Stampar M - Stampar

Afera Rockwool - svakodnevica mještana koji poručuju:"Recite da ga zapru!"

Afera Rockwool - svakodnevica mještana koji poručuju:"Recite da ga zapru!"

16.11.2007. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Ovaj će nas Rockwool sve podavit. Do oštarije, koja je udaljena petsto metara, doslovce sam se davio. Nisam ogorčen samo zato jer nam to uništava okoliš, nego i zato jer smo namjerno dovedeni u zabludu pričama za koje se znalo da nisu istinite. Sad ću sve napravit da ne dođe do Rockwoola 2, a najbolje bi bilo da ih država isplati i da idu ća, priča nam nezavisni vijećnik općine Pićan Ivan Smilović, koji je i sam bio za tvornicu * Oni su to dogovorili još čuda vrimena prvo nego ča smo mi za to saznali. I ča smo tu mogli?, kažu nam Josipa Frankola i Mira Pucić.

O Rockwoolu se u posljednje vrijeme puno toga napisalo. Čuli su se mnogi komentari i različite interpretacije. Od kada je tvornica konačno proradila i prodimila svi su se složili: ovdje nešto smrdi. Uz navedene su interpretacije pristali, čudne li situacije, i oni koji su ideju o Rockwoolu posijali u ovu plodnu pićansku dolinu. U tvornici je trenutno obustavljena proizvodnja. Od zabrane rada je prošlo tjedan dana, a kako sada stvari stoje, obustava bi trebala potrajati još najmanje toliko. Poslije - vidjet ćemo. Zapravo je u čitavom ovom kolopletu administrativnih zabrana, pravnih nedoumica, studija i peticija te ljudske ozlojeđenosti, teško pronaći čvrsto tlo. Odlučili smo upitati mještane kakva su njihova iskustva u dosadašnjem, doduše kratkom suživotu sa ovim opasnim sustanarom, koji je svojim prvim potezima, odnosno ispusima pokazao koliko mu je stalo do mještana.
Jutro u kojem smo se odlučili za posjet pićanskoj dolini bilo je kišno. Josipa Fable, koju smo susreli u lokalnoj trgovini objasnila nam je da nije zadovoljna ponašanjem tvornice, ali da nije ni za njeno zatvaranje. Kako nam je rekla, njoj je osobno drago vidjeti mlade ljude koji su se zaposlili. - Osjeća se to i u trgovini, komentirala je Fable, promet je veći. Njeno je mišljenje da bi se u tvornici trebala postrožiti mjerenja, te da bi se trebalo inzistirati na pridržavanju propisanih standarda. Ipak, bilo bi joj žao da propadne nešto u što je već toliko uloženo. U razgovoru smo saznali kako ona ovdje već dugo živi, a tu je pohađala i osnovnu školu.
- Čini mi se kako smo danas svi senzibilniji nego nekada, jer su nekad sve kuće u dolini, pa i škola ložili na ugljen za koji se znalo da ima sumpora, ali to nitko nije osporavao. Sjećam se kako se od tog dima nad školom nadvijao crni dim, rekla nam je Fable.

 

'Osjeti se dim i na balkone nam pridu one crne molekule'

Bilo je jasno da se neke prednosti zapošljavanja u tvornici mogu prihvatiti, no, čim smo se iz trgovine zaputili prema kućama u prvom redu prema dolini, kojima je s balkona Rockwool bio najveća igračka u dvorištu, naišli smo na dvije umirovljenice koje su nam kao iz topa ispalile: - Recite im da ga zapru. Samo tako. Neka ga maknu. Osjeti se dim i na balkone nam pridu one crne molekule. To ne gre lako ća. Josipa Frankola i Mira Pucić zgrožene su svime ovime što se dozvoljava, ali kako su nam objasnile, ne brinu se zbog sebe već zbog svoje djece i unuka. Njihova je budućnost ovdje ugrožena.
Priče o zaposlenosti ne mogu nikako opravdati štetu koju ova tvornica nanosi svim stanovnicima ove doline, saznali smo. Uostalom, u tvornici se zaposlilo doslovno samo par lokalnih ljudi. U razgovoru koji smo s umirovljenicama nastavili na balkonu njihove kuće, koja gleda izravno na tvornicu saznali smo da su i Josipa i Mira bile na prvom prosvjedu u Pićnu, još kada su postavljani temelji tvornice. Na mirni su se prosvjed uputile s čitavim svojim obiteljima, ali ništa od toga. - Oni su to dogovorili još čuda vrimena prvo nego ča smo mi za to saznali. I ča smo tu mogli? - pita se Josipa, a podržava je i snaha Blaženka. Za kraj nam je Josipa objasnila kako im se čini da je i cijeli proces oko zatvaranja tvornice samo predizborna igra. Ne vjeruju da će se obustaviti rad tvornice, ali ih ljuti što je uopće došlo do ovoga stanja, te se nadaju da će sada bar mjerne stranice biti pravilno postavljene.
U Potpićnu smo se zaustavili i u lokalnom baru, gdje nas je vlasnik Branko Jakovčić uputio u Tupljak. Tupljak je mjesto kojega od Rockwoolove tvornice dijeli 300-tinjak metara polja, a poznato je po tome što se sva verdura na labinskoj pjaci doprema upravo odavde. Da li je netko razmišljao o tim poljoprivrednicima?
Na putu do Tupljaka zaustavili smo se i ispred tvornice. U krugu tvornice se nalazilo više zaposlenika. Zadnjih se dana dosta pisalo i o nepokrivenoj kamenoj vuni koju je vjetar raznosio. Našli smo ju pokrivenu. Isplatilo se što ih je Zelena Istra prijavila. Ipak, baš kada smo prišli tvornici, bager je vozio nove bale. Zar tvornica nije stala s radom? U tom nas je trenutku uočilo osoblje tvornice. Jedna nam osoba dovikuje na engleskom. Udaljili smo se...

U okruženju Plomina, Koromačna, vapnare i sada Rockwolla

U Tupljaku i dalje kiša, tako da nema previše ljudi na ulici. Ipak, vrijeme je marende, tako da smo u baru zatekli radnike. Bogdan Trajkovski iz Pićna je prvi s kojim razgovaramo. Njemu je supruga zaposlena u tvornici. Nije mu svejedno sve ovo što se u vezi tvornice događa. Ipak, posao je posao, ali ne inzistira na tome. Objašnjava nam kako ima i drugih problema u kraju. U krugu deset četvornih kilometara smjestila su se četiri velika zagađivača: termoelektrana Plomin, cementara Koromačno, Istarska tvornica vapna u Most Raši, te sada Rockwool. Izgleda da netko već dulje vrijeme osuđuje ovaj kraj na dim i zagađenje. Trajkovski misli da najviše problema imaju oni koji su kupovali stare kuće jer ih sada ne mogu prodati. Jasno je da su cijene nekretnina s ovim mastodontom u dvorištu drastično pale. Za drugim stolom društvo prezimenjaka. Svi se prezivaju Vretenar, ali nisu u rodu, susjedi su. Razgovaramo s Denisom Vretenarom, koji je bio i na zadnjem sastanku u Rockwoolu. - Pozvali su nas koji smo se najviše bunili. Tri smo sata razgovarali, ali nismo ništa postigli. Oni se drže papira. Imaju studiju i to je to. Ne zanima njih što mi od tog dima ne možemo disati. Ipak, ne ispuštaju dim po danu. Dim ispuštaju od jedanaest navečer ili poslije pola noći i ujutro od četiri, pet, pa do sedam, osam sati. Po danu se manje vidi, kaže Vretenar. Ostali prisutni u oštariji izjavili su da bi i oni htjeli da se tvornica zatvori, ali da ne vjeruju da je to moguće jer je već čuda šoldi uloženo. Tijekom našeg razgovora stalno su zbijali šale na svoj račun, činilo da je to jedini način na koji su sami sebi mogli pojasniti sudbinu koju im je netko drugi nametnuo, zbog nečijeg tuđeg interesa, jer, kako smo saznali, ni iz Tupljaka u tvornici nije zaposleno više od dva čovjeka. O čemu se tu onda radi?
Uputili su nas na Ivana Smilovića koji je nezavisni vijećnik u općini Pićan. Smilović nas je ljubazno primio ali se u nastupu vidjelo da je ogorčen. Priznaje da je i sam svojedobno glasao za ovu tvornicu, ali mu je sad žao, te tvrdi da su prevareni od institucija koje su ih trebale zaštititi. Naime, u ekološkoj studiji koja im je bila prezentirana tvrdilo se da će kvaliteta zraka ostati netaknuta. Tek kada je jedno jutro izašao ispred svoje kuće u Tupljaku, Smilović se uvjerio u svu ozbiljnost susjeda koji se do tada već dobrano raskomotio u njihovom dvorištu.
- Samo sam kćerki rekao - ovaj će nas Rockwool sve podavit. Do oštarije, koja je udaljena petsto metara, doslovce sam se davio. Nisam ogorčen samo zato jer nam to uništava okoliš, nego i zato jer smo namjerno dovedeni u zabludu pričama za koje se znalo da nisu istinite. Sad ću sve napraviti da ne dođe do Rockwoola 2, a najbolje bi bilo da ih država isplati i da idu ća., kaže Smilović.
Uvjerivši se u složenost „slučaja Rockwool", koja se s probnim radom tvornice tek počela iščitavati, zaputili smo se prema Puli, pogledavajući na ovu maglom pokrivenu dolinu. Da li je moguće da smo svi mi, građani ovoga Poluotoka toliko naivni? No, neovisno o odgovoru svjesni smo da nas ta spoznaja neće ni upola stajati koliko ove ljude koji su prisiljeni na suživot s nečim što ovdje jednostavno nikada nije smjelo doći.

Objavljeno u tjedniku Barkun 02.11.2007.


Rockwool suživot mještani zagađenje onečišćenje zdravlje vapaj upomoć ne Rockwoolu