"Sloboda medija u Republici Hrvatskoj - Je li Internet slobodan medij" - Pazi što misliš!

"Sloboda medija u Republici Hrvatskoj - Je li Internet slobodan medij" - Pazi što misliš!

24.2.2009. // Net.hr // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Na okruglom stolu "Sloboda medija u Republici Hrvatskoj - Je li Internet slobodan medij", održanom u Zagrebu istaknuto je da su potrebni bolji zakonski propisi o iznošenju stajališta na internetu.  
Otvarajući prvu od osam tribina koje će se baviti pitanjima o kojima Hrvatska pregovara za punopravno članstvo s Europskom unijom, Arijana Vela iz Eurospkog doma podsjetila je na otvoreno pismo hrvatske blogerske organizacije ministrima pravosuđa i unutarnjih poslova u kojima prosvjeduje zbog policijskog i sudskog progona blogera.

Krunoslav Borovec iz Ravnateljstva policije rekao je da policija mora pratiti internet u skladu s Deklaracijom o cyberkriminalu koji sve više uzima maha.

"Na internetu se susrećemo s raznim oblicima kaznenih djela, poput krađe identiteta, zlouporabe autorskih prava i t.d.", rekao je Borovec, dodavši kako se procjenjuje da bi internet mogao postati "infrastukturom" raznih terorističkih skupina i organiziranog kriminala.

Zanijekao je da policija poziva na obavijesne razgovore građane koji objavljuju svoja stajališta protiv Vlade, već one koji pozivaju na rasnu mržnju. Dodao je da su među njima i autori tekstova u kojima se veliča ustaštvo.

Na skupu su govorili i predstavnici Hrvatskog sabora, državnog odvjetništva i novinari koji su iznijeli teškoće u objavi svojih tekstova na internetu. Naveden je slučaj blogera Damira Fintića i Nikše Klečaka koji su imali problema sa sudom i policijom zbog stajališta izrečenih na internetu.

Na kraju je istaknuto da je internet javno glasilo koji se ne može ograničiti te kako je potrebna primjerena zakonska regulativa o internetu kao novu komunikacijskom mediju.

internet mediji tehnologija sloboda pravo na informiranost sloboda misli damir fintić nikša klečak policija krunoslav borovec
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati