Akcija "Ipsilon" uhićeni korumpirani istarski policajci, carinici, poreznici, tužiteljica iz Pazina i Dražen Golemović, kontroverzni poduzetnik nekretninama

Akcija "Ipsilon" uhićeni korumpirani istarski policajci, carinici, poreznici, tužiteljica iz Pazina i Dražen Golemović, kontroverzni poduzetnik nekretninama

7.5.2009. // T - portal // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Više osoba uhićeno je jučer (srijeda 6. svibnja) na području Istarske županije u zajedničkoj akciji policije, USKOK-a i Ministarstva financija, a zbog sumnje na više djela koruptivnog karaktera, potvrdio je večeras ravnatelj policije Vladimir Faber, dodavši da je među privedenima najviše njih iz policije. 


U emisiji Otvoreno HTV-a Faber je izjavio da policija čisti redove među svojim djelatnicima i kako mu je drago da se policija rješava takvih djelatnika. Privedenih ima i u drugim strukturama državne uprave, iz Porezne uprave te iz pravosuđa.

Na pitanje voditeljice nije želio potvrditi uhićenje u Poreču poduzetnika Dražena Golemovića, poznatog kao desna ruka Vjeke Sliška, koji je ubijen 2001. Faber je rekao da ne želi govoriti o identitetima.

 

Foto: Dražen Golemović i odvjetnik Ljubo Visković, dečko ubijene Ivane Hodak u Poreču


Ravnatelj policije Vladimir Faber rekao je da je akcija usmjerena na djela zlouporabe položaja, primanja i davanja mita te poticanja na nezakonite radnje.

Pojedini hrvatski mediji objavili su da je u akciji "Ipsilon" na još nekoliko lokacija u Istri, tijekom dana privedeno još desetak osoba, te da su pretresene i kuće visokopozicioniranih osoba iz financijske policije i državnog odvjetništva. .

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec prethodno je večeras Hini izjavio da policija, USKOK i Ministarstvo financija provode zajedničku akciju uglavnom na području Istarske županije.

"Ima više uhićenih osoba", rekao je Borovec koji nije želio govoriti o pojedinostima akcije. Pojedinosti o akciji se večeras nisu mogle dobiti niti u USKOK-u.

 

Pripadnici interventne policije po zapovijedi iz stožera akcije, a koji je bio u Zagrebu, prije svitanja okupili su se na prilazima Poreču te istovremeno u džipovima i u pratnji ''''marica'''' pokucali na vrata Golemoviću, nekolicini njegovih suradnika u Poreču, jednom na samoj rivi u renoviranoj staroj kući, te nekim svojim kolegama, policajcima iz Policijske uprave Poreč, jednom bračnom paru, policajcu i policajki, voditeljima poreznih ureda, carinicima, njihovim šefovima te zaposlenicima u državnom odvjetništvu u Pazinu, piše Večernji list. Prema informaciji Jutarnjeg lista, među privedenima je i tužiteljica iz tamošnjeg Općinskog državnog odvjetništva.

''''Naoružani'''' nalazima za pretres kuća i stanova policajci, praćeni detektivima iz Zagreba, brzo su obavili posao u obje kuće na imanju Golemovićevih te u ostalim objektima. Kako nam je potvrđeno, na kriminalističku obradu u Pulu privedeno je desetak osoba. Među njima i sam Golemović, nekolicina njegovih suradnika te djelatnika policije, mahom iz Poreča.

Večernjem listu iz vrha MUP-a potvrđeno je kako se sumnja da su privedeni počinili više kaznenih djela odavanja službene tajne, nuđenja i davanja mita, pogodovanja pa čak i storniranja kaznenih prijava. ''''''''Riječ o akciji koju je MUP proveo u suradnji sa USKOK-om i Ministarstvom financija, a zbog sumnje na više djela koruptivnog karatktera'''''''', potvrdio je Krunoslav Borovec, glasnogovornik Ravnateljstva.

Akcja ''''Ipsilon'''', doznaje Večernjak iz MUP-a, bila je pripremana duže vrijeme, a posebna pažnja posvećena je većem krugu zaposlenika u državnoj upravi, carini, poreznoj upravi, te MUP-u, koji su bili bliski s Golemovićem. Ispostavilo se da je više policajaca s Golemovićem bilo u iznimno bliskim odnosima, a neki od njih su čak i plaćeni za ''''savjetničke'''' usluge.

Kriminalistička obrada povjerena je Policijskoj upravi u Puli, a vodi je iskusni Dragutin Cestar, nekadašnji šef svih kriminalista u MUP-u. No, plan za provedbu ''''Ipsilona'''''''' napravljen je u Zagrebu, te držan u strogoj tajnosti daleko od ušiju i očiju bilo koga, pa i lokalnih policajaca kako niti jedan detalj ne bi procurio.

Jesu li i što policajci i detektivi pronašli prilikom pretresa domova uhićenog Golemovića, policajaca, visokopozicioniranih osoba iz financijske policije i državnog odvjetništva, još uvijek nije poznato. O tijeku istrage u Puli, očekivano, ne žele govoriti.

Iz Ravnateljstva doznajemo kako su odlučni stati na kraj ''''kukolju u svojim redovima'''' te najavljuju pokretanje stegovnih postupaka i nečasnih otpusta. Nezadovoljstvo radom nekih policajaca koji su više bili u službi Dražena Golemovića, nego policijskom pozivu tinjalo je već duže, no bahatost koju su neki od njih pokazivali i zastrašivanje kolega prelilo je čašu strpljenja, a kada su dokazi stigli do Zagreba odlučeno je da se krene u čistku, piše Večernji list.

No, ona je pokazala da su razmjeri upletenosti državnih službenika u suradnju sa poduzetnikom Golemovićem znatno širih razmjera no što se do tada pretpostavljalo.

Tko je Dražen Golemović?

Golemović je bio vjenčani kum Danijeli i Vjeku Sliški ''''''''kralju poker automata'''''''', a nakon što je njegov kum likvidiran u ožujku 2001. godine na Cvjetnom trgu oženio je njegovu udovicu, te je preselio s obitelji, koja ima šestero djece u Poreč. Pokrenuo je projekt ''''''''Istra Rustica'''''''' izgradnje stotinjak vila, a kuće je uglavnom prodavao britanskom fondu City Green. No, već tijekom gradnje bilo je nekih napisa da je koristio neke rupe u zakonu kako bi izbjegao plaćanje poreza na zemljlišta. Prije toga, Golemović se tek uzgred spominjao u kriminalnom miljeu i to zbog nezakonite prodaje odjeće u stanu kod Jarunskog jezera. Navodno su se u tom ''''''''butiku u stanu'''''''' odijevale i mnoge poznate osobe iz političkog i javnog života, a jednom mu je policija upala u stan i zapljenila robu.

 

Foto: Barkun.hr

 

 

policija USKOK akcija organizirani kriminal dražen golemović kriminal državno odvjetništvo nekretnine korupcija