Satelit Kepler u potrazi za 'novom Zemljom'

Satelit Kepler u potrazi za 'novom Zemljom'

7.3.2009. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Znanost i tehnologija

Jutros u 4:49 sati po našem vremenu s raketodroma Cape Canaveral na Floridi raketom Delta II uspješno je u Zemljino orbitu lansiran svemirski opservatorij Kepler. Pet stotina milijuna dolara vrijedna misija u naredne će tri godine istraživati populaciju od preko 100.000 zvijezda u zviježđima Ris i Lira koji se nalaze na Mliječnom putu (našoj galaksiji) u potrazi za novim ekstrasolarnim planetama, a jedan od glavnih ciljeva misije je - pronaći svijet nalik Zemlji.

Prema riječima dr. Edwarda Weilera iz odjela za znanstvene misije pri NASA-i, ovdje nije riječ samo o znanstvenom projektu već o povijesnoj misiji traganja za planetama te, posredno, životom u svemiru. Krucijalno pitanje ljudske vrste "Jesmo li sami u svemiru", dobiti će nove odgovore, a astronomi pregršt novih podataka o planetarnim sustavima daleko od našeg Sunca.

Do danas je otkriveno 337 ekstrasolarnih planeta. Nitko ne može reći koliko će ih Kepler otkriti u narednim godinama, no njegova je misija koncipirana tako da opaža relativno mali dio neba, kako bi tijekom tri godine rada u više navrata mogao skenirati izabrane zvijezde. Astronomi se nadaju kako će to omogućiti i otkrića planeta s periodom rotacije oko matične zvijezde reda veličine jedne Zemaljske godine!

Na Kepleru je instaliran veliki teleskop promjera 0,95m (primarno zrcalo 1.4m) i specijalna kamera (najveća ikada izgrađena za potrebe svemiskih misija, od 95mega pixela) što bi prema teorijskim proračunima trebalo biti dovoljno dobra oprema da se detektiraju svjetovi veličine Zemlje ali i još manji - poput Marsa. Veliko vidno polje obuhvaćeno na jednoj snimci dodatni je bonus uspješnosti projekta.

Misija Kepler posebnu će pažnju posvetiti planetama drugih zvijezda koje se nalaze u takozvanom "životnom prostoru" (habitable zone), prostoru oko matičnih zvijezda na kojem je moguć život sličan životu koji poznajemo na Zemlji. U takvom se području na površini planete voda nalazi u tekućem stanju, atmosfera je bogata kisikom, ugljikom. Takovi životni habitati sposobni su za razvoj i evoluciju života.

Kepler će opažati "podrhtavanje" i sjaj zvijezda prilikom opstrukcija od strane potencijalnih planeta, da se radi o osjetljivom poslu možda najbolje oslikava usporedba komarca i kamiona. Pojednostavljeno, Kepler ima za cilj detektirati utjecaj udara komarca u vjetrobransko staklo kamiona pri frontalnom sudaru u punoj brzini.

Tijekom misije Kepler će surađivati s Corot-om, Spitzer-om te drugim teleskopima u svemiru i na Zemlji kako bi se međusobno upotpunjavali rezultati.

NASA i ESA planiraju u narednih desetak godina još dvije misije potrage za ekstrasolarnim planetama Terrestrial Planet Finder i Darwin. Nevelikoj letjelici, mase tek nešto više od 1000 kg, predodređena je sjajna budućnost. Pričekajmo još koji dan ili tjedan do prvih rezultata, a oni bi zaista mogli bit fantastični. (Marino Tumpić)

(Foto: Reuters)

 

 

satelit NASA planeti svemir astronomija istraživanje lansiranje ekepler
Putujmo.net - portal za sve koji vole putovati