Virtualne zavrzlame

Virtualne zavrzlame

5.11.2008. // Vjesnik // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Umjesto da nam tehnologija olakša život, udvostručila je zahtjeve, probleme i očekivanja, pa sada moramo uspjeti u materijalnom i u računalnom svijetu
Blijedo svjetlucanje ekrana koje se do dugo u noć može primijetiti po gradskim prozorima više nikoga neće ponukati da se zamisli nad time kamo svijet ide, jer se bez dobro odspavane noći ne može dobro obavljati posao.

Promijenilo se sve u onom trenutku kad su i šefovi počeli noćni rad smatrati poželjnim dodatkom poslovnom angažmanu što se nerijetko provjerava e-porukama u gluho doba noći na koje odmah valja odgovoriti.

 

Zaživjeli smo tako internetski život za koji nam više ne treba ni žičani priključak koji bi nas sputavao pa s datotekama u glavi možemo u bilo koji kutak svijeta, kao da ga tako uopće možemo doživjeti. I tako radimo jedno, dok mislimo na drugo, i pokušavamo u svakodnevicu uklopiti sve ono što je do nedavno bilo normalno - veze, ljubavi i brak.
Psiholog Claude M. Steiner s američkog sveučilišta Berkley posvetio je mnoge članke promjenama koje je u ljudsko ponašanje unijela tehnologija. Ključnim smatra što je informacija postavljena u središte zanimanja i žudnje.

 

Htijenja su nam se pretvorila u informacije koje želimo učiniti što dostupnijima, i to ne da bismo ih iskoristili u životu nego zbog njih samih. One su se - iz područja obavještenosti koja ima smisao u dobrom organiziranju društva - preobrazile u potrebu kao što su hrana, voda i seks, a da bismo do njih došli ovisimo o tehnologiji. Tako smo i sve ostalo što se moglo pretvorili u informaciju, stoga se nemamo čemu čuditi kada pročitamo da su romantične prošnje ušle u virtualne svjetove, pa se neki »potrude« hakirati i omiljenu igru svoje drage da bi u nju ubacili zajedničke uspomene i sudbonosno pitanje. Romantičarima stara kova vjerojatno ne bi ništa značilo što je u sve to utrošeno mnogo desetaka sati rada kad je rezultat samo tekst i nekoliko slika na ekranu.
A da ni virtualni svijet ne prašta kad ga se olako shvati dokazuje i slučaj Japanke koja je nedavno »ubila« svojeg virtualnog supruga u igri »Maple Story« upadom na njegov račun i potom završila u pravom zatvoru, jer igre oko novca ne poznaju granice svjetova.

 

U stvarnom je svijetu imala stabilan brak i pravog muža, ali danas se ne prašta neuspjeh pa tako niti onaj virtualni. Igra je postala punopravnom rivalkom stvarnosti i više se ne isključuju. U prilog tome govore i spoznaje da će igrice biti važan element edukacije, na primjer, budućih kirurga. Prema prezentaciji američkog društva psihologa priređenoj na nedavnoj konvenciji u Bostonu videoigrice izoštravaju percepciju i preciznost kirurga što vodi boljoj učinkovitosti i smanjivanju broja pogrešaka.

 

Studiju utjecaja igara na učinkovitost kirurga proveo je tim s državnog sveučilišta u Iowi na čelu s psihologom Gouglasom Gentileom i anesteziologom Paulom Lynchem. Nove su operativne metode, poput laparoskopije, i njihov svijet približile virtualnome pa nije nevažno spomenuti da su liječnici koji redovito igraju igrice 27 posto brži od svojih kolega starog kova koji ne haju za igrice, a postotak im je pogrešaka čak 37 posto manji. Kako se zna da više od 90 posto djece razvijenog svijeta svakodnevno igra računalne igrice i »bruse« svoje vještine, znanstvenici smatraju da su među njima i savršeni kandidati za buduće kirurge, ali i druga zanimanja koja iziskuju preciznost te uvježbane kretnje.

 


Pritisak sudjelovanja u internetskim igrama sve je veći pa se često i nečiji trag u vremenu mjeri njegovom nazočnošću u virtualnom svijetu. Profili na MySpaceu i Facebooku postali su normalnima pa i nužnim za mnoge koji od previše posla nemaju vremena za društveni život. Slučajevi krađe identiteta i virtualnog nasilja pokazuju da ni preslika svijeta ne može biti drukčija od originala pa pozivaju na oprez s tehnologijom. Ma koliko se naime poveselili napretku, dokle god u naravi nosimo sive sjene potisnutih nesigurnosti i frustracija one će naći svoj izraz, ako ne u ovom, onda u drugom svijetu.

Jer on je samo preslika ovoga, što dokazuje i nedavno prenošenje u virtualni svijet Second Lifea i našega glavnog grada u kojem su glavni sudionici zagrebačke špice i glavni likovi virtualnoga izmišljenog svijeta.


Snježana Babić Višnjić
    


virtualni svijet java cyber Second life znanost tehnologija virtualno nasilje
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati