LC Live

Vrijede li toliko? U 18 mjeseci samo jedan nas zastupnik stoji 716 tisuća kuna

Vrijede li toliko? U 18 mjeseci samo jedan nas zastupnik stoji 716 tisuća kuna

17.9.2009. // Jutarnji list // Objavljeno u kategoriji Zabava

U prvih 18 mjeseci mandata ovog Sabora za samo jednog zastupnika koji je primjerice i predsjednik nekoga saborskog odbora, živi u Šibeniku i dolazio je barem dva tjedna mjesečno na sjednice, za što je dobio najmanje 36 tisuća kuna putnih troškova, porezni obveznici platili su - 716.050 kuna!

Takav zastupnik na svoju osnovnu plaću od oko 18 tisuća kuna dobije još 3500 kuna ekstra jer ima pravo na zastupnički paušal od 1700 kuna, pravo na naknadu za odvojen život od 1000 kuna mjesečno, a na putnim troškovima može zaraditi barem 800 kuna. Uz sve to država mu plaća i 3050 kuna s PDV-om za stan u Zagrebu plus 500 kuna za režije.

Najniža plaća 16.000 kuna
Najveći dio novca koji se iz proračuna izdvaja za dužnosnike Sabora odlazi, naravno, na plaće - oko 46 milijuna kuna godišnje. Najniža, osnovna plaća zastupnika je oko 16 tisuća kuna. No, niti jedan od 153 zastupnika ne prima toliki iznos jer svaki ima pravo na mjesečni zastupnički paušal od 1700 kuna. Time se primanje običnog zastupnika automatski penje na gotovo 18 tisuća kuna.

Međutim, zastupnika s takvom plaćom, koja je tri i pol puta veća od prosječne, ima samo šezdesetak. Gotovo 90 zastupnika, naime, ima plaću veću od osnovne jer imaju neku od funkcija koja, naravno, nosi i veći koeficijent. Dok je, recimo, bruto mjesečna plaća običnog zastupnika, ne računajući staž na koji još dobivaju 0,5 posto po godini, 26.919 kuna, za onoga tko je predsjednik jednog od čak 30 saborskih odbora to znači bruto od 33 tisuće kuna ili konkretno plaću veću za tri tisuće kuna. Plus, naravno, 1700 kuna paušala.

 

Dvije kune za kilometar
Osim paušala, njih čak 78 plaću godišnje dodatno podeblja s osam tisuća kuna. Tisuću kuna mjesečno, naime, iznosi naknada za nešto što se zove odvojen život od obitelji i dobivaju je oni zastupnici koji tijekom zasjedanja Sabora borave u Zagrebu, a dolaze iz nekih drugih mjesta. Tu naknadu zastupnici ne primaju dok Sabor ne zasjeda, znači od 15. srpnja do 15. rujna, odnosno u prosincu i siječnju tijekom zimske stanke.

I to nije sve, oni koji ne žive u Zagrebu i dva puta tjedno tijekom zasjedanja putuju do Markova trga mogu itekako dobro zaraditi na putnim troškovima. Kao što smo pisali, zastupniku iz Dubrovnika samo ove godine ostalo je gotovo 25 tisuća kuna od putnih troškova koje mu je isplatio Sabor.

Čak i zastupniku koji živi mnogo bliže, recimo u Šibeniku, ako sjednica traje četiri tjedna mjesečno može ostati više od 1600 kuna. Za troškove dobije dvije kune po kilometru, znači 2720 kuna za četiri puta od Zagreba do Šibenika i nazad, a benzin je platio 1046 kuna.

Za putne troškove 4 milijuna
Ne čudi stoga što je samo u ovom mandatu odnosno proteklih 18 mjeseci za putne troškove zastupnicima isplaćeno više od četiri milijuna kuna. Neki su zastupnici u tom razdoblju iz saborske blagajne uzeli i više od 100 tisuća kuna za putne troškove!

Ukupni mjesečni iznos za najam 67 stanova penje se na više do 237.805 kuna mjesečno. Tako je samo u ovom mandatu za najam stanova izdvojeno 4,75 milijuna kuna

 

politika političari plaće troškovi demagogija damir kajin
Dimensions 2019