Trendovi u medijima za 2009 godinu: Novinama padaju prihodi

Trendovi u medijima za 2009 godinu: Novinama padaju prihodi

24.2.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

Rezultati globalnog istraživanja konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte o trendovima u medijima u 2009. pokazuju da će ekonomska kriza najviše pogoditi novinske izdavače u razvijenim zemljama. Pojedini analitičari predviđaju da bi se zbog ekonomske krize prihodi tiskanih medija od oglašavanja mogli smanjiti za čak 20 posto, dok bi im naklada mogla pasti za 10 posto.

No, kako je jučer na konferenciji za novinare kazala Aleksandra Kolarić, regionalna direktorica Korporativnih komunikacija u Deloitteu, od pada prodaje izdavače neće spasiti otkazi radnicima, već razvijanje novih poslovnih modela, poput prelaska na zajedničke redakcije i dopisništva, pretplatu i ukidanje besplatnih novina.


Predviđanja kažu da će svake desete novine biti primorane prebaciti se isključivo na internetsko izdanje ili prorijediti periodiku izlaženja, a kriza će posebice pogoditi lokalna izdanja i manje novinske kuće. Zanimljivo je da podaci agencije za istraživanje tržišta Puls o čitanosti dnevnih novina u Hrvatskoj pokazuju da se prosječna kumulativna čitanost po broju u razdoblju od 2004. do 2008. povećala za preko 17 posto, dok se trend pada osjetio tek posljednjih godinu dana. Ponajveći pad čitanosti iščitava se usporedimo li prvi mjesec 2008. i prosječnu čitanost od 63 posto sa siječnjem 2009. i prosječnom kumulativnom čitanosti po broju od 55,2 posto.


Što se pak tiče bruto vrijednosti oglašavanja u medijima, predviđa se u najmanju ruku lagano kočenje oglašavanja. U novinama je spomenuta vrijednost u siječnju 2009. bila 52.157.590 kuna naspram 48.741.611 kunu iz siječnja 2008. Recesija zato neće pogoditi televizije jer kriza pridonosi porastu televizijskog oglašavanja. Potrošači će gledanje televizije sve češće odabirati umjesto drugih, skupljih oblika zabave. Prosječan Hrvat u siječnju je televiziju gledao 327 minuta na dan. Globalno se predviđa da će tjedna gledanost TV programa porasti za 30 minuta.

S. PAVIĆ

tisak mediji trendovi štampa oglašavanje potrošači internet novine recesija kriza novinarstvo
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati