Akcija Ipsilon: Privedeni Golemović, pazinska državna odvjetnica iz Pićna i šef Porezne uprave

Akcija Ipsilon: Privedeni Golemović, pazinska državna odvjetnica iz Pićna i šef Porezne uprave

7.5.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Iz Policijske uprave istarske danas je stiglo i službeno priopćenje vezano uz tzv. akciju Ipsilon, koja se provodi u suradnji s USKOK-om i Ministarstvom financija, a tijekom koje je uhićen ''''poduzetnik'''' Dražen Golemović iz Poreča i još trinaest osoba, da bi ih danas istražnom sucu bilo privedeno šest. - Kriminalistička obrada provedena je nad ukupno 14 osoba, izvršeno je ukupno 11 pretraga domova, 11 pretraga osobnih vozila i 1 pretraga osobnog računala, priopćila je istarska policija. Od ukupno četrnaest obrađenih, za zlouporabu položaja i ovlasti te za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, kazneno je prijavljeno devet osoba, od kojih su šest istarski policajci danas predali ''''Uskocima'''' na Županijskom sudu u Rijeci.

Policija navodi da je riječ o hrvatskim državljanima s područja Istarske županije, od kojih je 5 policijskih službenika, 1 službenik Porezne uprave, 1 službenik Carinske uprave, 1 službenik Državnog odvjetništva te 1 privatni poduzetnik. - Kaznena djela Zlopuporabe položaja i ovlasti iz čl. 337 KZ-a počinili su odavanjem tajnih službenih podataka, nepoduzimanjem i onemogućavanjem poduzimanja službenih radnji koje su kao službene osobe bili dužni poduzimati, nezakonitim utjecajem na tijek službenih radnji te primanjem mita, zaključuje se u priopćenju PU istarske.

Pored Golemovića, priveden je i službenik Porezne uprave, pročelnik Područnog ureda Pazin Elvis Drandić iz Vodnjana, dok je službenica Državnog odvjetništva pazinska državna odvjetnica Davorka Smoković. Što se tiče službenika Carinske uprave, navodno je riječ o Silvanu Legoviću iz Kaštelira, dok je jedan od policajaca  Nedjeljko Miošek iz PP Poreč, dok o drugom privedenom policajcu nemamo podataka. Zanimljivo je da je Elvis Drandić nositelj liste HDZ-a za Gradsko vijeće Vodnjana. Utjecajna Davorka Smoković, općinska državna odvjetnica u Pazinu, svojevremeno se natjecala za mjesto glavne županijske državne odvjetnice, ali je zanimljivo da natječaj za glavnog državnog odvjetništva u Istri u dva navrata nije uspio te još uvijek imamo vršitelja dužnosti.

Dražen Golemović (38) se tereti za kazneno djelo udruživanja za počinjenje kaznenih djela i kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, a Nedeljko Miošek (41), Silvano Legović (37), Davorka Smoković (50) i Elvis Drandić (35) i Ž.M. (32) za zlouporabe položaja i ovlasti.

Osumnjičenici Miošek i Legović zatražili su odgodu ročišta radi angažiranja branitelja, a osumnjičeni Ž.M. branio se šutnjom, te im je riječki istražni sudac Valentin Ivanetić odredio je zadržavanje u pritvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Pred istražnim sucem Vladom Bosnerom ispitani su Golemović koji se branio šutnjom, te Smoković i Drandić koji su iznijeli svoje obrane. Nakon ispitivanja istražni je sudac Vlado Bosner Golemoviću odredio zadržavanje u pritvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok su Smoković i Drandić pušteni i u daljnjem tijeku postupka branit će se sa slobode.

Osim privedenih u Rijeku, zbog upletenosti u Golemovićevu ''piramidu'' osumnjičene su još tri osobe. Među njima je i supruga policajca Mijošeka - Sonja koja je također policijska službenica u Poreču i još jedan njen kolega policajac. Prijavljen je i Golemovićev poslovni suradnik Igor Cossetto iz Poreča. Njih troje branit će se sa slobode.

Dubravka Drandić

Privođenje državne odvjetnice iz Pazina Davorke Smoković (Foto Jutarnji.hr)

 

Elvis Drandić

Dubravka SmokovićElvis Drandić (lijevo) Foto: Index.hr

 

Silvano Legović

Silvano Legović, Foto Index.hr

nedjeljko miošek

Nedjeljko Mijošek, Foto Index.hr

 

USKOK akcija organizirani kriminal dražen golemović kriminal državno odvjetništvo nekretnine korupcija davorka smoković silvano legović policija