20.000 smrtnih slučajeva zbog termoelektrana na ugljen

20.000 smrtnih slučajeva zbog termoelektrana na ugljen

8.3.2013. // HRT // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Štetne emisije termoelektrana na ugljen uzrokuju u Europskoj uniji svake godine gotovo 20.000 smrtnih slučajeva, upozorava se u novom izvješću neprofitne europske organizacije Savez za zdravlje i okoliš (HEAL), koji osuđuje planove gradnje novih termoelektrana. Naše izvješće pruža znanstveni dokaz štetnosti izgaranja ugljena za zdravlje, rekla je direktorica HEAL-a Genon Jensen. To je još alarmantnije jer se korištenje ugljena povećava, istaknula je.

HEAL se poziva na istraživanja liječnika članova Europskog respiratornog udruženja (ERS). Cijena respiratornih bolesti u smislu liječenja i izgubljenih radnih dana procjenjuje se na 42,8 milijarda eura. Poljska, Rumunjska i Njemačka, tri zemlje koje koriste ugljen za proizvodnju električne energije, plaćaju gotovo polovicu tog iznosa, ističe se u izvješću.

Europska unija obvezala se 2008. da će za 20 posto smanjiti emisije stakleničkih plinova do 2020. i preporučuje napuštanje termoelektrana na ugljen. No europske elektroenergetske kompanije odgađaju provedbu tog cilja, a politička odluka njemačke vlade da se odrekne nuklearne energije ide im u prilog jer se nuklearke zamjenjuje termoeletranama na ugljen. HEAL navodi da se u EU-u planira gradnja pedesetak novih termoeletrana na ugljen, piše Hina.

Izvor

 

ugljen te plomin termoelektrane te