Žestok financijski udarac najvećim zagađivačima

Žestok financijski udarac najvećim zagađivačima

24.1.2008. // Vjesnik // Objavljeno u kategoriji Zabava

Klimatska katastrofa može se zaustaviti jedino smanjenjem emisije stakleničkih plinova za najmanje 30 posto«, izjavio je direktor britanskog ureda globalne mreže Prijatelji Zemlje, Tony Juniper.

Europska komisija usvojila je u srijedu dugo očekivani plan o smanjenju emisije stakleničkih plinova koji bi trebao zaustaviti, ili barem usporiti, klimatske promjene na Zemlji. Prema novom planu Europska unija bi trebala do 2020. godine proizvoditi 20 posto energije iz obnovljivih izvora (trenutačno na taj način proizvodi samo 8,5 posto energije), te smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 20 posto.

Uz to, plan predviđa da bi ukupna količina dozvola za emisije ugljičnog dioksida na tržištu Europske unije do 2020. godine trebala biti 21 posto manja nego u 2005. godini. Prema sadašnjoj Trgovačkoj shemi emisije CO2 (ETS), tvrtke trguju viškom emisija ugljičnog dioksida jer Europska unija određuje najveću količinu proizvodnje štetnih plinova. Industrijski sektori koji nisu uključeni u Trgovačku shemu emisije CO2, prema novom planu morat će do 2020. godine smanjiti emisiju za deset posto u odnosu na razinu iz 2005. godine. Od 2013. godine tvrtke će morati kupovati sve dozvole za emisiju stakleničkih plinova, za razliku od sadašnje prakse kada se kupuje tek 10 posto dozvola, a čak 90 posto ih se dobiva bez naknade. Trgovinom dozvola nakon 2013. očekuje se godišnja zarada od 50 milijardi eura s kojom bi se financiralo korištenje zelene energije u zemljama u Europi i zemljama u razvoju.

Neki industrijski čelnici koji su vidjeli prijedlog novog zakona upozorili su da bi on mogao štetiti poštenom tržišnom natjecanju, dok »zeleni« dakako tvrde kako su predložene mjere još uvijek nedovoljne. »Znanstvenici upozoravaju da se klimatska katastrofa može zaustaviti jedino smanjenjem emisije stakleničkih plinova za najmanje 30 posto«, izjavio je za BBC Tony Juniper, direktor britanskog ureda globalne mreže Prijatelji Zemlje. »Rješenje već odavno postoji. Ono što nam nedostaje jest politička cilj i hrabrost«, upozorio je Juniper. Industrijalci pak tvrde kako bi ih uvođenje novih mjera moglo natjerati da povuku proizvodnju iz Europe.

»Ozbiljno smo zabrinuti da bi novi plan mogao imati štetni utjecaj na našu industriju«, izjavio je Philippe Varin, predsjednik Europskog saveza željezne i čelične industrije. Zbog novog plana već je objavljeno moguće povećanje cijena struje za deset do petnaest posto do 2020. godine. Novi plan Europske komisije još trebaju potvrditi sve zemlje članice Unije te Europski parlament.

zagađivači ekologija europska komisija EU emisija CO2
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati