Svijetu treba novi oblik socijalnog liberalizma

Svijetu treba novi oblik socijalnog liberalizma

7.10.2008. // Vjesnik // Objavljeno u kategoriji Zabava

Dvadesetprvo stoljeće počelo je financijskom krizom koju ponajprije treba smiriti i graditi nov oblik socijalnog liberalizma, rekao je u ponedjeljak u Evianu Thierry de Montbrial, utemeljitelj Francuskog instituta za međunarodne odnose (IFRI), organizatora Prve konferencije svjetske politike (WFP) u francuskom Evianu na kojoj su se okupili šefovi država i vlada te vodećih institucija.


Traženje rješenja
Zamisao o osnutku novog međunarodnog foruma, kojemu bi zadaća bila dijagnosticirati stanje u svijetu i tražiti rješenja za njegove boljke kroz dijalog i pojačanu suradnju među državama, stara je godinu dana, rekao je de Montbrial obraćajući se sudionicima na plenarnoj sjednici, među kojima je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.


WFP će se održavati svake godine, najavio je osnivač te istaknuo da današnjem svijetu trebaju nova pravila igre između krajnjeg liberalizma i državnog intervencionizma. Treba izbjegavati te »dvije krajnosti« i stvoriti kapitalistički sustav koji će biti »djelotvoran i pravičan«, kako bismo kreirali »nov oblik socijalnog liberalizma«. De Montbrial je naglasio da je 21. stoljeće počelo financijskom krizom, sličnom oluji koju sada treba smiriti, ali tako da ne blokiramo budućnost, a razmjere krize opisao je nalik depresiji iz tridesetih godina 20. stoljeća. Osnivajući forum IFRI vodio se postavkama da se povijest ubrzava, a s njome i problemi te da je pogrešna bila teza o kraju povijesti i kraju ekonomskih ciklusa.

Više centara moći 


Suradnja među državama potrebnija je nego ikad prije u svijetu koji će imati više centara moći i kojim će vladati više od jedne ideologije, rekao je de Montbrial. U pročitanoj poruci francuski premijer Francois Fillon je naglasio da je svijet suočen s krizom hrane, energetskom te financijskom krizom koja oslabljuje rast zemalja u razvoju i prijeti svjetskoj borbi protiv siromaštva i rastu te je najavio summit krajem godine na kojem će osim vodećih gospodarstava biti uključene i nove sile, poput Indije, Kine i drugih.
Među sudionicima skupa osim hrvatskog predsjednika iz jugoistočne Europe najavljen je i predsjednik Srbije Boris Tadić. Na skupu će Stjepan Mesić u utorak održati izlaganje o granicama, biti domaćin jednog radnog ručka, a očekuje ga i niz bilaterlanih sastanaka.
Osim plenarnih sjednica, na okruglim stolovima održat će se okrugli stolovi i radionice na temu klimatskih promjena, svjetske krize hrane, o Bliskom istoku i razvoju Kine, te Rusije i Indije, o subsaharskoj Africi.
Forum, na kojem sudjeluju među ostalima i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer i predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering, te luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, trebaju u srijedu zatvoriti francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i ruski mu kolega Dmitrij Medvedev.

Forum zatvaraju Sarkozy i Medvedev


Forum, na kojem sudjeluju među ostalima i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer i predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering, te luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, trebaju u srijedu zatvoriti francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i ruski mu kolega Dmitrij Medvedev. Evian, termalno lječilište poznato po izvoru istoimene mineralne vode, danas u vlasništvu tvrtke Danone, bilo je krajem 19. i početkom 20. stoljeća istaknuto mondeno turističko mjesto. Većina povijesnih očuvanih objekata sagrađena je od 1870. do 1913., a Evian je vrhunac mondene slave doživio tridesetih godina da bi od šezdesetih godina postao »uspavanom ljepoticom«, kada je gubitkom francuskih kolonija izgubio velik dio svoje klijentele.

svijet društvo socijala socijalni liberalizam Nicl Sarcozy Mesić čovječantvo život kriza financije energenti
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati