Žene predvode više od 17.800 hrvatskih tvrtki

Žene predvode više od 17.800 hrvatskih tvrtki

7.11.2007. // Vjesnik // Objavljeno u kategoriji Zabava

»Žene poduzetnice predstavljale su 14 posto hrvatskog gospodarstva 2001. godine, dok danas u hrvatskom gospodarstvu sudjeluje 25 posto žena poduzetnica. Ovakav napredak raduje, no smatram da bi mogao biti i veći«, rekla je Jadranka Radovanić, predsjednica Županijske gospodarske komore Split i predsjednica Udruge »Krug«, na poslovnim susretima hrvatskih i srpskih poduzetnica održanim u utorak u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).
Istaknula je kako su takvi sastanci još jedan u nizu nastojanja da se poveća robna razmjena Hrvatske i Srbije, gdje je u prošloj godini izvezeno robe u vrijednosti 516,8 milijuna dolara, a uvezeno robe za 227,3 milijuna dolara, što svakako nije puni kapacitet moguće gospodarske aktivnosti. Predstavljajući dosadašnje aktivnosti žena poduzetnica u Hrvatskoj, Jadranka Radovanić naglasila je kako se 17.815 tvrtki u Hrvatskoj nalazi u vlasništvu žena ili su im žene na čelu. »Žene poduzetnice ne mogu kao naši muški kolege sklapati poslove u kafićima i na sličnim mjestima izvan radnog vremena, jer osim posla kojim se bavimo uglavnom moramo brinuti i za obiteljske obveze.
Ipak, moram spomenuti podatak da u tvrtkama koje sam navela zapošljavamo 101.000 radnika, što nikako nije zanemariv broj«, istaknula je Jadranka Radovanić.
Marija Nikolić, koordinatorica Centra za žensko poduzetništvo i tajnica Odbora za žensko poduzetništvo Regionalne privredne komora Niš, rekla je ovom prilikom kako je to prvi susret žena poduzetnica iz Hrvatske i Srbije i kako se na temelju ostvarenih rezultata i informacija koje su danas dobili mora raditi na poboljšanju suradnje među poduzetnicama. Dodala je kako je ovaj susret prvi korak ka otvaranju vrata suradnje hrvatskih i srpskih poduzetnica, što će sigurno znati iskoristiti i 53 poduzetnice iz Srbije koje su stigle na poslovne razgovore s 21 hrvatskom kolegicom.
Nakon plenarnog dijela poslovnih susreta, uslijedili su i pojedinačni razgovori poduzetnica.

poslovna žena žene predvodcnice 17 800 hrvatskih tvrtki posao žongliranje uspješnost
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati