1. Znanstveno-stručni skup o Labinu i Labinštini „Labinski kulturno-povijesni susreti“ održati će se 11. svibnja 2017.

1. Znanstveno-stručni skup o Labinu i Labinštini „Labinski kulturno-povijesni susreti“ održati će se 11. svibnja 2017.

6.4.2017. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

Grad Labin i Narodni muzej Labin organizatori su  1. Znanstveno-stručnog skupa o Labinu i Labinštini „Labinski kulturno-povijesni susreti“ koji će se održati u ponedjeljak, 11. svibnja u Gradskoj knjižnici Labin, uz pokroviteljstvo labinskih općina.


Na danas održanoj konferenciji za medije predstavljen je program jednodnevnog skupa na kojeg je prijavljeno 25 radova podijeljenih u dvije cjeline, pregled povijesti te kulturno povijesno nasljeđe.

 
Naime, Labinština je prostor vrlo bogatog, ali i vrlo nejednako proučenog i valoriziranog kulturno-povijesnog nasljeđa. Iako se tijekom prošlih desetljeća održalo više  znanstveno-stručnih skupova na kojima su se obrađivale određene teme, do sada Labin nema redovitog znanstveno-stručnog susreta, na kojem bi pojedini stručnjaci kontinuirano predstavljali rezultate vlastitih istraživanja i time ih učinili dostupnijima i poznatijima javnosti. O Labinštini naime, postoji čitav niz iznimno zanimljivih podataka o kojima javnost relativno malo zna.

 

U Labinu već se niz godina održava znanstveni skup posvećen znamenitom Matiji Vlačiću Iliriku, no sva ostala tematska područja ostaju izvan njegovog domašaja. Zbog toga se prišlo organizaciji interdisciplinarnog skupa, koji uključuje stručnjake ostalih profila povjesničare, povjesničare umjetnosti, arheologe, etnologe, antropologe, sociologe, kulturologe, knjižničare, jezikoslovce, književnike, gospodarstvenike, turističke djelatnike, ali i sve druge koje Labin i Labinština zanimaju.

 

Znanstveni skup će u razmatranje uzeti prostor čitave Labinštine, od rijeke Raše do Plomina i Čepića (Grad Labin, Općina Raša, Općina Sv. Nedelja, Općina Kršan) i Općina Pićan kako bi se poboljšalo opće znanje o Labinštini i njezinim raznolikim specifičnostima.

 

Kao rezultat rada Znanstvenog skupa krajem godine objaviti će se Zbornik radova. U planu je da se skup održava svake druge godine. Voditelj skupa je dr. Slaven Bertoša, redoviti profesor sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

 

 

kultura povijest znanstveni skup zbornik radova