U Arenu iz Francuske stiže 400 elektronskih audiovodiča

U Arenu iz Francuske stiže 400 elektronskih audiovodiča

24.4.2008. // Jutarnji list // Objavljeno u kategoriji Zabava

Zbog nezapamćenog interesa turista iz cijelog svijeta, koji masovno pohode najposjećeniji hrvatski spomenik, u pulsku Arenu iz Francuske ovih dana stiže 400 specijalnih elektronskih audiovodiča. Na 11 svjetskih jezika ove će praktične spravice pričati gostima priču o povijesti drevnog Vespazijanova amfiteatra, šestog po veličini u svijetu.

 

Novost je i što će ubuduće audiovođenje, po svoj prilici, biti uključeno u cijenu ulaznice od 40 kuna, pa će posjetitelji, za istu cijenu, dobiti novu kvalitetu ponude

Namijenjeni su uglavnom individualcima, kojih godišnje više od 300.000 posjeti zaštićeni spomenik nulte kategorije. Riječ je o zajedničkom pilot-projektu dubrovačke tvrtke Audiotour i pulskog Arheološkog muzeja koji bi trebao startati, kako saznajemo, početkom lipnja. Novost je i što će ubuduće audiovođenje, po svoj prilici, biti uključeno u cijenu ulaznice od 40 kuna, pa će posjetitelji, za istu cijenu, dobiti novu kvalitetu ponude.

"U Puli radimo s audiovodičima od 2004. godine, i imamo izvrsna iskustva. Dosad smo imali audiovođenja na sedam jezika, a njihovo iznajmljivanje stajalo je 30 kuna. Radimo uglavnom s individualcima, među kojima je najviše njih s njemačkog, engleskog i talijanskog govornog područja.

Među novim jezicima koje uvodimo su istočnoeuropski i španjolski jer ta tržišta rastu, a japanski i hebrejski zasad nemamo jer te grupe dolaze uvijek s vlastitim vodičima", pojašnjava Zoran Jelić iz Audiotoura.

Elektronsko audiovođenje Arenom organizirano je povijesnim itinerarom na 20 punktova, koji posjetitelja vodi u daleku prošlost. Glas iz slušalice obavijestit će ga tako da su se gladijatorske igre održavale od 1. do 5. stoljeća, da su u Areni, koja je tada bila natkrivena specijalnom tendom organizirane i simulacije lova na lavove i tigrove, a ponekad i javna smaknuća kriminalaca, ali i kršćana, koji su stradavali nenaoružani u raljama divljih zvijeri.

Audiotura provest će dalje goste prostranim gledalištem u kojem se dizanjem i spuštanjem palca odlučivalo o sudbini hrabrih boraca, sve do prostora nekadašnjih kaveza za životinje i atraktivne podzemne galerije.

 

I sve to za cijenu ulaznice od 40 kuna! U međuvremenu, ovih dana počet će se uređivati sanitarni čvor kako bi se gostima omogućio ugodniji razgled, a do početka ljetne sezone završit će se i arheološka iskapanja na samom ulazu u amfiteatar.

 

Dolaze Manu Chao i Buena Vista Social Club
Ovoga ljeta na najljepšoj otvorenoj pozornici na svijetu, kako joj mnogi tepaju, nastupit će Manu Chao i Buena Vista Social Club, Mišo Kovač i klape. Bogati ljetni program 16. svibnja otvara diskografski CMC festival, a jubilarni 55. filmski festival održava se od 19. do 26. srpnja.

 

Arena amfiteatar Pula audiovodič koncerti razgledavanje turizam
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati