U Rijeku dolaze predstavnici Googlea, Mozille, Bruce Sterling i gomila drugih ‘faca’

U Rijeku dolaze predstavnici Googlea, Mozille, Bruce Sterling i gomila drugih ‘faca’

24.6.2013. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Od 18. do 20. srpnja u Rijeci će se održati Republika – svjetski susret kreativaca koji oblikuju budućnost suvremenog svijeta. Ovo trodnevno okupljanje ugostit će neke od najkreativnijih i najuzbudljivijih umova današnjice i objediniti ponajbolje regionalne kreativne ideje. Među stotinjak vodećih predavača iz svijeta i regije, naći će se predstavnici Googlea i Mozille, ali i gurui društevnih mreža, međunarodne zvijezde internet aktivizma i socijalne prakse, vodeći IT poduzetnici, kao i neki od najpoznatijih svjetskih blogera.

Spomenimo neke od njih: Googleov inžinjer sigurnosti Morgan Marquis-Boire, poznati SF pisac i jedan od tvoraca cyberpunka Bruce Sterling, predstavnica Mozilla Foundationa i aktivistica Creative Commonsa Michelle Thorne, nezavisni istraživač kompjuterskih sigurnosnih sustava, haker i ključni član Tor projekta Jacob Appelbaum, programer kompjuterskih igara Rami Ismail te Toch studio koji među svoje klijente ubraja Nike, MTV Europe i Joaquína Cortésa.
 
 
 U sklopu Republike će se prvi put na jednom mjestu predstaviti tri eminentna festivala koja se održavaju na tri različita kontinenta – Share (Beograd, Beirut), A MAZE. (Berlin, Johannesburg) i Pause (Melbourne), pojačani novim regionalnim projektima – RockPaperStartups i Start Art Expo. Također, u Rijeci će se sresti sve relevantne organizacije, projekti i talentirani pojedinci iz regije koji će zajednički postaviti platformu za dugoročno povezivanje i suradnju te razvoj novih inovativnih ideja i biznisa.

Republika će se odvijati na dvije jedinstvene lokacije, zaštićena spomenika kulture u vlasništvu Grada Rijeke – brodu Galeb i bivšoj tvornici Rikard Benčić, koje će na ovaj način dobiti potpuno novu namjenu. Brod sa čuvenom poviješću i stare industrijske hale tijekom tri dana oživjet će kroz predavanja, panele, radionice, filmske projekcije, izložbe, zabavni i glazbeni program i okupiti napredne mislioce sa svih strana svijeta.
 
 Republika je strateški projekt Grada Rijeke kojim se potiču i predstavljaju lokalne kreativne industrije, senzibilizira javnost na projekt revitalizacije bivšeg industrijskog bloka Rikard Benčić i osvještava njegov ogroman potencijal u transformaciji Rijeke iz postindustrijskog u kreativni grad.

Projektom se namjerava snažno ucrtati Rijeku na mapu kreativnih gradova Europe, u svijetlu riječke kandidature za titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine, kao i nove europske kulturne politike koja je usredotočena upravo na razvoj i poticanje kreativnih industrija.

Pristupačna cijena ulaznice, atraktivne lokacije, novi i alternativni način edukacije za mlade kreativce, čine Republiku jedinstvenim susretom aktivista i profesionalaca iz svijeta i regije, ali i uvijek znatiželjnih kuturnih turista.
 
Sve dodatne informacije pronađite na web stranici festivala www.republika.io
 
 

republika fest a maze rockpaperstartups share pause start art expo rijeka google mozilla start up
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati