„ Happy b''day L.A.E.“ by Zesde Kolonne Stari grad Labin & KuC ''Lamparna'', 05.-08.09.2012

„ Happy b''day L.A.E.“ by Zesde Kolonne Stari grad Labin & KuC ''Lamparna'', 05.-08.09.2012

4.9.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

05.08.-08.09. @ 14:00-21:00, Stari grad Labin, gradska loža- izložba "Show Your hope/Pokaži nadu"- Martin Voorbij (NL)

 

Martin Voorbij putuje oko svijeta s mobilnom globalnom izložbom stotina slika stotina različitih umjetnika iz cijeloga svijeta. Sve su slike posebno izrađene za ovaj program s temom "Show Your Hope/Pokaži nadu". Interaktivne prezentacije na hrvatskom, njemačkom ili engleskom jeziku voditi će publiku kroz svijet nade.

  

  

U sklopu 9.međunarodne kazališno-plesne radionice, biti će održane dvije uvodne radionice:

  

05.08. @ 19:00, KuC „Lamparna", uvodna radionica „Taiwuxigong"- Edwin van Eck (NL)

Taiwuxigong je kineska kombinacija Tai Chi i Chi Gonga, a ujedno i vrlo učinkovit sistem vježbi i meditacija koji pročišćava tjelesne energetske linije. Edwin van Eck, nizozemski je glazbenik koji ovu vještinu prakticira već 10-tak godina, te će je ovo prilikom predstaviti i labinskoj publici.

  

06.09.@ 19:00, KuC "Lamparna", uvodna radionica yoge Barbare Mullin (AUS)

Barbara Mullin profesionalna je plesačica, koreografkinja, učiteljica plesa i učiteljica yoge. Barbara je živjela i radila u Australiji, Nizozemskoj i Belgiji, gdje trenutno živi. Kao plesač trenutno je na turneji po brojnim europskim zemljama, a u Labinu će održati uvodni sat, odnosno radionicu yoge. Yoga je sustav koji integrira tijelo, um i dah. U ovom uvodnom satu, prilagođenom svima, naučiti ćemo osnovne yoga položaje i jednostavne tehnike disanja od kojih ćete se osjećati energično, otvoreno, fleksibilno, te smirenog tijela i uma.

 

07.09. @ 20:00, Malo kazalište (Circolo)- otvorenje umjetničke rute, Vincent Dams & Erik Vermeulen (NL)

Vincent Dams izrađuje instalacije i predmete, slika slike i crteže, te fotografira i piše tekstove, ili pak osmišlja koncepte i izmišlja kolege koji čine takve stvari ili nešto potpuno drugačije. Sudjelovao je u nekoliko projekata u New Yorku, Stockholmu, Duisburgu, Bruxellesu, itd., te izlagao na mnogim izložbama u Nizozemskoj. 2008. osvojio je Buning Brongers nagradu za obećavajuće mlade umjetnike.

Erik Vermuelen izrađuje crteže i instalacije i spiritualni je otac projekata Gallery Saekkers i De wereld vol met spullen (Svijet pun stvari). Realizirao je izložbe sve od Porta pa do New Yorka.

Vincent Dams i Erik Vermeulen upoznali su se 1999., na „putujućem eksperimentu" kojeg je organizirao koncern Philips u Eindhovenu (NL). Na TRANSARTU 2012 oni će raditi „otiske" malih objekata i fragmente u Starom Gradu Labinu te ih naglasiti na način da ih oblože zlatnim papirom i aluminijskom folijom, te time formirali svojevrstan put, odnosno umjetničku rutu između različitih izložbenih i performativnih prostora u starom gradu.

Umjetnička će ruta 08.09. biti izložena tijekom cijelog dana, a detaljne informacije o točnim lokacijama slijede.

 

07.09.@ 21:00 kod Špine: koncert skupina Group Art Fou, Hyde Park i sMTvUz (NL)

Group Art Fou glazbeni je sastav kojeg je 2008. okupio Luk Sponselee (Skanky Ho, Holy Joes, MTVs), a orijentirani su na elektro-akustičnu-improvizacijsku-jazz glazbu. Na svaki njihov nastup pozvani su gostujući glazbenici da sudjeluju u improvizaciji. Tako su nastupali i  sa: Ad Pijnenburg (saksofon), Niels Duffhues (gitara), Josef Blersch (elektronika), Rick van Iersel (Beukorkest), Bertus Fridael (Mother Unit, 35007), Herman Blaupunkt (Het Droste Effect), i dr. glazbenicama. Svaki je njihov nastup unikatan u smislu sudjelujućih glazbenika, dinamike i zvuka, te može rezultirati suptilnim ambijentalnim zvukovljem ili divljim eksplozijama buke.

Hyde Park predstaviti će njihov dokumentarac „Hidden nature/Skrivena priroda", te istovremeno svirati filmsku glazbenu podlogu uživo. Impresivni krajolici Norveške, Hrvatske i Japana snimani su kroz akvarij, te upravo taj sferični ambijent akvarija dozvoljava prirodi da oživi.

Kada sviraju uživo, sMTvUz su vihor digitalnog elektroničkog nasilja. sMTvUz (izgovara se ''smutvuz'') kombinacija su dva industrial noise benda: ZUS-a i MTVsa. Oba su aktivna od početka 80-ih u različitim konfiguracijama. Od 2010. rade pod jednim, sadašnjim imenom. Skupina se sastoji od glazbenika Zombi Exit (Kaos Pad, Electribe, ipad, Monotron) i Luka Sponselee (theremin, ipad, Korg Micro sampler, Stylophone, OP-1, Cracklebox, Duo & Echotron).

 

08.09. @ 20:00, Malo kazalište (Circolo), izložba Koena Delaere (B/NL),  prikazivanje filma „Tomislav" Kamiel Rongena i Ann Fehres (B/NL), kratkih filmova putujućeg kina „Guerilla Scope", te filmske instalacije Jeroena Doorenweerda (NL)  „The drifters/Skitnica"

Koen Delaere belgijski je umjetnik koji se bavi instalacijama i slikarstvom, te će se labinskoj publici predstaviti sa posebnim „uradi sam" umjetničkim radom.

Belgijski filmaši Kamiel Rongen i Anne Fehres će, za vrijeme boravka u Labinu, snimiti kratak film apsurda sa dodirom realizma, a posvećeno Tomislavu Ivčiću, hrvatskom pop heroju 80-ih. Film će biti prikazan u Malom kazalištu (Circolo) gdje će se prikazat još i kratki filmovi putujućeg kina Guerilla Scope, te filmska instalacija „The drifter/Skitnica" Jeroena Doorenweerda.

Rad Jeroena Doorenweerda nalazi se negdje između skulpture, dizajna i krajobrazne arhitekture. Od 1990. stvara radove na takvim mjestima kao što su kontejner, luke za pretovar, državna ministarstva, kaznionica, livada, te sklonište za ovisnike. U tim projektima umjetnik kombinira tradicionalne vještine sa najsuvremenijom tehnologijom. Neprestano privlači pažnju gledatelja sa implicitnim kvalitetama određenog mjesta koje nisu nužno i najuočljivije. Susret s njegovim radom intenzivira doživljaj „ovdje i sada".

 

Svi su gore navedeni umjetnici članovi nizozemske kulturno-umjetničke organizacije Zesde Kolonne iz Eindhovena. Cilj je ove organizacije poduprijeti umjetnike, glazbenike i druge kreativce, te im pružiti mogućnost da dodatno razvijaju svoje radove i vlastitu kreativnost.

Zesde Kolonne osnovan je 1984., a do danas su realizirali brojne koncerte, izložbe, publikacije i programme međunarodne razmjene u brojnim gradovima, uključujući Minsk, Ljubljanu, Sarajevo, Beograd, Berlin, Beč, Bruxelles i Antwerpen. Zajedno sa Labin Art Expressom i NOMAD Theatre (ex-Messing Network), Zesde Koloone su suosnivači TRANSART festivala, te nam se ove godine, nakon punih 12 godina, iznova predstavljaju, kako sa etabliranim umjetnicima, tako i sa nadolazećim umjetnicima iz Nizozemske i Belgije.

 

 

TRANSART 2012 realiziran je uz potporu:

Ministarstvo kulture RH, Istarska županija, Open Society Institute, Institut otvoreno društvo Hrvatska, Nizozemska ambasada u Zagrebu, Grad Einhoven (NL) i Grad Labin

 

Tamara Nestorović, PR

 

transart lae labin art express lamparna