5. Legendfest - Drago Plečko: Pićan gaji količinu mitova i legendi karakterističnu za cijeli jedan narod

5. Legendfest - Drago Plečko: Pićan gaji količinu mitova i legendi karakterističnu za cijeli jedan narod

31.7.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

Pićan je ovoga vikenda u znaku vještica, čarobnjaka, divova, patuljaka, vila, vilenjaka i naravno Druida i Kelta. U petak, 30. srpnja, u ovom je srednjovjekovnom gradiću otvoren 5. po redu "Legendfest - festival legendi, mitova i narodnih priča Istre". Festival iz godine u godinu raste što potvrđuje i respektabilni  broj posjetitelja koji se na otvaranju skupio u Pićnu.

Festival su otvorili direktor Festivala Ivor Zidarić, načelnik Općine Pićan Ivan Franković i pročelnik upravnog odjela za kulturu Istarske Županije Vladimir Torbica čija je opaska bila da festival sve više podsjeća na Motovunski filmski festival, te da Legendfest i dalje ima tendenciju rasta.

Želja je i da se festival proširi i na druga mjesta u Istri gdje postoje „legende" istaknuo je Torbica.

 

U petak je središnji događaj bilo predavanje  Drage Plečka,  poznatog alternativca, kemičara i najpoznatijeg hrvatskog istraživača graničnih područja znanosti u crkvici Svetog Mihovila. Predavanje je bilo na temu zagrobnog života i petogodišnjeg eksperimenta Scole, a govori o konačnom dokazu o postojanju zagrobnog života. Predavanje koje je s projekcijama tri filmska isječka trajalo sat i trideset minuta, prekidala su intrigantna pitanja okupljenih iz čijih se odgovora moglo iščitati širok spektar znanja ovog alternativca koji je dao do znanja da nije nikakav zanesenjak nego i izvjesni skeptik te osoba širokog poimanja, prije svega života, a poslije i smrti.

Nakon poduže rasprave o zagrobnom životu, reinkarnaciji, prekogniciji, religiji (poglavito o katoličanstvu), zaključak je bio taj da su samo znanje i otvorenost put ka spoznaji sebe, a nakon toga nema nikakvog razloga za bojazan svijeta oko nas samih.

 

Osim predavanja za odrasle, bilo je tu i mnogo zanimljivih sadržaja za djecu, primjerice Buđenje zmaja istarskog - likovna radionica na otvorenom. `Polje snova` glazbeno-scenski performans, bajka za djecu i odrasle; predstava Ri Teatra `Čarobni dvor Istarski`;`Keltske božice i dekle` kao i plesna predstava `Zov Kelta`.  Osebujna modna revija Tajči Čekada dodala je manifestaciji jedan prizvuk alternativnog teatra koji je mamio osmjehe i dobru zabavu.

 

Kao i proteklih godina, Filip Ličanin imao je svoj performans  točno u ponoć, a ove godine pod nazivom `Ceremonijani Druidski obred` koji zavšava ispijanjem vina gledatelja.

Legendfest je zanimljiva manifestacija koja se ove godine odvija uz zvukove Druyd banda iz Zagreba, popraćena i izložbom ilustracija Igora Kordeja, te izložbom lutaka Margarete Peršić i Tihane Ostreš. Legendsajam, mahom istarskih proizvoda nešto je manjeg obima no proteklih godina. 

Na lokacijama diljem Pićna nastavlja program i tijekom subote, a očekuje se i još veća posjećenost. Promet je reguliran tako da se kroz Pićan vozi jednosmjerno i to iz smjera Gračišća prema Potpićnu. Festival završava u nedjelju koncertom istarskog etno benda The Wedges čiji sastav čine mladi sa šireg područja Labinštine. Dio nedjeljnog programa seli se u Novigrad.

 

Foto: S. Dundara, Legendfest 2010.

 

legendfest legende mitovi pićan drago plečko filip ličanin tajči čekada