70. obljetnica rudarske tragedije u Raši

70. obljetnica rudarske tragedije u Raši

28.2.2010. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na današnji dan, 28. veljače 1940. dogodila se najveća nesreća tijekom rudarske aktivnosti na Labinštini. Tog je dana rudarski inženjer Seguiti odaslao poruku Ministarstvu korporacija u Rim u kojoj je stajalo:

 

Jutros u 4,45 u rudniku Raša u komori jedan je vjerojatno tijekom paljenja mina došlo do eksplozije ugljene prašine koja je prouzročila eksplozivni val i jaču pojavu ugljičnog monoksida koji se proširio na sva radilišta komore jedan te u obližnja radilišta komore tri. Spasilačke ekipe počele su odmah pružati pomoć te su dosad pregledale 14.,16. i 17. horizont i izvukle šezdeset poginulih i stotinjak uglavnom lakše ranjenih. Treba još pregledati 15. horizont komore jedan, a operacija je u tijeku. Opći uvjeti u podzemlju su dobri jer nisu primijećeni požari nego samo manji odroni nekih hodnika koji ipak dozvoljavaju pristup radilištima. Danas je u cijelome rudniku obustavljen rad, a vjerojatno će biti sutra nastavljen, osim u komori jedan. Uslijedit će tehničko izvješće.

 

Konačni zbroj poginulih rudara popeo se na 185 rudara, a rad je, izuzev na stradalim radilištima, nastavljen 4. ožujka. Ovo je definitivno najveća talijanska rudarska katastrofa unutar teritorija koji je u ono doba bio talijanski državni teritorij.

 

U povodu 70. obljetnice od tragedije, sinoć je uz prisjećanje na taj događaj u labinskome Malom kazalištu predstavljena i publikacija Poginulim rudarima Istarskih ugljenokopa Raša u kojoj je tiskano izvješće o posjeti obiteljima nastradalih rudara IU Raša koje žive u Bosni. Ovaj hommage nastradalim ljudima u IU Raša, posvećen je obiteljima koje najviše osjećaju gubitak voljene osobe. Autorica, tadašnja socijalna radnica IU Raša Dasa Persi, 1971. bila je u posjeti obiteljima nastradalih rudara, u razdoblju od pedesetih do sedamdesetih godina, porijeklom iz Bosne. Desino je svjedočanstvo istodobno slikovito i potresno. Na jasan i jezgrovit, nadasve upečatljiv način, znalački je opisala sredine, situacije i sudbine na koje je naišla u Bosni. Sa svega nekoliko rečenica vješto je predočila dimenzije tragedije kojoj je svaka obitelj nastradalog bila izložena, a osim toga daje vrlo konkretne, promišljene i razborite prijedloge za ublažavanje izloženih svjedočanstava. Iza tih redaka krije se i osjeća njezina briga, kao i želja IU Raša za pomoć obiteljima stradalih rudara.

 

Na sinoćnjoj prezentaciji ove publikacije, čiji je izdavač Vijeće talijanske manjine Grada Labina, uz mnogobrojne građane prisustvovali su gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika, njegov zamjenik Zoran Rajković, načelnik Općine Raša Josip Knapić, predstavnici Vijeća bošnjačke manjine Grada Labina, predstavnici prijateljskog talijanskog grada Manzana, te predstavnici Udruge Circolo di cultura istro-veneta Istria iz Trsta.

 

rudarska tragedija kova kova je nasa rudari dan labinske republike labinska republika demetlika