9. TEMPLARS BIKERS MEETING: Posljednji organizirani skup motorista u Labinu?

9. TEMPLARS BIKERS MEETING: Posljednji organizirani skup motorista u Labinu?

27.9.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Oko 700 motora i više od tisuću bikera sudjelovalo je na devetom Templars bikers meetingu minulog vikenda u Dubrovi. Njihov defile Labinom te "poziranje" s metalnim ljubimcima na rabačkoj rivi rijetke je kibice ostavilo ravnodušnima. Isticala se skupina od 30-ak članova iz švicarskog Harley kluba s atraktivnim preradama tog motora, a jednako brojna bila je i češka grupa bikera.

Vrhuncem trodnevne visokooktanske zabave pokazao se maratonski subotnji rock koncert mahom cover bandova na ljetnoj pozornici Dubrove: osmosatnu svirku skupina Bad Obsession, Crossroads, Tatanka i Storm popratilo je, prema procjeni organizatora iz labinskog MK-a Templars, gotovo dvije tisuće gledatelja. Sve je začinjeno neizostavnim striptizom.

Na štandovima su se, usto, predstavili proizvođači motorističke odjeće i obuće, a sudionicima susreta, koji obilježava kraj ljetne moto-sezone, osigurano je i mjesto za kampiranje.

"Templarsi", međutim, usprkos posjećenosti višoj od očekivanja i općenito uspjeloj priredbi, najavljuju da bi ovo izvjesno moglo biti posljednje organizirano brujanje motorista Labinom!?

- U grad smo na koncu sezone privukli mnogo gostiju i priredili ovdje ne toliko zastupljen oblik zabave. Nastojimo sugrađanima približiti moto-zajednicu i njen, u pravom smislu riječi, način života. Dalje, međutim, ne možemo sami, bez logističke, odnosno financijske potpore lokalnih struktura pa ozbiljno razmišljamo jubilarno izdanje dogodine organizirati u nekom od istarskih gradova koji nam nude suradnju. Na to nas tjera i uspjela manifestacija, kao potvrda da meeting može izrasti u nešto ozbiljnije, kaže Petar Basanić, tajnik MK-a Templars.

Zapaža da je Labin posljednjih devet godina dao jedini bikerski skup na istočnoj obali Istre, dok zapadna obiluje takvim susretima koje primjerenom podrškom prate i vlasti. Održavaju se, primjerice, u Novigradu, Rovinju, Vrsaru, Vodnjanu, a one u Puli i Umagu Basanić izdvaja kao već ozbiljne manifestacije.

- Uglavnom se za Templars meeting snalazimo sami, novcem od članarina i volontiranjem članova kluba te prijatelja. Malo je sponzora, sve je to naš entuzijazam. Puno to košta, a onda ti, kao lani, sve upropasti kiša i tko te za išta pita, dodaje Basanić.

Klub je nastao ujedinjenjem labinskog i pazinskog kolektiva prije šest godina, a okuplja 20-ak motorista iz više istarskih sredina. Godišnje posjete 60 do 70 moto-susreta u Hrvatskoj i okolnim zemljama.

- Da smo toliko aktivni, pokazuje i odaziv prijateljskih klubova u Dubrovi. Hoće li doći ovisi, naime, o tome pojavljuješ li se ti na njihovim susretima. Željeli smo im uzvratiti odlično gostoprimstvo, objašnjava Basanić.

Za motoriste se općenito, priznaje, vežu predrasude o po promet opasnim tipovima.

- To je zbog pojedinaca sklonih incidentima. I time što djelujemo kroz klub te organizirano odlazimo na putovanja pokazujemo da želimo njegovati kulturu vožnje, ne ugrožavati ni sebe ni druge u prometu, napominje.
I ovaj je susret, zaključuje Basanić, protekao bez ijedne mrlje uz izvrsnu suradnju s policijom. (Igor RADIĆ)


Humanost za volanom
Još se zbraja prihod od ulaznica koje su posjetitelji moto-susreta bili u prilici kupiti kao donaciju labinskom Crvenom križu za kupnju invalidskih pomagala, doznajemo od Basanića. O konačnom iznosu izvijestit će, veli, naknadno. Humanitarna nota uobičajena je za Templars meeting, a dosad su se bikeri istaknuli, primjerice, donacijom ovdašnjem Centru "Liče Fraguna", osnovnoj školi za djecu s teškoćama u razvoju. "Templarsi" se, usto, i organizirano javljaju na akcije darivanja krvi.

 

templars meeting labin motoristi bikeri mk templars petar basanic