Tiskani mediji nestaju, internet je jedini izvor informacija

Tiskani mediji nestaju, internet je jedini izvor informacija

31.7.2009. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Investicijska banka Morgan Stanley iz razgovora s jednim 15 godišnjim dječakom koji je kod njih na praksi došla je do podataka kakva budućnost čeka pisane medije. Prema njegovim riječima, nitko od njegovih prijatelja vršnjaka ne čita tiskane novine niti gleda televiziju. Također, dječak je rekao da nitko od njih ne koristi Twitter niti plaća tekstove da bi ih mogao otvoriti. Prema onome što je dječak rekao novine su dosadne. Većina tinejdžera novine gotovo uopće ne čita, a ako si odluče za neku vijest, čitaju ih na internetu i to na besplatnim stranicama.

Uz pitanja o elektroničkim medijima, dječak je rekao da mladima smeta previše reklama. Od televizijskoga programa porednost imaju snimljeni programi jer ih se može gledati kad se poželi, a ne ovisi se o terminima emitiranja. Kad se govori o radio postajama, i njega se izbjegava radi promidžbenih poruka, a sve više se slušaju besplatni internetski portali koji puštaju glazbu bez reklama. Učenikove vršnjake ne zanima ni Twitter koji je na zapadu sve popularniji, za njega kažu da je potpuno besmislen, prenosi Business Insider.

 

Vladavina interneta

Profesorica novinarstva na australskom sveučilištu u Novom Južnom Walesu, Katherine Crawford nije iznenađena ovim odgovorima. Prema njenim riječima, odgovori dječaka na pitanja u Morganu Stanleyu u potpunosti se slažu s znanstvenim istraživanjima koja su provedena u posljednjih nekoliko godina. "Tinejdžeri nisu zainteresirani za vijesti i ne žele ih plaćati. Ne zanima ih Twitter, iako mnogi koriste društvene mreže Facebook i MySpace", rekla je Crawford.

 

Ipak, Crawford je objasnila da s odrastanjem raste i zanimanje za vijesti i informacije takvoga sadržaja, ali da je nedvojbeno da današnje generacije mladih ljudi informacije neće dobivati prvenstveno iz tiskanih medija, već s interneta.

 

web internet medij mediji papirnati mediji tehnologija informacija www twitter socijalne mreže
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati