008. // Jutarnji list // Objavljeno u kategoriji Društvo

Stanovnike Pule(Uljanik), Labina(vađenje vodovodnih cijevi), Rijeke(Viktor Lenac i 3.Maj), Kraljevice, Trogira (Brodotrogir), Splita(Brodosplit) i Ploča(Plovbest i  tvornica Azbest) u sljedećih 10 do 30 godina mogla bi zadesiti epidemija azbestoze jer se u tim gradovima nalaze najveća hrvatska brodogradilišta u kojima su se do prije desetak godina koristile velike količine azbesta.

 

Kancerogene čestice

Iako se dobar dio azbestnog otpada već zbrinuo ili je u postupku zbrinjavanja, pretpostavlja se da se u okolici brodogradilišta još nalaze povećane koncentracije azbestnih čestica nastalih u posljednjih četrdesetak godina. Te kancerogene čestice, međutim, ne prijete samo radnicima koji rade ili su nekada radili u tim brodogradilištima, nego svima koji žive u krugu od 11 kilometara.

To potvrđuje izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za medicinu rada u kojem se navodi kako je od 1990. godine najveći broj oboljelih od azbestoze registriran kod zaposlenih na gradnji i popravku brodova, zatim u djelatnosti proizvodnje nemetalnih proizvoda te u proizvodnji fibro-cementa.

- Potencijalnih žrtava azbestoze daleko najviše ima među radnicima hrvatskih brodogradilišta, jer se taj materijal u velikoj mjeri koristio kao izolacija za brodove.

 

Azbest u Pločama

Prije petnaestak godina azbest se prestao koristiti, ali to ne znači da njegove čestice nisu ostale u zraku - tvrdi dr. Franjo Plavšić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju. Azbestne čestice prijete i stanovnicima Ploča, gdje se 30 tona tog materijala u raspuknutim vrećama 10 godina nalazi u krugu tvornice Novi Plobest, u centru grada. Slična je situacija i u ostalim brodogradilištima i cementarama.

Da epidemija azbestoze najviše prijeti stanovnicima Istre i Dalmacije, potvrdila je prekjučer u emisiji “Otvoreno” i dr. Marija Zavalić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za medicinu rada. -

U sljedećih 40 godina u Hrvatskoj ćemo imati epidemiju azbestoze - izjavila je dr. Zavalić. Od 1990. godine, od kada se profesionalne bolesti u Republici Hrvatskoj obavezno prijavljuju, ukupno je prijavljeno 411 radnika koji su oboljeli od azbestoze. U ukupnom broju profesionalnih bolesti azbestoze je 20 posto.

 

Foto:
Potencijalne žrtve azbestoze su radnici u većim brodogradilištima, ali i okolno stanovništvo. Istraživanja su pokazala da se smrtonosne azbestne čestice šire i do udaljenosti od 11 kilometara

 

 

Azbestoza bolest epidemija zdravlje azbest vodovodne cijevi.Labin Pula kancerogene čestice