Webfestival 2009

Webfestival 2009

11.9.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

Webfestival, natjecanje namijenjeno autorima i korisnicima sadržaja na Internetu, tradicionalno je popratno događanje CARNetove korisničke konferencije, a ove se godine održava jubilarni 10. puta.

Jubilej ćemo posvetiti važnoj i ozbiljnoj temi, pa će se pod sloganom WEB ZA SVE! natjecanje ove godine baviti web pristupačnošću (eng. accessibility), odnosno prilagođavanjem web sadržaja korisnicima s posebnim potrebama.
 
Kroz Webfestival 2009 cilj nam je potaknuti korisnike i autore na webu, a osobito autore stranica javnih i obrazovnih ustanova te autore digitalnih obrazovnih materijala, da obrate pažnju na ovu bitnu karakteristiku web stranica.

Uz ovaj, ciljevi Webfestivala 2009 su:

  • pohvaliti i nagraditi autore koji su svoje web stranice prilagodili i potrebama korisnika s invaliditetom
  • potaknuti obrazovne ustanove koje to još nisu učinile da stranice institucija i obrazovne materijale u digitalnom obliku prilagode korisnicima s invaliditetom
  • podignuti svijest javnih i obrazovnih ustanova te njihovih korisnika o potrebi za razvijanjem kvalitetnih web stranica i materijala koji će biti prilagođeni potrebama svih korisnika, pa tako i onih s invaliditetom
Povijest webfestivala

WF 1999

Na prvom Webfestivalu u sklopu prvog CUC-a birale su se najbolje web stranice edukativnog sadržaja. Prijavilo se 55 autora, a prvu je nagradu osvojio web E-škola.

WF 2000

Birao se najbolji web portal u tri kategorije: Portal općeg tipa, Tematski portal te Portal za interesnu skupinu korisnika. Prijavljeno je 119 autora. U kategoriji Portal općeg tipa nagrada je pripala Iskon Internet portalu, u kategoriji Tematski portal nagradu je osvojio Star Trek Center dok je u kategoriji Portal za interesnu skupinu korisnika najbolji bio Moderna vremena online.

WF 2001

Na Webfestivalu 2001. birala su se najbolja web sjedišta zajednice na Internetu. U konkurenciji 92 web sjedišta, ocjenjivački sud je jednako vrijednim ocijenio sljedeća: Ninja Sanctuary Online, SB Online te Cybermed.

WF 2002

2002. se odabir vršio unutar tri kategorije: Najbolji web društvene skupine, Najbolje neslužbeno web sjedište geografskog entiteta i Najbolji web za ostale aktivnosti i pojave. Zaprimljeno je više od 150 prijava. U prvoj je kategoriji proglašen najboljim web ZGWireless, u drugoj kategoriji je to bio web SBonline, dok je u trećoj kategoriji najboljim proglašen web About AI.

2003. Webfestival nije održan zbog zajedničke organizacije CUC-a s redovitom konferencijom europske udruge akademskih i istraživačkih mreža, TERENA-om.

WF 2004

Birani su najbolji webovi edukativnog sadržaja, a ovaj su puta prijavljena 72 weba. Ocjenjivački sud nije dodijelio prvu nagradu već su drugu nagradu podijeli portal Matematika I. i portal Nanoatlas.

WF 2005

Web festival je organiziran paralelno s konferencijom CUC, ali po prvi puta kao zasebno događanje. Autori su svoje stranice mogli prijaviti u dvije kategorije: Web stranica ustanove i Web stranica organizacijske jedinice na visokoškolskoj ustanovi. U konkurenciji 22 prijavljene web stranice u prvoj je kategoriji pobjedu odnijela stranica Ekonomskog fakulteta u Osijeku, dok je u drugoj kategoriji najboljom proglašena stranica Poslijediplomskog studija poduzetništva, također na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

WF 2006

Na Webfestival 2006, čija je tema bio blog, prijavljeno je 197 blogova u kategorijama Obrazovanje, Znanost i stvaralaštvo i Putopisi. U kategoriji obrazovanje dobitnik nagrade je blog futuria.hr. Najbolji u kategoriji znanost i stvaralaštvo bio je blog Tutor blog. Dok je u kategoriji putopisa pobjedu odnio blog Travel Freak. U okviru Junior Blog Webfestivala dobitnici su sljedeći: Znanost i stvaralaštvo: Krešine fotografije, Obrazovanje: CUC blog, putopisi (u 2. krug se nije plasirao niti jedan putopisni blog iz dobne skupine Junior).

WF 2007

2007 godine tema natjecanja je bio wiki, a nagrade su dodjeljivane u tri kategorije: Wiki Labos (znanost i obrazovanje), Wiki Atelje (umjetnost) i Wiki (Re)Publika (društvene teme). Zbog manjeg broja prijavljenih stranica u ovom relativno nepoznatom alatu, nagrade su dodijeljene nevezano na kategorije, a prvo su mjesto podijelile stranice Perpetuum Lab i UDK02.

WF 2008

Pod sloganom Je'n - Dva - Tri - Web! tema Webfestivala 2008 bio je CARNetov CMS sustav. Cilj je bio potaknuti škole na otvaranje sadržajnih i korisnih web stranica na kojima će učenicima i nastavnicima na raspolaganju stajati alati i usluge prilagođeni svim njihovim potrebama. U jakoj konurenciji od 600-tinjak škola, prve tri nagrade su dodijeljene Osnovnoj školi „Matija Gubec“ Cernik, II. gimnaziji Osijek te III. osnovnoj školi Čakovec. Uz to, žiri je posebnu pohvalu za kvalitetu web stranica u CMS-u dodijelio i webovima još 12 škola.
 
Izvor: http://webfestival.carnet.hr
 

internet strnice wf carnet web www webfestival
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati