2. Festival zavičajnosti srednjih škola Istarske županije održat će se u Labinu 27.4.2018.

2. Festival zavičajnosti srednjih škola Istarske županije održat će se u Labinu 27.4.2018.

26.4.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

U maloj sportskoj dvorani Sportskog centra „Franko Mileta“ s početkom u 10,00 i trajat će do 15 sati. Pod pokroviteljstvom Istarske županije i supokroviteljstvom Grada Labina domaćin i organizator ovogodišnjeg Festivala zavičajnosti na kojem će se predstavit 19 srednjih škola je Srednja škola Mate Blažina Labin.


Radna skupina za implementaciju zavičajne nastave u sastavu Josip Šiklić, Zlata Knez, Daniel Bogešić, Marko Klapčić i Dijana Muškardin s koordinatorom Noelom Šuranom i pročelnikom za kulturu Vladimirom Torbicom proteklih je tri godina radila na pripremi prijedloga projekta zavičajne nastave te koordinirala proces načina implementacije zavičajnih sadržaja u školske kurikulume. U listopadu 2017. tiskan je i zavičajni priručnik pod naslovom ISTRAživanje – istarski istraživački itinerari / ISTRIAndo – itinerari di ricerca istriani. Priručnik je zamišljen kao metodičko pomagalo nastavnicima u implementaciji zavičajne nastave i sadrži temeljne tehničke elemente potrebne realizaciju zavičajne nastave poput ciljeva, zadatka, ishoda učenja do prijedloga predmetnih nastavnih tema koje će nastavnicima pomoći u provođenju zavičajne nastave.


Sukladno proceduri usvajanja školskih kurikuluma te godišnjih planova i programa rada, škole koje su se prijavile za provedbu projekta financirane su od strane Istarske županije sa po 10.000,00 kuna što su škole utrošile za potrebe svojih projekata, a koje su tijekom školske godine predstavljali roditeljima, učenicima i široj zajednici na školskim projektnim danima, a sada će to učiniti na županijskoj smotri i prezentaciji njihovih projekata prema sljedećem programu:


08,30-10,00 sati - dolazak, prijava,  priprema i uređenje prezentacijskog kutka
10,00-10,45 sati - svečano otvaranje „Festivala zavičajnosti“ uz prigodan kulturno umjetnički program i pozdravne riječi rpredstavnika Škole, Županije i Grada
10,45-11,45 sati - obilazak izložbenih kutaka  na kojima se predstavljaju škole    
11,45-12,15 sati - pauza za marendu
12,20-14,20 sati - prezentacija projekata u sportskoj  dvorani prema utvrđenom rasporedu
14,00-15,00 sati - mogućnost posjeta Pjacalu - zaštićenom rudarskom kompleksu industrijske kulturne baštine; posjet školskoj knjižnici i izložbi „Žene koje su obilježile…“
14,20 sati - zatvaranje susreta, evaluacijski listići i podjela zahvalnica
15,00 sati - završetak programa.


Raspored predstavljanja po školama i više ovdje

Foto: Mateo Gobo za Srednju školu Mate Blažine

zavičajna nastava zavičaj srednja škola mate blažina