Svijet se vraća nuklearnoj energiji

Svijet se vraća nuklearnoj energiji

15.12.2007. // Alert online (nezavisni magazin za okoliš) // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Sve je više zemalja u svijetu koje ozbiljno razmišljaju ili o povratku na korištenje nuklearne energije ili pak na izgradnju novih nuklearki
Velika Britanija, SAD, Japan, Indija i neke druge europske, ali i države s ostalih kontinenata, ozbiljno razmišljaju o povratku na nuklearnu energiju. Neke koje dosad nisu imale nuklearke, ozbiljno planiraju i počinju pripreme za njihovu gradnju. Izgleda da se svijet ponovo vraća energiji iz nuklearnih centrala koje su, posebice u hladnoratovskoj eri, bile najpopularniji oblik proizvodnje električne energije.Je li nuklearna energija - energija budućnosti?

Unatoč ozbiljnim upozorenjima i prijetnji koju su izazvale katastrofe, poput one u Černobilu, energija iz atoma ponovo dobiva na značenju. Svijet je suočen s teškim izborom. S jedne strane pritišću ga nevolje zbog posljedica globalnog zatopljenja i dramatičnih klimatskih promjena. Te su promjene, koje popularnom nazivamo 'efektom staklenika' izravna posljedica korištenja prljavih energetskih izvora poput - fosilnih goriva. Naime svjetska statistika pokazuje da su najveći zagađivači, izvori emisija stakleničkih plinova - termoelektrane i toplane, potom cestovni promet, domaćinstva i tek na četvrtom mjestu - industrija.

Razumnim se činilo pronaći alternativne izvore energije, a da njihovo korištenje ne bude previše skupo.Ispada da je, barem zasad, nuklearna energija jeftinija od svih sada postojećih. Znanstvenici nas uvjeravaju da je ujedno i najmanje opasna, usprkos nekim kontroverzama poglavito vezanim uz političke konotacije vezane za proizvodnju nuklearne energije i nekih katastrofa poput one u Černobilu.

Velika Britanija tako ponovo stavlja u upotrebu svoja dva nuklearna reaktora The Hinkley Point, reaktor u Somersetu, u sjeverozapadnoj Engleskoj i Hunterston u zapadnoj Škotskoj. Njihovo bi poboljšanje i nadogradnja trebala završiti do 2016. godine, predviđaju stručnjaci i tako uokviriti britanski ambiciozni plan smanjenja emisije stakleničkih plinova. Tako će se pridružiti Rusiji, Indiji, Kini i Sjedinjenim Državama, u globalnom svjetskom programu smanjenja emisije štetnih plinova i zamjene postojećih energenata, poglavito fosilnih goriva, u novu (staru) nuklearnu energiju.

Mnoge zemlje u svijetu ozbiljno razmišljaju o stavljanju u funkciju stare, odnosno poboljšane verzije nuklearki. Tako Amerikanci predviđaju u budućnosti porast proizvodnje električne energije u nuklearnim elektranama, predviđajući da je nuklearna energija dugoročna solucija za američke energetske potrebe kako bi se izbjegla fluktuacija cijena fosilnih goriva.

Amerikanci navode brojne argumente koji ukazuju na prednost nuklearne energije. Razvoj manjih jedinica s novim dizajnom može poduprijeti argumente opravdanosti oslanjanja na nuklearnu energiju.Engleski energetski operator British Energy planira zamjenu postojećih elektrana nuklearnim a ne plinskim, jer je nuklearna energija jedna od opcija za budućnost. Udio će ovisiti o financijskim i političkim prilikama u slijedećih nekoliko godina.

Europska unija također se sve više okreće ideji kako je nuklearna energija, njena budućnost. Tako je finski nuklearni program naišao na odobravanje. Nuklearna energija je nezaobilazna i ako Europa želi reducirati emisije stakleničkih plinova.

Rumunjska također nastavlja izgradnju nuklearnih elektrana tako je vlada raspisala ponude za kompletiranje još tri nuklearna reaktora u nuklearnoj elektrani Cernavoda. Mađarska nuklearna elektrana Paks planira također povećanje svog proizvodnog kapaciteta. Studija o izvodivosti treba utvrditi mogućnost podizanja kapaciteta za 10 posto i produženja radnog vijeka za 20 godina.

Sukladno provođenju plana zaštite okoliša, Japanci također potvrđuju namjeru da 13 novih nuklearnih reaktora bude u pogonu do 2010. godine. Plan treba doprinijeti smanjenju emisija CO2 na 80 posto u odnosu na emisije u 1990. godini. I Taivan također planira graditi nuklearku. Projekt vrijedan 5,5 milijardi dolara biti će kompletiran radi političke stabilnosti i ekonomskog razvoja, ocjenjuju tamošnji stručnjaci.

Prema ispitivanju javnog mišljenja provedenog tijekom listopada u Njemačkoj, većina Nijemaca želi da nuklearna energija zadrži svoje mjesto u zemlji. Oko 81 posto ispitanika izjasnila se za nastavak korištenja postojećih nuklearnih elektrana s dobrim izgledom za izgradnju novih jedinica.Turska pak planira izgradnju nuklearke, a Indija ima tri nuklearna reaktora koji proizvode ukupno oko dva posto njene sveukupne električne energije. Pakistan pak ima dvije nuklearke.

Tako se čini da je izgradnja nuklearki u budućnosti neizbježna. Nuklearna industrija je konfrontirana na duži rok s nekoliko barijera koje mora prevladati. Za razliku od korištenja nuklearne energije u mirnodopske svrhe kao avet izranja prijetnja da se nuklearni potencijali ne preusmjere u stvaranje atomskog oružja (Sjeverna Koreja i Iran). Trebat će, osim toga, uložiti veliki trud da bi se u javnoj percepciji promijenio negativan stav prema nuklearkama. No, ni znanstvenici nisu jedinstveni i samo je pitanje koje od dva zla odabrati.

nuklearna energija opasnost energija društvo budućnost
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati