Veliki korak naprijed za kriptografiju

Veliki korak naprijed za kriptografiju

27.5.2010. // Znanost.com // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Zamislite da možete odgovoriti na pitanje, a da ne znate kako je pitanje glasilo. Na primjer, pretpostavite da netko zamisli dva broja i onda zatraži drugu osobu da odgovori koliki je njihov zbroj, iako ne kaže o kojim se brojevima radi.

Kako bilo, tu su dva broja enkriptirana odnosno šifrirana, ali nije dana uputa za njihovu dekripciju - dešifriranje. Nigel Smart, profesor kriptologije na odsjeku za informatičke znanosti na sveučilištu u Bristolu predstavlja danas svoj rad u Parizu koji označava korak naprijed prema potpuno praktičnom sustavu računanja enkriptiranih podataka. Taj bi rad mogao imati širok utjecaj na različita područja, od pristupa bazama podataka, elektroničkim aukcijama do elektroničkog glasovanja.

Profesor Smart će, prema vlastitim riječima, predstaviti veliko unapređenje zadnje sheme enkripcije koju je 2009. godine izumio IBM. „Naša shema omogućava izračunavanje enkriptiranih podataka, što bi moglo eventualno omogućiti stvaranje sustava u kojem se može skladištiti podatke na daljinu na siguran način, a kojima će se moći sigurno pristupiti.“

Taj bi se sustav mogao koristiti u medicinskim istraživanjima. Bolnice i farmaceutske tvrtke mogle bi raditi statističke izračune na temelju svojih baza podataka bez otkrivanja informacije o pojedinim pacijentima. To bi omogućilo učinkovitije istraživanje u liječenju i testiranju lijekova bez narušavanja privatnosti pacijenta.

Kao drugi primjer, može se zamisliti osoba koja sudjeluje na online aukciji, ali koja ne želi da se otkrije visina njezine ponude kako ne bi potaknula druge da povise ponude i pobijede. Enkriptirane ponude se mogu slati aukcijskoj kući i tada, koristeći usklađenu shemu, aukcijska kuća može odrediti tko je pobijedio i kolika je bila ponuda bez otkrivanja kolike su bile sve druge ponude.

Ili da pri elektroničkom glasovanju svi glasači mogu šifrirati svoje glasove. Rezultat izbora se onda izračunava bez narušavanja privatnosti glasača. Skoro već 30 godina jedan kriptografski san čeka svoje ispunjenje pomoću enkripcijske sheme u kojoj možete „zbrajati“ i „množiti“ cifertekst. Cifertekst je enkriptirani rezultat. To je tzv. potpuno homomorfna shema. Čim se može „zbrojiti“ i „množiti“, može se i računati bilo koja funkcija.

Tijekom godina mnoge su enkripcijske sheme bivale predlagane, a koje su imale ili operaciju „zbroji“ ili operaciju „množi“, ali ne obje. Jedan od najuzvišenijih ciljeva kriptografije bilo je nalaženje sheme koja će moći izvoditi obje operacije. Craig Gentry iz IBM je 2009. godine objavio prvu shemu koja je istovremeno omogućavala da se „zbraja“ i „množi“ cifertekst. Međutim, iako predstavlja pravi teoretski iskorak, Gentryeva shema nije praktična.

NigelSmart i dr. Frederik Vercauteren sa Katholieke University Leuven u Belgiji, pojednostavnili su Gentryevu shemu kako bi postala praktičnijom. Iako ni ona nije potpuno praktična, predstavlja važan korak prema tom cilju.Članak: University of Bristol

kriptilogija kriptirati znanost tehnlogija web podaci zaštita podataka
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati