Svetvinčenat: Čak tri plesne izvedbe iz programa najperspektivnijih nadolazećih koreografa u okviru mreže Aerowaves na ovogodišnjem Festivalu!

Svetvinčenat: Čak tri plesne izvedbe iz programa najperspektivnijih nadolazećih koreografa u okviru mreže Aerowaves na ovogodišnjem Festivalu!

3.7.2017. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

– 18. izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta održat će se od 20. do 23. srpnja u pitoresknom gradiću Svetvinčenat u Istri.
 
Ovogodišnji program uključuje deset plesnih izvedbi, od čega čak četiri pristižu iz europske plesne platforme Aerowaves. Riječ je o mreži plesnih stručnjaka  iz više od trideset europskih zemalja koji već više od 20 godina intenzivno rade selekciju i promociju najkvalitetnijih mladih koreografa iz Europe. Na posljednji natječaj pristiglo je oko 600 prijavljenih radova i projekata što svjedoči o važnosti  koju je Aerowaves stekao, kao svojevrsni inkubator mladih plesnih autora i važne platforme za njihov daljnji razvoj i djelovanje. Od spomenutih prijava, u program TWENTY 17 svake godine odabire se 20 najperspektivnijih nadolazećih koreografa i plesnih skupina u Europi; Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat ove godine ugostit će čak tri projekta iz spomenutog programa, a prema odabiru glumca i redatelja Edvina Liverića, predstavnika Hrvatske za Aerowaves. 
 
Prilikom izbora predstava vodim se time da Aerowaves selekcija bude prikazana na tri glavne festivalske lokacije te da se tako pokaže široki spektar promišljanja suvremenog plesnog izričaja. Svakako se vodim i istim  kriterijima kao i prilikom izbora najboljih u program Twenty 17:  da je rad promišljen dobrom idejom koja je ujedno dobra motivacija za originalnost u koreografiranju,  da rad ima jasnu i čvrstu strukturu, da je koreografija otplesana sa žarom i uvjerenjem, da će djelo izgledati dobro i u novim, specifičnim uvjetima izvedbe, da se radi o autorima koji još nisu poznati našoj publici te da se radi o autorima i djelu za koje sam uvjeren da je pred njima svjetla budućnost na europskoj plesnoj sceni, pojašnjava Edvin Liverić Aerowaves selekciju. 

Projekt Your Mother at My Door rezultat je suradnje mađarskih plesnih umjetnika Emese Cuhorka i Lászla Fülöpa koji djeluju unutar plesne kompanije Timothy and the Things, a progovara o odnosu između plesa i zvuka, između koreografskog zapisa i improvizacije, i prije svega između umjetnosti i ljudskog uma. Kroz ironiju i dezorijentiranost, dvoje umjetnika pokušavaju odgovoriti na razna pitanja na osoban i zabavan način, stvarajući lako shvatljivu i ujedno fascinantno kompleksnu koreografiju.
 
Alien Express slovenskih umjetnika Žigana Krajnčana i Gašpera Kunšeka svojevrsno je plesno putovanje kroz preobrazbe. Pretvarajući Davida i Golijata u Kentaura, penjući se na planinu ili pjevajući ljubavnu pjesmu, autori prizivaju na pozornicu snolike slike u ovom razoružavajućem i napetom duetu. 
 
Portugalsko-brazilski duo Jonas Lopes i Lander Patrick autori su predstave Adorabilis - uzimajući hobotnicu kao simbol višestrukosti, oni su stvorili ples u hobotnica-stilu, svrha kojega je progutati, probaviti i izbljuvati razne kulturne i prirodne reference. Octopus Adorabilis koristi svoje tijelo, svjetlo i zvuk kao neovisne elemente koji utječu na ponašanje i reakcije njegovih tumača, jednako kao što glad, temperatura i seksualni nagon utječu na odluke životinja.
Posljednji projekt u sklopu mreže Aerowaves je Hidden in Plain Sight u izvedbi austrijske plesne kompanije Hungry Sharks autora Valentina Alferyja – ta će plesna izvedba ujedno i otvoriti ovogodišnji Festival 20. srpnja u Svetvinčenatu. Riječ je o koreografiranoj slagalici sačinjenoj od urbanog plesa koji publiku poziva da se uključi u pustolovno putovanje u potrazi za međusobnim odnosima. Nadahnuta motivima Oscarom nagrađenog kratkog filma Tango redatelja Zbigniewa Rybczynskog, ova je izvedba sjajan primjer kako se urbani ples iz uličnog stila može razviti u umjetničku predstavu koja ne kompromitira njegovu svježinu, i pritom publici jasno i opipljivo predočiti važnost poticaja koje dobivamo od drugih ljudi.

svetvinčenat neverbalno kazalište ples istra festival plesa i neverbalnog kazališta savičenta
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati