Sedam dana stvaranja

Sedam dana stvaranja

12.8.2011. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

Sedam dana stvaranja" realizira se kroz tri stvaralačke, fleksibilne i aktivne razine.

Na prvoj razini djeluju radionice i umjetnička kolonija. Na drugoj razini odvijaju se predavanja, okrugli stol i tribine otvorenog tipa dok se na trećoj odvija promocija i prezentacija gotovih djela autora u usponu i gotovih djela već priznati autora.

Svaka od ovih razina mogu se analizirati zasebno i mogu egzistirati kao odvojene cjeline, međutim festival funkcionira na način sistemske cjeline koja je jedinstveno različita i više je nego zbroj svih zasebnih segmenata festivala.

Festival je prije svega priča o cjelini : ukusu, mirisu, intuiciji, kontekstu, emocijama, mislima, …i sve to koegzistira kao izvrsna poema u kojoj umjetnost nikada nije posve otkrivena, iako su svi segmenti isprepleteni u vezu koja vibrira životom.

Osnovna koncepcija projekta je dinamična i fleksibilna stvaralačka komunikacija, koja se bazira na razmjeni iskustava, spoznaja i znanja, unutar vrlo opširno i višeslojno zahvaćene kulturne građe Istre.

Sudionici festivala imaju priliku doživjeti gore navedene sadržaje u posebno kreiranim i strukturiranim situacijama, kako bi se bolje potaknula razmjena iskustva tako da se svaka prilika koristi kako bi se odgovorilo na potrebe, očekivanja i izražavanje doživljaja vezanih uz sebe same u kontekstu Istre, njenog nasljeđa i bogatstva.

Interakcijom i komunikacijom svih sudionika u kojoj se mogu dijeliti iskustva, povećava se senzibilitet za osjećaje i doživljaje, razvija se suradnja, sloboda stvaranja i odgovornost.

"Sedam dana stvaranja" je festival bogate opširne i stvaralačke kulturne proizvodnje, ponude i promidžbe, koji okuplja velik broj autora, te pozitivni i angažirani entuzijazam stvaralački opredijeljenih ljudi. Festival stvara kreativne vibracije i poticaje za razvoj pojedinca i socijalne sredine u svrhu suzbijanja kulturne apatije i pasivnosti i na taj način postao kreator kvalitetne promjene zajednice, transfer izmjene iskustva i promicatelj kulturnih dobara.

"Sedam dana stvaranja" je projekt namijenjen razvoju kulturne produkcije, promocije i edukacije koji se redovito provodi počevši od 2004. godine, pa sve do danas. Poboljšavajući kvalitetu života i potičući civilni sektor u smjeru kvalitetnih promjena, "Sedam dana stvaranja" je potrebno shvatiti kao angažirani i vrijedni projekt kulturnog građenja i obogaćivanja zajednice.

Projekt provodi udruga "Veliki mali čovjek" iz Pazina i udruga "I" - proizvodnja suvremenih umjetnosti iz Poreča, koje su ujedno i autori projekta.

Tema prošlog petogodišnjeg ciklusa "Istra na granici tradicionalnog i suvremenog" polako prelazi u novi u kojem ćemo naglasiti sveukupnost i želja nam je produbiti promišljanja u potrazi za cjelinom Istre, a nova tema koja će nas pratiti sljedećih pet godina je SVEjednoISTRA.
 
Progam 

Svaki Dan možete pogledati

•  U galeriji Društva likovnih stvaratelja Pazin izložba Darko Brajković Đapeto Njapo - „DBĐNj" od 10 do 13h i od 17 do 20h.

•  U Kaštelu izložbe Nine Šperande - "Kaleidoscope of dreams" i Valtera Černeke "Lito-grota", litografije.

•  Josip Pino Ivančić - "Aj pensaj", intervencije.

•  U Kaštelu izložba fotografija pobjednika foto natječaja održanog u srpnju 2011. godine u sklopu festivala Lucania Lab u organizaciji udruge Terre Sonore iz Scanzana Jonica, Italija, grada pobratima s Gradom Pazinom.


NEDJELJA, 14.08.2011. službeno otvaranje i svečanost susreta

20:00h galerija Društva likovnih stvaratelja Pazin

Darko Brajković Đapeto Njapo - „DBĐNj", izložba

21:00h Crkva Franjevačkog samostana, Trg Hodočasnika 2

"Slučaj FRATRI z BURAJI" - prva verzija, radionica eksperi­­mentalnog glazbenog kazališta, voditelj Neven Radaković iz ciklusa "Buta el manigo drio la manera" temeljen na motivima T. Riley: In C Video projekcije i svjetlo: Ivan Dobran, Davor Sanvincenti, Dejan Štifanić; glazbeni producenti i tehničari zvuka: Ivan Arnold, Luka Zima; APU - Ansambl za Postmodernu umjetnost --- RADIONICA

22:00h Kaštel

Ivana Nataša Turković - "Buto-Neto", performans, sudjeluju: Boris Vincek, Barbara Markežić Ćeleta i Josip Pino Ivančić

Željko Bobanović Don Bobo - "7 dana stvaranja 2010", film

Nina Šperanda - "Kaleidoscope of dreams", izložba

DJ.STEPHANIE- soulfull hause dj set

 
PONEDJELJAK, 15.08.2011.  za težake i sladokusce

21:00h Crkva Franjevačkog samostana, Trg Hodočasnika 2

"Slučaj FRATRI z BURAJI" - druga verzija, 
radionica eksperi­­mentalnog glazbenog 
kazališta Ansambl za Postmodernu Umjetnost je neformalna skupina umjetnika različitog profila okupljenih oko zajedničke ideje stvaranja, izvođenja i promoviranja suvremene umjetnosti. Glazbenici: Branko Nikolić, Hrvoje Štimac, Vinka Burić, Ivan Arnold, Mikola Matic, Milan Grbić, Iva Štefančić, Neven Radaković, Ivan Šugar, Fabio Jurić, Diana Sindik, Marko Malivuk, Anita Primorac --- RADIONICA

22:00h Kaštel

Valter Černeka - "Lito-grota" izložba litografija

KONCERT "Antenat" reagge, ska bend, 

http://www.myspace.com/antenat


UTORAK, 16.08.2011. etno je dobar ko kruh

20:30h Kaštel

Dario Marušić - 3 = 1 = n (Music for Minorities and Losers) work in progress act 2., predstavljanje projekta.  Zgrožen idejom pripadanja samo jednoj kulturnoj dimenziji, njegovo djelo, zajamčeno logikom "čistokrvnog baštarda", ostaje stopostotno istarsko.

Maja Radešić - "Breastfeeding", performans mješanja kruha...

Šikuti mašin - VOGRDA, video instalacija. "Pjesnikov zanos i ushit u sveobuhvatnom prikazu čovjeka i prirode koja ga okružuje nalazi svoje mjesto na sitnom komadu istarske zemlje. Rad je posveta pjesnikovu nasljeđu i preispituje stvaralaštvo Šikuti Machine u kontekstu njegove umjetnosti"

Egle Cetina, Daniele Ferro, Zoran Karlić, Goran Farkaš, Branimir Šajina, Noel Šuran - "Jena štoria od kantanja", glazbeni performans. "Novo uzdiže staro, a staro živi i dalje u novom. Novo predstavlja otkupljenje starog na kojem se temelji."

KONCERT "VEJA", etno skupina

 
SRIJEDA, 17.08.2011. od realnosti do snova

20:00h Kaštel rotonda

dr.sc. Mauro Dujmović - "Kreativne industrije kao generator razvoja urbanih sredina", predavanje

21:00h Kaštel

Martina Globočnik predstavlja knjigu Stane Jeličić - "Direkt na papiru" - nakon predstavljanja knjige pogledat ćemo nikad emitiranu epizodu "Od 6 mjeseci do 3 godine" redatelja Miroslava Sikavice (www.fadein.hr).

Marko Zdravković Kunac - "Autorsko stvarnje filma", predavanje i projekcije. Uvid u proces autorskog stvaranja filma kroz analizu odabranih ostvarenja dosadašnje produkcije pulske filmske tvornice

KONCERT "Snovi" progressive ambient

ČETVRTAK, 18.08.2011. večer autora

20:00h Kaštel rotonda

Okrugli stol - 7ds za EU fondove

21:00h Kaštel

mr.art. Noel Šuran - "Fonomad", laboratorij zvuka, audio vizualni performans

Lovro Čepelak - "Refraction", kratki eksperimentalni film

Aleksandar Švabić - "(P)ODnos", predstava, igraju Bojana Mišić i Primož Vrhovec

Zoran Rajšić - "Čovik ki rikamiva" videodokumentacija, film

22:30h KONCERT Nenad i Alen Sinkauza "154th day of the year", je novi glazbeni projekt osnivaca east rodea. Duet koji kroz improvizaciju i sampling istražuje i pokazuje proces nastajanja "instant composition-a" u elektro ambient noise zanru http://www.myspace.com/eastrodeo

DJ.DOOGIE - električnost je karakteristika njegovih plesnih setova

 
PETAK, 19.08.2011. misto od svih kao mogućnost komunikacije

20:30h Kaštel

Clémence Agnez - Novoproducirani site-specific umjetnički rad. Udruga [BLOK] predstavit će svoj dosadašnji rad s osvrtom na specifičnosti produkcije i prezentacije suvremene umjetnosti u javnom prostoru. Jedanaesto izdanje UrbanFestivala svojim gostovanjem u Pazinu ukazuje na razmjenu iskustva iz i u dva kulturno, društveno i prostorno različita konteksta.

Piero Conestabo - "Tragovi", instalacija u prostoru. Uvodničarka Lorella Klun.

Davorka Tumpić - "Jenny Holzer", instalacija, predstavljanje projekta

Kristian Kolacio - "Kinetička instalacija br.1", instalacija u prostoru

22:30h KONCERT "4-4-7", (Boris Demark, Damir Matijašić, Franco Lussi i Nebojša Vlahov), rock blues. Četiri gitare i nešto tehnike 
sa strane osnova su tumačenja glazbe nastale uglavnom 
sredinom sedamdesetih.


SUBOTA, 20.08.2011.  upravo stvoreno

20:30h PREDSTAVLJANJE REZULTATA RADIONICA FESTIVALA, Kaštel

1. KAZALIŠTE "Pričam ti priču..." voditelji Šandor Slacki, Šandor Slacki mlađi --- RADIONICA

2. VIDEO-AKTIVIZAM "Dokumentarni eksperiment", voditelji Željka Kovačević, Morana Komljenović i Lovro Čepelak

3. GLAZBA "Improvizacija" voditelj Goran Farkaš i Dragan Pajić

4. FOTOGRAFIJA "Stari Zanati" voditelj Sven Stilinović

5. 7ds Umjetnička kolonija

22:30h KONCERT „Special 7ds bend", puno glazbenih gostiju iz regije

 
7ds podržava

Jubilarni deseti Festival fantastične književnosti na svom prvom danu, u Pazinu, Kaštel u petak 12. kolovoza predstavlja novu književnu produkciju znanstvene fantastike iz Hrvatske i susjednih zemalja, a drugoga dana, u subotu 13. kolovoza u Opatiji, predstavlja festivalsku zbirku "Turističke priče".
 

sedam dana stvaranja kultura pazin
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati