Ako Raša ne želi u zajednički sustav, Labin, Hrvatske vode i ostale općine nastavljaju gradnju odvodnje bez njih

Ako Raša ne želi u zajednički sustav, Labin, Hrvatske vode i ostale općine nastavljaju gradnju odvodnje bez njih

7.8.2017. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Politika

Druga redovna konferencija za novinare gradonačelnika Grada Labina održana je danas ispred Narodnog muzeja Labin. Nova gradska vlast odlučila je svojim nekonvencionalnim pristupom održavati konferencije na vanjskom prostoru. Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Valter Glavičić te njegovi zamjenici Federika Mohorović Čekada i Zoran Rajković.Na samom početku, zamjenik Rajković je uputio par riječi vezanih uz manifestacije koje se trenutno događaju u Labinu, ali i koje su se zbile u proteklih mjesec dana. Naglasio je uspješnost koncerta Jure Stublića te trodnevnog Jazz festivala u sklopu Labin Art Republike. Najavljeni su i događaji koji slijede, a to je tjedan obilježavanja Dana Grada, uz nastup Mladena Grdovića ove subote  te održavanje svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Labina koja je najavljena za 17. kolovoz. Zanimljivost vezana uz održavanje svečane sjednice je ta da i ona dobiva pečat nove gradske uprave. Naime, održavanje iste biti će kod „Špine“ na otvorenom.Izvijestio je i o djelovanju udruge MKS te najnovijoj skulpturi koja je postavljena u Parku skulptura na Dubrovi. MKS nastavlja uspješno sa svojim radom te je prostor Parka skulptura prošli tjedan oplemenjen još jednim novim umjetničkim djelom. Skulptura „Replika“, autora Ivana Fijolića iz Zagreba, stilizirani Cadillac sastavljen od dvanaest bijelih kamenih blokova položenih jedan na drugi poput slagalice geometrijskih oblika. „Autor ove skulpture objasnio je kako mu je  u mislima bio automobil koji je skrenuo sa zadanog puta (“Bijele ceste”), kako bi s prostornim odmakom zamišljeni putnici u autu, mogli promotriti koncept Parka skulpture Dubrova i ritam Bijele ceste.“ – objasnio je Rajković. 
Gradonačelnika je obavijestio o nedavno završenim radovima ispred marketa Kature i uređenju parkirališnih mjesta. Osvrnuo se i na usporivače prometa koji su nedavno postavljeni u ulici Svete Katarine te najavila da će isti tip usporivača prometa ovaj tjedan biti postavljen i u ulici Slobode u Rapcu.


 „Naime, na zahtjev građana, a sve u cilju veće sigurnosti postavit će se usporivači na tom dijelu ceste, a prošli tjedan postavili smo i digitalni pokazivač brzine. Nadamo se da će to doprinijeti sigurnosti, a samo rješavanje problema sa prometom u Rapcu nastavljamo i dalje. Idejni projekti su gotovi, nadamo se da ćemo u suradnji sa strukom naći optimalno rješenje za Rabac i rješavanje parkinga te ostalih prometnih poteškoća.“ – izjavio je Valter Glavičić Najavljeno je i postavljanje Coca-Colinih sprava za vježbanje koje je Grad Labin osvojio glasovanjem u akciji Pokret za radost. Na samom svečanom otvorenju, koje će biti prvo u Hrvatskoj ove godine, biti će prisutni i ambasadori Pokreta za radost, Antonia Blaće i Mirza Džomba.Zamjenik Rajković se osvrnuo na prošlih mjesec dana rada gradske uprave. Kako je rekao u zadnjih mjesec dana susreli su se sa mnogim sugrađanima, upoznali se s problemima koji ih muče te stekli iskustva iz prve ruke koje će biti odlične smjernice za daljnji rad. Spomenuto je par događaja i važnih sastanaka koji su održani. Posjet Samačkom hotelu i razgovor sa korisnicima nužnog smještaja.Susret sa mladim gospodarstvenicima čija će  pomoć u osmišljavanju novih načina potpora mladim poduzetnicima biti od velike pomoći.

Istaknuo je izuzetan ponos što će od ove godine svako dijete sa područja Grada Labina biti  smješteno u vrtiću, s obzirom da će u narednih par mjeseci biti dovršena dogradnja dječjeg vrtića Gloria. Tema o kojoj se ovih dana intenzivno priča u Labinu je pitanje odvodnje te navodnog sukoba između raške načelnice i čelnika Vodovoda Labin. Gradonačelnik se očitovao i na tu temu te jasno poručio da Labin nema namjeru stati sa rješavanjem pitanja odvodnje, sa Rašom ili bez nje.

 „Svim načelnicima i gradonačelnicima građani daju povjerenje da nalaze rješenja, a ne probleme. Tako ću i ja postupiti - naći ćemo rješenje i nastaviti s projektom izgradnje odvodnje i pročistača za Labin. Iako je zajednički projekt Raše, Labina i Rapca struka ocijenila kao ekonomski i ekološki najbolji, Raša izlazi iz zajedničkog projekta. Svi ostali nastavljaju sa zajedničkim projektom, dogovorit ćemo s Hrvatskim vodama promjenu projekta i želimo što prije krenuti s njime. Projekt je težak gotovo 300 milijuna kuna, većinu novca daju fondovi EU i Hrvatske vode, a moj cilj je da građani to sve skupa što manje plaćaju na svojim mjesečnim računima.“ – naglasio je Valter Glavičić

 

 

valter glavičić zoran rajković odvodnja politika presica federika mohorović čekada odvodnja glorija paliska bolterstein vodovod labin