Srednjovjekovna mistika i country po labinjonski

Srednjovjekovna mistika i country po labinjonski

12.4.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Glazba

Književnik, pjesnik, publicist, šansonijer… No prvenstveno sanjar koji svojim radom ukazuje na često zaboravljene i zapostavljene vidike svakodnevnice u bajkovitom ozračju. Daniel Načinović, iako je najpoznatiji po svojem pjesničkom opusu, povremeno nastupa i kao kantautor, a svoj rad predstavlja na albumu prvijencu »Ostaj zbogom, moja vilo (Adrijanskoga mora pjesni svete i svjetovne)«.


Zahvaljujući akustičnoj gitari, koja je okosnica svih 13 pjesama na ovom albumu, te pomalo trubadurskom Načinovićevom načinu pjevanja, »Ostaj zbogom, moja vilo« je album bajkovitih ugođaja mediteranske atmosfere. I dok album otvara »Mali bar«, šansona francuskog ugođaja, nakon nje slijedi pjesma »Ljudi od mora«, prava arhaična mediteranska balada, upotpunjena zvucima galebova i mora. Dok je u navedene dvije pjesme Načinović autor glazbe, tekstopisac te aranžer, na ovom albumu interpretira i pjesnička ostvarenja iz hrvatske renesansno-barokne književne baštine, autora poput Džore Držića («Zbornik Nikše Ranjine«), Hanibala Lucića, Marka Marulića («Judita«), Ivana Gundulića («Osman« i »Dubravka«) i drugih, a u pjesmi »Oproštaj« citiran je dio eseja Tina Ujevića »I opet Hrvatska mlada lirika«, objavljen u »Narodnom listu« 1954. godine.


Zanimljiva je i šarolikost dijalekata i jezika zastupljenih na ovom izdanju, što svakoj pjesmi daje poseban ugođaj - neke pjesme su na štokavskom, druge na čakavskom, a pjesma »Na mod« hommage je Načinovićevom rodnom kraju te je napisana na labinskoj cakavici, dok je »Si quaeris miracula«, renesansnog ugođaja, molitva sv. Antunu Padovanskom na latinskom jeziku.


Cijeli album je izrazito prožet duhovnošću, iako progovara i o svjetovnim temama, no sveukupni dojam je smiren, bajkovit ugođaj koji odiše nekim drevnim vremenima. »Jur ni jedna na svit vila« dobro su poznati stihovi predstavljeni u novoj interpretaciji, »Kolo sreće« je svježa interpretacija još jednog dobro poznatog teksta, ovog puta Gundulićevog.
Načinović je autor, aranžer i tekstopisac i pjesama »Pod topolom pored rijeke«, pjesma »Judita« je prava novotrubadurska pjesma, slijedi Gundulićeva »O lijepa, o draga«, a dašak countryja po labinjonski donosi »Na mod«. U sličnom je stilu i »Kad dojde sveti Valentin«, a »Odiljam se« se opet vraća trubadurskoj eri.
I pred kraj, simbolično, pjesma mediteranskog ugođaja »Oproštaj«, a ovu glazbenu cjelinu zaokružuje instrumental koji se izdvaja po tomu što jedina ima ritmičku podlogu, a predstavlja spregu arhaične melodije na flauti i modernog doba kroz elektronički ritam i efekte na sintisajzeru.
Album »Ostaj zbogom, moja vilo« osvaja jednostavnošću i smirenošću i predstavlja novu vizuru svijeta u bajkovitom ozračju. Upravo ta bajkovitost, koju često povezujemo s erom trubadura i nekim davnim, pomalo mističnim i romantičnim vremenima, čini ovaj album neprocjenjivom oazom koja otvara poglede izvan horizonta dosadne svakodnevnice, jer mašta je komponenta koja čini naše živote ljepšima i bogatijima.


Popriličan je broj gostiju surađivao u realizaciji ovog albuma - pjevačice Kristina Jurman Ferlin, Branka Ivić Matijašić i Tanja Ivić, gitare i udaraljke odsvirali su Daniel Načinović i David Ivić, klavirske dionice Bruno Krajcar, istarski bajs Denis Grabar, a sintisajzer je također svirao Načinović. Producent izdanja je David Ivić, a sve je snimano u Gologorica Sound Studiju, izuzev pjesme »Kad dojde Sveti Valentin«, koja je snimljena u studiju HRT-a Radija Pule, a ton majstor je bio Aldo Spada Ptica. Glavna urednica ovog izdanja je Nela Načinović, nakladnik Gradska knjižnica i čitaonica Pula, sunakladnici pazinski ogranak Matice hrvatske i Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika. Mastering je napravio Vibor Kačan, likovnu i grafičku opremu potpisuje Ivić design, dok je autor slike na ovitku, nazvane »Razgovor o Božjoj providnosti«, sam Daniel Načinović.


Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati