U CERN-u dovedena u pitanje osnovna građa svemira?

U CERN-u dovedena u pitanje osnovna građa svemira?

14.10.2010. // Znanost.com // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Kanadski znanstvenik objavio je prve rezultate eksperimenata Hadronskim sudaračem čestica. U Švicarskoj se provode revolucionarni eksperimenti koji bi mogli dovesti u pitanje osnovnu građu svemira.

Znanstvenici su pomoću Einsteinove slavne formule (E=mc2) i LHC uređaja pokušali ponovno kreirati minijaturnu verziju događaja sa samog početka našeg svemira. Prvi rezultati istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu Physical Review Letters. Dr. Andreas Warburton, s McGil odjela za fiziku, jedan je od najzaslužnijih znanstvenika koji su radili na analizi podataka dobivenim kroz eksperiment. Taj se eksperiment još naziva i "ATLAS". Samo sudjelovanje dr. Andreasa Warburtona od velikog je značaja za znanost u Kanadi. Warburton i njegovih 3171 kolega iz cijelog svijeta, analizom prikupljenih podataka pokušavaju naći nove egzotične čestice čije postojanje predviđa teorijska fizika. Njegov bi rad mogao potaknuti temeljitu izmjenu načina na koji gledamo na osnovnu građu svemira.

"Provjeravanje postoje li nove vrste čestica ili ne interesantan je posao. S tim bismo znanjem mogli dobiti bolji uvid u način na koji svemir funkcionira na osnovnoj razini", navodi Warburton. "Standardni model fizike elementarnih čestica koristan je teoretski okvir, ali poznato je kako se radi o nedorečenom području punom grešaka. Mi istovremeno želimo ili pronaći nove čestice koje izlaze iz tog okvira ili opovrgnuti mogućnost postojanja tih hipotetskih čestica. Rezultati dosadašnjeg istraživanja objavljeni su ovaj tjedan, a navodi se i kako su trenutačno u fazi pripreme za određivanje mase jedne od tih teoretskih čestica poznate pod nazivom "uzbuđeni kvark".

Warburton iznosi sljedeću analogiju: "Istraživanje visokoenergetskog, subatomskog područja uvelike je nalik kretanju kamenja na plaži u potrazi za eventualnim zanimljivim iznenađenjima koja se ispod skrivaju. Mi ovdje okrećemo kamenje, koje je prije ovog ljeta bilo nemoguće okrenuti. Sve što nađemo ili ne nađemo ispod tog kamenja pomaže u izgradnji vjernije slike načina na koji svemir funkcionira, ali nam i ukazuje pod koji kamen bi nam se moglo isplatiti pogledati."

"Rezultate objavljeni u našem članku, mnogo je ljudi čekalo mnogo godina. Među nama postojala je zdrava konkurencija. Gotovo da smo se natjecali tko će prvi imati dovoljno dobar rad za objavu članka koji ili potvrđuje ili odbacuje 'Novu fiziku'. Ponosan sam što je upravo "ATLAS" tim pobijedio u ovoj utrci. Osjećam se povlaštenim što sam imao čast odigrati vodeću ulogu pri brzom dovođenju analize u formu spremnu za objavljivanje." Warburton se u međuvremenu vratio iz Ženeve u Montreal.Izvor: McGill University

 

cern znanost teorija fizika čestica božja čestica akcelerator
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati